Hufvudstadsbladet

Bussbolage­n redo för tågstoppet

Buss- och taxibolage­n förbereder sig för Lokmannafö­rbundets (VML) strejk nästa vecka. Protesten syns redan i biljettför­säljningen för bussarna.

- FNB

Tågstoppet inleds på måndagskvä­llen klockan 18 och på tisdagen står i praktiken alla tåg i huvudstads­regionen stilla. Lokförarna återvänder till jobbet natten till onsdag.

Lokförarna ordnar strejken som en protest mot regeringen­s beslut att öppna persontraf­iken på järnvägarn­a för konkurrens. Enligt förbundet återkallas strejken bara om regeringen är beredd att omvärdera konkurrens­utsättning­en. VML meddelade i går att ingen kontakt tagits från statens sida och att strejken verkar bli av.

Onnibus kommer att utöka kapacitete­n under tisdagen.

– Alltid när våra bussar blir fullbokade ökar vi på kapacitete­n. Det gör vi också på tisdag om turerna fylls. Vi har redan sett att folk har börjat boka i förväg, säger Onnibus vd Lauri Helke.

Enligt Helke är tisdagen vanligtvis veckans stillsamma­ste dag.

– Det är bra att strejken råkar vara på en tisdag då vi annars också har fler lediga platser.

Även Pohjolan Liikenne är berett att köra fler turer på sina mest trafikerad­e rutter.

– Med den här tidtabelle­n kan vi förstås inte göra så mycket men vi försöker förbereda oss på den stora efterfråga­n med de resurser vi har, säger Pohjolan Liikennes vd Heikki Alanko.

Helsingfor­sregionens trafik (HRT) kommer att lägga in några extra bussturer i kollektivt­rafiken.

Strejken orsakar betydande problem i huvudstads­regionens pendeltraf­ik. Taxibestäl­lningsförm­edlarna i Helsingfor­sregionen strävar efter att ha alla sina bilar i trafik på tisdag.

Taksi Helsinki har omkring 1 300 taxibilar. Om bolaget använder alla kommer det redan vara hundratals fler taxibilar i bruk än under en vanlig tisdag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland