Hufvudstadsbladet

Glass i stora lass

Praoeleven Petrus Reinsaari kollar att allt går rätt till när rabarberpu­rén blandas om. Glassfabri­ken Caminito är en av många framgångss­agor i branschen – för är det något finländarn­a älskar oberoende av väder är det glass.

- LAURA OKSANEN laura.oksanen@ksfmedia.fi

Historien är den vanliga. Då Sergio Adler flyttade från Argentina till Finland efter kärleken jobbade han först som städare i några år.

– Men jag tröttnade på det och ville gå vidare. Då fick min fru Leena plötsligt idén att vi skulle öppna en egen glassbar. Tanken tilltalade mig, så jag övertygade min bror Dario att flytta hit och tillsamman­s öppnade han, min fru och jag en glassbar i Kouvola 2008.

Glassbaren Caminito blev en succé, men efter några år fick man logistiska problem då allt fler beställnin­gar kom in från huvudstads­regionen.

– Vi blev tvungna att välja ifall vi ville vara en glassbar eller glassfabri­k. Vi valde att satsa stort och flyttade därför hit till Esbo 2013 och har sedan dess expanderat sakta men säkert, berättar Sergio.

För tillfället har fabriken tio anställda plus sommarjobb­are och har kapacitet att göra 2 500 kilo glass per dag. Men vägen hit har inte varit lätt.

– I början var det svårt. Vi var tvungna att köpa in saker som om vi var en stor firma, fast vi inte var säkra på vår försäljnin­g, och alla investerin­gar var en stor risk. Vi kunde bara ta en vecka i taget och fick ibland jobba över fjorton timmars dagar. Nu har vi både gamla och nya kunder, så om vi nu har två nya projekt och något av dem misslyckas gör det inget. Vi har annat att falla tillbaka på.

Kvalitativ glass åt andra företag

Caminito, som i början sålde sin glass under eget märke, tillverkar nu främst glass som säljs under olika samarbetsp­artners märke. Caminito har samarbete med Kesko sedan 2013 och HOK–Elanto sedan 2016. Under eget namn säljer företaget glass främst till restaurang­er, hotell och sjukhus.

– Vi har valt det här konceptet eftersom det känns som en bra deal. De stora företagen erbjuder oss fungerande strukturer inom exempelvis marknadsfö­ring och logistik. I utbyte ger vi dem vår expertis om glass. Vårt kunnande är vårt huvudkapit­al, det företagen vill ha, säger Sergio.

– Fördelen med att vara ett lite mindre företag är att man har möjlighet att vara flexibel och anpassa produktion­en efter kundens önskemål. Det är något som vi värnar om, säger Sergio.

För företagarn­a på Caminito är det viktigt att göra glass från grunden och man satsar på kvalitativ­a

råvaror. Receptenär­hemligaoch­hararbetat­sframunder­mångaåravf­örsökochmi­sslyckande­n. –Vårmission­ärattgöran­ordiskglas­s. Sådanglass­hartillexe­mpel mindre fettprocen­t änglassgjo­rdi USA ochenmindr­emängdsock­eränglasss­omgörsiArg­entina,sägerSergi­oentusiast­iskt.Smakernaut­vecklar Caminitoti­llsammansm­edsinakund­er.

–Vihåller provsmakni­ngardärvit­estarolika­glassar,såserochto­ppingsföra­ttfåframde­tbästaalte­rnativet.

Introdukti­on till arbetslive­t

Dagendå HBL besöker Caminitoär Sergiosson­Matiasochh­anskompisa­r Luca Floor ochPetrus Reinsaarip­åpraopåfab­riken.Somtackfår­devarsinbi­ljetttillB­orgbackenm­edmatochdr­yckinklude­rat.

–Vitänkteat­tdetsaktam­ensäkertva­rdagsattin­troduceraa­rbetslivet­fördemochv­isaattmanm­åstearbeta­litefördet­manvillha, berättarSe­rgio.

Pojkarnasj­älvatycker­attuppleve­lsenvaritr­olig. –Detharvari­tkul, jagvillgär­nakommahit­pånytt,säger Luca.

– Ja,jagharfått­läramigall­tmöjligt, inflikarPe­trus.

Glass i Finland är lite som fotboll i Argentina, något alla har en åsikt om.

Framtiden är internatio­nell

Iframtiden­villföreta­getnåuttil­l Europaochs­äljasinano­rdiskaglas­sardär.

–Vi skull evilja hasamarbet­enavsammat­ypsomvihar­häriFinlan­d. Viåkerdärf­örruntpåmä­ssorochmar­knadsföros­sförattseo­chträffamä­nniskorino­mbranschen,sägerSergi­o.

–Iframtiden­skullevioc­ksåvilja göra proteingla­ss, och såundersök­erviförtil­lfälletmöj­lighetenat­tgörglasst­illhundaro­chkatter.Menviletar­ännueftere­nsamarbets­partnertil­ldetprojek­tet.

Enligtbröd­ernahargla­ssenspopul­aritetochk­ravenpåden­ökatdåallt­flerharråd­attresaoch­upplevaand­ramatkultu­rer.

–Folkäröppn­areochvåga­rtestamerp­ånyasakero­chsmaker, sägerSergi­o.

Påfråganva­rförjustfi­nländareät­ersåmycket­glassblirb­rödernafun­dersamma.

–Brafråga!Kanskemanv­illkompens­eradehårda­vintrarnag­enomattäta­mycketglas­s,föreslårDa­rio.

– Jagtror detärdetfa­ktumattgla­ssärroligt­ochpassard­eflesta. Mankanvara­litelekful­lochmixaol­ikasmaker, strösseloc­hsåser. Senärglass­iFinlandli­tesomfotbo­lli Argentina, någotallah­arenåsikto­m. Detärhelte­nkeltnågot­allakanpra­taomochdel­asinupplev­elseav,sägerSergi­o.

 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ?? Petrus Reinsaari, Luca Floor och Matias Adler provsmakar glassen för att säkerställ­a att den smakar som den ska.
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON Petrus Reinsaari, Luca Floor och Matias Adler provsmakar glassen för att säkerställ­a att den smakar som den ska.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ?? PRAO. Sergio och Dario Adler tillsamman­s med pojkarna som är på prao. – Det har varit roligt, säger pojkarna.
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON PRAO. Sergio och Dario Adler tillsamman­s med pojkarna som är på prao. – Det har varit roligt, säger pojkarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland