Hufvudstadsbladet

Kent lockar med hem och trädgårdar

Trädgård Bara en timme söder om London finns överdådiga trädgårdar, prisbelöna­de viner och världsberö­mda hem. Gör en odyssé genom Kents gröna landskap och njut av livets goda.

- TEXT & FOTO: CHARLOTTA RöNN

I grevskapet Kent kan man besöka Charles Darwins och Winston Churchills hem, men trakten är dessutom ett måste för trädgårdsä­lskaren. Great Dixter, Riverhill Himalayan Gardens och Sissinghur­st Castle Garden är en bra början. Numera ger traktens vinrankor prisbelönt­a viner.

I det lantliga grevskapet Kent söder om London växer vinrankor och trädgårdar­na prunkar, men så kalllas också Kent för Englands trädgård. Bakom varje krön väntar böljande fält med äppel-, päron-, humleoch vinodlinga­r. På fälten odlas främst druvorna Chardonnay, Pinot Noir, Bacchus och Ortega. Allt började för 2 000 år sedan med romarna. De introducer­ade både trädgårdsk­onst och vinodling i England.

Under det senaste decenniet har den engelska vinprodukt­ionen gått från hobbyverks­amhet för entusiaste­r till internatio­nell ryktbarhet. De mousserand­e vinerna tävlar i dag med de franska om både kvalitet och utmärkelse­r. Häromåret investerad­e till och med det franska champagneh­uset Taittinger i mark i Kent.

– Vi har samma terroir med kalkrika jordar som Champagne, men fördelen med Kent är att det är 1,5 grader kallare här. Vi får det allt varmare på grund av den globala uppvärmnin­gen och tvingas flytta fram skördarna varje år, berättar guiden på visningen av Chapel Down, som är Englands största vinproduce­nter med en miljon buteljer om året.

På Chapel Down får besökarna se hur mousserand­e vin genomgår två jäsningspr­ocesser. Visningen avslutas med provsmakni­ng av den prisbelönt­a Rosé Brut som serverades på prins Williams och Kate Middletons bröllop 2011. Här tillverkas också öl, Curious Brew. Lagern är gjord på champagnej­äst medan India Pale Ale innehåller tre humlesorte­r.

För den som inte bara är törstig är den smakfulla restaurang­en The Swan höjdpunkte­n. Kombinatio­nen god mat, vinprovnin­g och trivsamt boende bäddar för vinturism. I trakten runt Tenterden finns 50 vingårdar av vilka hälften är öppna för besökare. Förra året lanserades Ten- terden Wine Trail i syfte att konkurrera med både Loiredalen i Frankrike och Napa Valley i Kalifornie­n om turister.

De engelska vinerna är krispiga och lätta som en sommarvind och har en arom av äpple, päron och fläder. Det står klart vid en vinprovnin­g på vingården Hush Heath. Vinerna prisbelöna­des redan 2007 och ändå satte familjen Balfour-Lynn de första vinrankorn­a så sent som 2001. Bibbenden etablerade­s 1969 och är Kents äldsta vinproduce­nt. Här tillverkas även cider och päronjuice. Andra vingårdar för vinentusia­ster är Harbourne Vineyard, Sandhurst och Woodchurch Wines. Ölälskare

ska inte missa att prova Old Dairys ”Snow top” som blev utsedd till Storbritan­niens bästa öl år 2016.

Det är inte bara humlen och vinrankorn­a som frodas i Kent. Här finns också en av Englands mest omtalade trädgårdar, Sissinghur­st Castle Garden. Sissinghur­st var Englands största hus med 365 rum på 1500-ta- let. 1930 köpte Vita Sackville-West och hennes man Harold Nicholson palatsruin­en. De köpte inget vanligt bostadshus utan ett muromgärda­t torn. Muren rymde några rum och till gården hörde ett par fristående hus. Det saknades elektricit­et, rinnande vatten och värme.

Paret satte i gång att skapa det som i dag är en av Englands mest besökta trädgårdar. Den består egentligen av tio trädgårdar i olika kulör. Från varje trädgårdsr­um leder en portal eller grind till nästa okända värld. Mest berömd är den vita trädgården där allt blommar i vitt. Här dominerar gammaldags rosor, luktpioner och kallor. Utanför det lilla södra huset som var parets sovrum, finns ”solnedgång­strädgårde­n” där allt blommar i gult, orange och rött i kapp med den sena eftermidda­gssolen.

Den riktiga trädgårdse­ntusiasten ska inte missa trädgården Great Dixter i East Sussex, inte långt från Sissinghur­st. Nära Sissinghur­st ligger också Riverhill Himalayan Gardens. I mitten av 1800-talet var herrgården­s ägare John Rogers skyddsling för plantjägar­na som hämtade växter från Kina. Han fick därför många exotiska växter till sin trädgård.

– Det här är en riktig vårträdgår­d då den är känd för sina många rhododendr­on och azaleor som blommar i vitt, rosa och lila, berättar Sarah Rogers som är ingift i familjen och ansvarar för trädgården och kaféet.

I trakten finns flera berömda hem där inte bara trädgården utan även hemmet är sevärt. Charles Darwin bodde i byn Downe. Här kan man se arbetsplat­sen där han skrev ”Om arternas uppkomst” men trädgården som var hans laboratori­um ska man inte heller missa. Gå utmed ”Tänkarstig­en” där han dagligen tog en promenad vid tolvslaget. Titta på kvarnstene­n där han kollade hur mycket maskarna rörde om jorden genom att mäta hur mycket stenen sjönk. Kika på utomhuslab­bet där han korsbefruk­tade vivor. I växthuset studerade han köttätande växter genom att mata dem med kött, ägg och naglar.

I Westerham ligger Sir Winston Churchills gods Chartwell med trädgård. Churchill är inte bara känd för sina politiska bedrifter utan även för sin alkoholkon­sumtion. Han lär ha druckit bortåt 42 000 flaskor av sin favoritcha­mpagne Pol Roger. Han må ha varit visionär, men knappast hade han kunnat drömma om att engelska mousserand­e viner på 2000-talet skulle komma att överträffa många av de franska bubblorna!

Det här är en riktig vårträdgår­d då den är känd för sina många rhododendr­on och azaleor som blommar i vitt, rosa och lila.

Sarah Rogers

 ??  ?? UPPKOMSTEN. Charles Darwins hem Down House där han skrev ”Om arternas uppkomst” är öppet för besökare.
UPPKOMSTEN. Charles Darwins hem Down House där han skrev ”Om arternas uppkomst” är öppet för besökare.
 ??  ?? VÅRTRÄDGÅR­D. Sarah Rogers tycker att våren är vackrast på Riverhill Himalayan Gardens.
VÅRTRÄDGÅR­D. Sarah Rogers tycker att våren är vackrast på Riverhill Himalayan Gardens.
 ??  ?? HUSETS VIN. Gaynor Hill bjuder på gratis vinprovnin­g på vingården Hush Heath.
HUSETS VIN. Gaynor Hill bjuder på gratis vinprovnin­g på vingården Hush Heath.
 ??  ?? VARMA FÄRGER. Utanför Södra huset blommar trädgården i rött,gult och orange när det skymmer.
VARMA FÄRGER. Utanför Södra huset blommar trädgården i rött,gult och orange när det skymmer.
 ??  ?? VÅRBETONAT.
Det finns många rhododendr­on och azaleor i Riverhill Himalayan Gardens
VÅRBETONAT. Det finns många rhododendr­on och azaleor i Riverhill Himalayan Gardens
 ?? FOTO: CHARLOTTA RöNN ?? UPPLEVELSE. Det finns alltid något spännande i fonden som fångar blicken i Sissinghur­st Slottsträd­gård.
FOTO: CHARLOTTA RöNN UPPLEVELSE. Det finns alltid något spännande i fonden som fångar blicken i Sissinghur­st Slottsträd­gård.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland