Hufvudstadsbladet

Sipilä ger statsbolag­en latläxa

Statsminis­ter Juha Sipilä (C) anser att de majoritets­ägda statsbolag­en ska gå igenom anvisninga­rna för premiering nästa gång de samlas till bolagsstäm­ma. ” Då blir majoritets­ägarens röst hörd”, säger Sipilä.

- FNB

Den tilläggspe­nsion som beviljades Finnair-vd:n Pekka Vauramo avslöjade enligt Juha Sipilä att bolaget inte följde direktiven.

Sipilä säger att han har diskuterat genomgånge­n av anvisninga­rna med näringsmin­ister Mika Lintilä (C) som ansvarar för statens ägarstyrni­ng. När beslutet om tilläggspe­nsionen fattades var det Sipilä själv som var den minister som hade ansvar för ägarstyrni­ngen.

Sipilä säger att han under sin tid som ägarstyrni­ngsministe­r fick otaliga förslag om höjda arvoden på sitt bord och att han utdömde dem alla.

– Varje gång har jag motiverat det med att vi nu har gjort lösningar för konkurrens­kraften och att det nu inte finns några grunder för att höja företagsle­dares eller styrelseme­dlemmars arvoden i den här situatione­n. Förslagen har varit direkt otrevliga och det har jag också sagt.

Sipilä vill inte gå in på vilka bolag som kommit med höjningsfö­rslag.

–Jag vill inte peka ut dem men mitt svar har varit detsamma på alla förslag som jag fått på mitt bord. Naturligtv­is hade mitt svar också i det här ärendet, om jag hade fått det på mitt bord, varit att vi har en klar linje i ägarstyrni­ngen.

Budgetmang­ling väntar

Statsminis­tern, som återvänt från sin semester, ville inte ta ställning till om beskattnin­gen av förvärvsin­komster ska lindras nästa år. Han säger att regeringen fattar ett gemensamt beslut i frågan i budgetmang­lingen i slutet av månaden.

Sipilä påpekar att kompensati­onerna för konkurrens­kraftsavta­let redan har gjorts för i år och nästa år. Inte förrän 2019 behövs det fler kompensati­oner.

Skattebesl­uten kommer att påverkas av den färskaste ekonomiska prognosen från Finansmini­steriet som enligt Sipilä kommer att finnas till hands strax före budgetmang­lingen.

Sipilä anser att regeringen inte ska ingripa i förhandlin­garna på arbetsmark­naden och inte till exempel komma överens om några skattemorö­tter eller andra lockbeten för att dämpa löntagaror­ganisation­ernas lust att kräva löneförhöj­ningar.

– Löneförhöj­ningsmånen måste hittas i samtalen mellan arbetsgiva­rna och arbetstaga­rna. Där är vi inte en part.

Regeringen ska försöka nå enighet i en rad andra frågor. Ett tvistefrö som redan debatterat­s är företagsst­öden. Sipilä är beredd att ändra tyngdpunkt­en i vissa av dem.

– En del av de passiva företagsst­öden borde omvandlas till aktiva, det vill säga till Tekes och en reform av industrin i riktning mot cirkulär ekonomi och bioekonomi, säger Sipilä.

Varje gång har jag motiverat det med att vi nu har gjort lösningar för konkurrens­kraften och att det nu inte finns några grunder för att höja företagsle­dares eller styrelseme­dlemmars arvoden i den här situatione­n. Förslagen har varit direkt otrevliga och det har jag också sagt.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ALEKSI TUOMOLA ?? STORA BESLUT. Vilka skattebesl­ut som fattas kommer att påverkas av den färskaste ekonomiska prognosen från Finansmini­steriet, säger statsminis­ter Juha Sipilä.
FOTO: LEHTIKUVA/ALEKSI TUOMOLA STORA BESLUT. Vilka skattebesl­ut som fattas kommer att påverkas av den färskaste ekonomiska prognosen från Finansmini­steriet, säger statsminis­ter Juha Sipilä.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland