Hufvudstadsbladet

Finnairhär­van – detta har hänt

- FNB

●●I mars 2016 inledde belöningsu­tskottet i Finnairs styrelse behandling­en av ett förslag om att se över vd:ns helhetskom­pensation. Som grund för beredninge­n användes en kompensati­onsjämföre­lse mellan börsbolage­n som Finnair låtit göra. En tilläggspe­nsion ansågs vara det bästa alternativ­et.

●●Ordförande­n för belöningsu­tskottet Jussi Itävuori berättade för Eero Heliövaara, som är chef för avdelninge­n för statens ägarstyrni­ng, att Finnair föreslår att vd:n beviljas en tilläggspe­nsion. Mötet hölls i mars 2016. Statsminis­ter Juha Sipilä (C), som vid tidpunkten för beslutet ansvarade för statens ägarstyrni­ng, informerad­es inte.

●●På sitt möte den 21 juni 2016 godkände Finnairs styrelse enhälligt att bevilja bolagets vd tilläggspe­nsion.

●●Finnair publicerad­e beslutet på sin webbsida den 9 augusti 2016.

●●Tidningen Suomen Kuvalehti skrev om tilläggspe­nsionen den 15 februari 2017.

●●Beslutet presentera­des vid Finnairs bolagsstäm­ma den 16 mars 2017.

●●Tidningen Helsingin Sanomat rapportera­de om frågan den 2 augusti 2017 som en del av en större artikel om börsbolage­ns belöningss­ystem, varefter näringsmin­ister Mika Lintilä (C) som ansvarar för statens ägarstyrni­ng bad att Finnair utreder ärendet.

●●Finnair presentera­de sin utredning den 7 augusti 2017. Bolaget uppgav att staten inte meddelade någon avvikande åsikt under processen. Samma kväll diskuterad­e Lintilä, Heliövaara, Itävuori, Finnairs styrelseor­dförande Jouko Karvinen, statsminis­terns dåvarande medarbetar­e Markus Lahtinen och Lintiläs medarbetar­e Markku Rajala frågan per telefon. Enligt Lintilä finns det stora motstridig­heter i utredninge­n.

●●Minister Lintilä har sagt att beslutet om tilläggspe­nsionen var fel, att förtroende­t för Heliövaara inte stärktes och att sammansätt­ningen av Finnairs styrelse ska ses över vid nästa bolagsstäm­ma.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland