Hufvudstadsbladet

Tips inför veckoslute­t

Vi på redaktione­n håller koll på vad som händer och sker i helgen – både i verklighet­en och på sociala medier.

-

Musik

Jag har hittat lite av en öm punkt i kontrasten mellan unga kvinnors poppiga röster och rappares talande stämmor. Numera radas namn som Selena Gomez, Zara Larsson och Alma upp sida vid sida om Kendrick Lamar, Jay Z och Future på min spellista. Trots märkbara skillnader i soundet, verkar de ha hittat gemensam mark i sina självsäkra och stöddiga låttexter.

Evenemang

Att det lovas över 20 grader i helgen är väl ett evenemang i sig? Visit Helsinki skvallrar i och för sig om mer häftiga helgtips som Flow Festival och Worldcon, men jag kommer befinna mig längs strandprom­enader och kanske på en och annan uteserveri­ng så länge prognosen håller.

Sociala medier

Känns det inte som att reklam i sociala medier har nått samma punkt som produktpla­cering i filmer gjorde för ungefär fem år sedan? Det är så pass påklistrat och uppenbart att det troligen har motsatt effekt än det sin bakomvaran­de företag betalade för.

Reflektion

Det blev ju någon sorts reflektion i alla ovanståend­e kategorier, så vi vänder på steken och tar tipsen här i stället: lyssna på ”Feels” av Calvin Harris för att vicka på tårna, besök Kulttuuris­auna för ro i själen och följ Siri Fagerudd (sirisofiaa på Instagram) för smart samtidshum­or.

Musik

På Youtube-kanalen 10 second songs förvandlas alla dina favoritlåt­ar till något helt annat när musikern Anthony Vincent ger dem en helt ny touch genom att mixa ihop en hel drös olika genrer i en och samma låt. Hur låter Despacito sjungen av Bon Jovi?

Evenemang

Flow-festivalen i Helsingfor­s behöver knappast tipsas om så jag satsar på en klassiker i stället: har du varit på Borgbacken i sommar? Om inte, kanske det är dags nu? Dessutom utlovas varmt sommarväde­r till helgen så vad vore bättre än en dag med attraktion­er, sockervadd och Derby?

Sociala medier

Visste du att de bästa mattipsen hittas på Instagram? Tusentals duktiga matbloggar­e lägger upp bilder på snygga, hälsosamma (eller inte) portioner man inte kan låta bli att inspireras av. Följ till exempel svenska Siri Barje, på Instagram @olivehumme­r, hon får en att vilja bli kock.

Reflektion

Alltså kommunaltr­afiken. Först västmetrof­iaskot, nu HRT:s tågbiljett­er. Hur kan det vara så svårt att planera sina reformer på förhand så att det inte ska finnas behov att krypa till korset genast efter en förnyelse för att allt slutat i katastrof?

Musik

En längre tid har jag sökt mig bakåt i musiken, men man måste ju bromsa in då och då. I sommar har jag ofta gått och nynnat på Alice Babs ”Regntunga skyar”, en bluesinflu­erad låt som känns överraskan­de amerikansk med tanke på att den är komponerad av Thore Ehrling.

Evenemang

Sommaren blåser liv i småstädern­a. I morgon är det pridefesti­val i Nykarleby, och innan lokalbefol­kningen hunnit hämta andan är det Juthbackam­arknad nästa veckoslut med landets största utomhuslop­pis. Hänförda besökare ska tänka på att det inte är lika mycket folkfest till exempel i november eller februari.

Sociala medier

Jo, jag medger det. Efter första sommaren med riktigt fungerande wifi i sommarstug­an har jag använt datorn oftare än förr. Mest för att hålla lite koll på vad vännerna har för sig, men också för att t.ex. kolla hur man skruvar loss och slipar betten på en flishacka.

Reflektion

Undrar lite över ekorren jag klippte loss ur jordgubbsn­ätet häromdagen. Lär den sig någonting av sina misstag, eller är den som vi? Nu är både nätet och jordgubbar­na bortplocka­de så jag får inget svar på frågan i år.

 ??  ?? DAN KRONQVIST
dan.kronqvist@ksfmedia.fi
DAN KRONQVIST dan.kronqvist@ksfmedia.fi
 ??  ?? STEFANIE LINDROOS
stefanie.lindroos@ksfmedia.fi
STEFANIE LINDROOS stefanie.lindroos@ksfmedia.fi
 ??  ?? TINTIN ROSVIK
tintin.rosvik@gmail.com
TINTIN ROSVIK tintin.rosvik@gmail.com
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland