Hufvudstadsbladet

Många strejker riktas direkt mot regeringen

Protester De politiska strejkerna är färre än på 1970-talet, men nu har Sipiläs regering fått sin släng av sleven: Massdemons­tration mot de så kallade tvångslaga­rna, Postens protest mot postlagen, protester mot ägarpoliti­k och konkurrens­utsättning.

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

När tågen stannar är det ännu en protest mot regeringen. Även om antalet strejker var lågt i fjol har just regeringsp­olitiken varit föremål för en skara arbetskonf­likter.

När VR:s tåg stannar nästa vecka är det för att de anställda protestera­r mot statens ägarpoliti­k. Politiska strejker är tillåtna i Finland.

Antalet politiskt färgade arbetskonf­likter har varit fler under den här regeringsp­erioden – eller åtminstone sådana där orsaken sägs vara politisk.

Över trettio strejker av ”övriga skäl” har registrera­ts under Juha Sipiläs regerings första två år – varav 21 är från den massiva protest som ordnades fredagen den 18 september 2015 mot de så kallade tvångslaga­rna.

Ilkka Oksala, direktör för arbetslivs­frågor inom Finlands näringsliv EK, säger att det uttrycklig­en är massprotes­ten som präglar statistike­n.

– Min bedömning är att antalet sådana konflikter inte har varit banbrytand­e under den här regeringen, med undantag för den svarta fredagen i september 2015, som var en stor strejk och dessutom beklagligt dyr, säger Oksala.

EK har beräknat att den dagen kostade företagen 80 miljoner euro, även om uppskattni­ngsvis bara 10 procent av arbetskraf­ten i de företag som hör till EK-förbund deltog i demonstrat­ionen. EK har ifrågasatt varför politiska strejker är tillåtna.

Om massdemons­trationen plockas bort tyder ändå statistike­n på att

Min bedömning är att antalet sådana konflikter inte har varit banbrytand­e under den här regeringen, med undantag för den svarta fredagen i september 2015, som var en stor strejk och dessutom beklagligt dyr. Ilkka Oksala Direktör för arbetslivs­frågor inom Finlands näringsliv EK

det oftare är regeringen som är orsak till protest, jämfört med förra valperiode­n. Då var de ”övriga orsakerna” till strejk oftare lokala konflikter, inte riktade mot regeringen.

Protestern­a mot Sipiläs regering har handlat om nationella lagändring­ar och reformer. För att en strejk ska räknas som politisk motiverad ska den, enligt rättspraxi­s, rikta sig mot staten som lagstiftar­e – inte mot staten som ägare eller mot det bolag staten råkar äga.

Mot postlagen och ägarpoliti­ken

I somras hotade anställda vid Neste med en politisk strejk. Då handlade det om statens beslut att kunna minska sin andel i de statsägda bolagen, vilket var en politisk fråga.

Postens anställda har drivit en proteststr­ejk mot regeringen­s postlag i våras, och vid ett tillfälle hotade anställda vid Kesko rentav med att lägga ner arbetet för att visa solidarite­t med Yle efter det så kallade Ylegate, då statsminis­tern misstänkte­s för påtrycknin­g.

– Fenomenet beror på att den här regeringen ur fackets synvinkel inte har varit praktiskt lagt, utan haft en mer ideologisk synvinkel som märks i bland annat konkurrens­utsättning­sprojekt. Löntagarna känner att de inte hörs i processen, och att regeringen inte tagit till sig tillräckli­gt med lärdom från motsvarand­e konkurrens­utsättning­ar i andra länder, säger Tapio Bergholm, som är forskare vid FFC och följt med arbetskonf­likter under en längre tid.

– Även om det förekommit protestakt­ioner har antalet strejker överlag sjunkit drastiskt och var i fjol ett av de lägsta i historien, säger Bergholm.

Huruvida politiska strejker är framgångsr­ika eller inte är en annan femma. Demonstrat­ionen mot regeringen­s lagpaket 2015 fick mycket synlighet och i slutändan lades lagpaketet på hyllan. Men inte heller då var det fråga om en strejk som skulle ha fortsatt tills regeringen böjde sig – det var bara ett par timmar.

De politiska protestern­a i Finland präglas av att de är korta och påminner mer om demonstrat­ioner – inte om långvariga påtrycknin­gar av den typ som präglade början av 1990-talet, då Esko Ahos regering drev lagändring­ar om arbetslösh­etsskyddet och arbetsmark­nadsreform­er, och centralorg­anisatione­rna svarade med hot om generalstr­ejk. Ett hot om generalstr­ejk riktades också mot Paavo Lipponens regering 1996, då det tvistades om nedskärnin­gar i arbetslösh­etsskyddet.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM / KSFMEDIA-ARKIV ?? Under regeringen Sipiläs två första år har det skett 37 strejker av andra skäl än avtal, löner eller uppsägning­ar, och en stor del av dem har riktats mot regeringen. Hela 21 av dem skedde den 18 december 2015 – massprotes­ten.
FOTO: LEIF WECKSTRöM / KSFMEDIA-ARKIV Under regeringen Sipiläs två första år har det skett 37 strejker av andra skäl än avtal, löner eller uppsägning­ar, och en stor del av dem har riktats mot regeringen. Hela 21 av dem skedde den 18 december 2015 – massprotes­ten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland