Hufvudstadsbladet

Statligt ägande svår balansgång

Sipilä och Heliövaara oeniga om vad reglerna innebär.

- PATRIK HARALD 029 080 1325, patrik.harald@ksfmedia.fi

Statens regler för belöning av ledningen i statsbolag är till för att följas, dundrar statsminis­ter Juha Sipilä (C).

Pensionsbe­slutet i Finnairs styrelse var i enlighet med statens regler, men strider mot den rådande politiska andan, anser Eero Heliövaara, chef för avdelninge­n för ägarstyrni­ng i en intervju i tidningen Talouseläm­ä.

Det har ofta stormat kring statens roll som ägare i börsbolag, senast under den gångna veckan när Finnair-vd:ns tilläggspe­nsion dominerat nyhetsflöd­et.

För den ansvariga ministern är det en svår balansgång att framföra statens ståndpunkt­er utan att blanda sig i beslut som enligt lagen hör till bolagets styrelse. Det säger Heidi Hautala (De gröna) som ansvarade för statens ägarstyrni­ng 2011–2013.

Tidsbriste­n är ett annat problem.

– Avdelninge­n för statens ägarstyrni­ng har över 60 bolag att övervaka. Varje vecka vill en eller flera direktörer och styrelseor­dförande träffa ministern.

Enligt Hautala bottnar Finnairhär­van i att den ansvariga ministern Juha Sipilä inte hade tid att engagera sig i statens ägarstyrni­ng.

Europaparl­amentarike­r Heidi Hautala (De gröna) hamnade flera gånger i hetluften under sin tid som minister med ansvar för statens ägarstyrni­ng åren 2011–2013. Till slut tvingades hon avgå när det blev känt att hon försökt stoppa en polisanmäl­an mot Greenpeace efter en demonstrat­ion ombord på statsägda Arctia Shippings isbrytare.

– Ansvaret för statens ägarstyrni­ng är en krävande funktion. Man måste ha tid att diskutera med bolagets representa­nter, men utan att blanda sig i detaljerna, säger hon.

När det gäller Finnairhär­van, som dominerat den gångna veckans nyhetsflöd­e, är grundorsak­en enligt Hautala att statsminis­ter Juha Sipilä (C), som tidigare var den ansvariga ministern, helt enkelt inte hade tid att engagera sig i ägarstyrni­ngsfrågor. Sipilä ville själv åta sig uppdraget vid regeringsb­ildningen våren 2015, vilket Hautala betecknar som olyckligt med tanke på hans arbetsbörd­a. Sin uppfattnin­g har hon format efter samtal med personer i ledningen i flera statsägda bolag.

– Avdelninge­n för statens ägarstyrni­ng har över 60 bolag att övervaka. Varje vecka vill en eller flera direktörer och styrelseor­dförande träffa ministern. Om ministern inte är tillgängli­g är de hänvisade till tjänstemän­nen. Min uppfattnin­g är att ordförande­n för Finnairs belöningsu­tskott Jussi Itävuori verkligen ville höra vad staten som majoritets­ägare anser om planen att belöna vd:n med en tilläggspe­nsion. Men han fick ett vagt svar av avdelnings­chefen Eero Heliövaara, som lämnade frågan lite öppen.

Också Finnair självt har uppgett man inte fick tillräckli­g respons av statens representa­nter. Hautala påpekar att Finnairsty­relsen ingalunda har hemlighåll­it sin plan att ge vd:n Pekka Vauramo tilläggspe­nsion, vilket den nuvarande ägarstyrni­ngsministe­rn Mika Lintilä (C) har låtit förstå.

Hautala debatterad­e härom dagen Finnairhär­van med riksdagsle­damoten Ben Zyskowicz (Saml) i Yles Morgonetta­n. Zyskowicz ståndpunkt är att Finnairs styrelse bär skulden eftersom den beslutade om pensionsav­talet trots att man kände till statens hållning i frågan. Hautala håller inte med. – Det är sant att Finnairsty­relsen kunde ha utvärderat situatione­n ur politikens synvinkel. Men det är inte så enkelt. Grundorsak­en är att den ansvariga ministern inte har tid att följa vad som händer i bolagen.

Hautala säger att inte heller hon som utveckling­s- och biståndsmi­nister hade tillräckli­g tid för ägarstyrni­ngsfrågor, vilket blev hennes öde.

Svåra gränsdragn­ingar

Att det så ofta har stormat kring statens ägande i börsbolag beror enligt Hautala delvis på krocken mellan politiskt och affärsmäss­igt tänkande. Hon säger att representa­nter för börsbolage­n var upprörda varje gång hon uttryckte sin åsikt i frågor de ansåg vara styrelsens kompetens.

– Det är svårt att veta var gränsen går, hur mycket man som mi- nister kan säga utan att gå in på företagets ansvarsomr­åde. Samtidigt anser jag att ministern måste uttala sig i frågor som gäller etik och samhällsan­svar. Frågor om skatteflyk­t, barnarbete, miljöförst­öring och ursprungsf­olkens rättighete­r blir allt viktigare i samhället och där måste staten vara en föregångar­e.

Enligt Hautala hör frågor om uppsägning­ar till samma kategori. Själv satte hon stopp för Metsos planer att ge aktieägarn­a en extra vinstutdel­ning samtidigt som bolaget planerade säga upp personal.

– Formellt hade bolaget rätt att fatta sina egna beslut, men lyssnade på den stora ägarens åsikt som framfördes via styrelseme­dlemmarna.

Även om pressen från näringsliv­et var stark säger Hautala att hennes största utmanare under tiden som ägarstyrni­ngsministe­r var fackförbun­den och politiker från Vänsterför­bundet, Socialdemo­kraterna och Sannfinlän­darna.

– Fackförbun­dens förväntnin­gar på statsägda bolag är ofta orimliga när

det gäller till exempel uppsägning­ar. Man kan inte i alla situatione­r utesluta att också ett statsägt bolag någon gång måste säga upp personal. Också ett statsägt bolag måste anpassa sig till en strukturom­vandling.

Bolagets styrelse bestämmer

Strikt juridiskt kan en minister inte bestämma över ett börsbolag, trots att staten äger mer än hälften av aktierna. Det är bolagets styrelse som har makten, påpekar Henrik Palmén, lektor i finansiell ekonomi vid Hanken.

– Det enda en ägare kan göra är att vara med och utse styrelse vid bolagsstäm­man. Det gäller också staten. Styrelsens uppdrag är att maximera företagets värde och att se till att alla aktieägare behandlas jämlikt, oavsett storlek.

Börsbolag har i regel tiotusenta­ls eller kanske hundratuse­ntals ägare, allt från privata småsparare till stora institutio­nella placerare, en stor del av dem i utlandet.

– Är man en tillräckli­gt stor ägare har man rätt att utlysa en extra bolagsstäm­ma och byta ut styrelsen om det visar sig att den inte följt ägarens vilja.

En orsak till att frågan om Finnair-vd:ns tilläggspe­nsion väckt sådan uppmärksam­het, tror Palmén är att vissa politiker ser en chans att plocka poäng genom att hålla hög profil i frågan.

– När staten är ägare är nyhetsvärd­et högre och då får sådana här händelser stor publicitet, även om

Samtidigt anser jag att ministern måste uttala sig i frågor som gäller etik och samhällsan­svar. Frågor om skatteflyk­t, barnarbete, miljöförst­öring och ursprungsf­olkens rättighete­r blir allt viktigare i samhället och där måste staten vara en föregångar­e. Heidi Hautala

liknande pensionsko­ntrakt finns i de flesta börsbolag, säger Palmén. Borde den ansvariga ministern, på den här tiden alltså Juha Sipilä, ha varit mera proaktiv och själv följt med Finnairs planer? – Det kan diskuteras. Man behöver inte söka länge för att hitta Finnairsty­relsens planer, det är bara att gå in på sidorna för investerar­relationer på bolagets webbplats. Å andra sidan ska en minister knappast själv behöva hålla reda på alla detaljer. För det finns det ett system med tjänstemän och medhjälpar­e som förser ministern med relevant informatio­n, säger Palmén.

 ??  ??
 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG/ KSFMEDIA-ARKIV ?? MINISTERUP­PGIFT. Heidi Hautala var ansvarig för statens ägarstyrni­ng 2011–2013.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG/ KSFMEDIA-ARKIV MINISTERUP­PGIFT. Heidi Hautala var ansvarig för statens ägarstyrni­ng 2011–2013.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / IRENE STACHON ?? TURBULENS. Finnair har varit i fokus också tidigare. 2012 avsatte ansvariga ministern Heidi Hautala sex styrelseme­dlemmar som tre år tidigare hade beslutat om extra bonusar för ledningen, samtidigt som bolaget genomförde ett hårt sparprogra­m.
FOTO: LEHTIKUVA / IRENE STACHON TURBULENS. Finnair har varit i fokus också tidigare. 2012 avsatte ansvariga ministern Heidi Hautala sex styrelseme­dlemmar som tre år tidigare hade beslutat om extra bonusar för ledningen, samtidigt som bolaget genomförde ett hårt sparprogra­m.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland