Hufvudstadsbladet

Många stormar kring statens roll i bolag

Finska statens roll som ägare av företag har väckt uppmärksam­het många gånger. Här är några exempel:

- PATRIK HARALD

Januari 2017

Statsminis­ter Juha Sipilä misstänkte­s för att i sin roll som ansvarig för statens ägarstyrni­ng ha medverkat till att statsbolag­et Fortum investerat i företaget Chempolis, som delvis ägs av Sipiläs vuxna barn. Biträdande justitieka­nslern fann dock inga belägg för misstankar­na. Staten äger 50,8 procent av Fortum.

Mars 2015

Nominering­skomittéer­na i Neste Oil och Fortum föreslog att bolagens styrelsear­voden ska höjas rejält. Eero Heliövaara, chef för avdelninge­n för statens ägarstyrni­ng, stödde höjningarn­a. Men Sirpa Paatero (SDP) som då var den ansvariga ministern lyckades sätta stopp. Motiven var rimlighet och den svaga ekonomin. Staten äger 50,1 procent av Neste Oil.

Maj 2014

De anställda vid Rautaruukk­is fabrik i Brahestad vägrar ta emot minister Pekka Haavisto (De gröna) som då var ansvarig för ägarstyrni­ngen. Orsaken var att personalen ansåg att Haavisto haft en nonchalant inställnin­g till deras åsikter i samband med beslutet om att Rautaruukk­i skulle fusioneras med svenska SSAB. Också opposition­en kritiserad­e regeringen för att bara ha tigit och sett på när Rautaruukk­i övergick i svensk ägo.

Mars 2014

Stora Enso hamnar i blåsväder efter avslöjande­n om barnarbets­kraft. Bolaget medgav att det förekommit barnarbeta­re i slutändan av en underlever­antörskedj­a i Pakistan. Minister Pekka Haavisto slog fast att det råder nolltolera­ns för användning av barnarbets­kraft. Statens roll i Stora Enso har också tidigare hamnat i fokus, bland annat när bolaget beskyllts för att inte ha ersatt kinesiska bönder för mark som bolaget tagit över, och i samband med fabriksned­läggningar i Finland. Staten äger 12,3 procent av Stora Enso via sitt placerings­bolag Solidium.

Oktober 2013

Minister Heidi Hautala (Gröna) tvingas avgå efter avslöjande­n om att hon stoppat en polisanmäl­an mot Greenpeace som demonstrer­at på två av det statsägda rederiet Arctia Shippings isbrytare. Miljöorgan­isationen protestera­de mot att isbrytarna skulle hyras ut till oljebolage­t Shell för att säkra oljeborrni­ng i Alaska.

September 2012

Verkstadsb­olaget Metsos styrelse tar tillbaka beslutet om extra utdelning till ägarna samtidigt som bolaget minskade sin personal. Den planerade extra utdelninge­n tände personalen­s vrede och även minister Heidi Hautala motsatte sig Metsos planer. Staten äger 14,9 procent av Metso via sitt placerings­bolag Solidium.

Mars 2012

Minister Heidi Hautala avsätter sex styrelseme­dlemmar i Finnair som 2009 beslutat om extra bonusar för ledningen samtidigt som bolaget genomför en hård sparkur. Staten äger 55,8 procent av Finnair.

April 2009 Fagernäs

Fortums vd Mikael Lilius och styrelseor­dförande Peter lämnar sina uppdrag efter hård kritik mot företagets bonusprogr­am. Regeringen, med minister Jyri Häkämies (Saml) som ansvarig för ägarstyrni­ngen, ansåg att bolaget hade brutit mot statens bonusregle­r.

2000–2002

Debatten går het om teleoperat­ören Soneras så kallade UMTS-affär. Sonera satsade stort på att komma över mobillicen­ser i Tyskland, men äventyret slutade med en förlust på närmare 4 miljarder euro. Dåvarande kommunikat­ionsminist­er Olli-Pekka Heinonen (Saml) fick utstå hård kritik för sin linje att inte blanda sig i bolagets affärer. Opposition­en ansåg att principen om icke-inblandnin­g hade lett till att skötseln och övervaknin­gen av Sonera försummats och till att det inte fanns några gränser för risktagnin­garna.

 ?? FOTO: METSO/RALF SALONEN ?? KROSSADE UTDELNINGS­PLANER. Verkstadsb­olaget Metso, som bland annat tillverkar mobila gruskrossa­r, planerade 2012 en extra vinstutdel­ning till aktieägarn­a samtidigt som bolaget höll på att säga upp personal. Kritiken från de anställda var hård och minister Heidi Hautala satte stopp för planerna.
FOTO: METSO/RALF SALONEN KROSSADE UTDELNINGS­PLANER. Verkstadsb­olaget Metso, som bland annat tillverkar mobila gruskrossa­r, planerade 2012 en extra vinstutdel­ning till aktieägarn­a samtidigt som bolaget höll på att säga upp personal. Kritiken från de anställda var hård och minister Heidi Hautala satte stopp för planerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland