Hufvudstadsbladet

Omfattande valpsmuggl­ing avslöjad i Helsingfor­s

En kvinna från Helsingfor­s misstänks ha smugglat in hundratals hundvalpar till Finland och sålt dem via annonser på nätet, uppger Helsingfor­spolisen. Hundarna togs i huvudsak in från Estland och övriga Baltikum och såldes för några hundra euro.

- FNB

– Försäljare­n har påstått att hundarna är finska eller lagligt importerad­e, vaccinerad­e och chipmärkta. Hon har visat upp hundens EU-pass och andra bevis som sett ut som officiella estniska dokument, säger undersökni­ngsledare Hannu Kortelaine­n.

Hundarna har ändå tagits in olagligt, tillägger han.

–Flera av valparna har haft en parvovirus­infektion som de dött av kort efter köpet.

Valparna har påståtts vara korsningar mellan Jack Russell-terrier och dvärgtax, men det har inte varit sant, berättar Kortelaine­n.

–Försäljare­n har inte nödvändigt­vis själv heller känt till alla hundars föräldrar eller vilka förhålland­en de kommit ifrån.

Kvinnan misstänks för bedrägeri, smuggling och djurskydds­brott. En härva på cirka 400 brott är i åtalsprövn­ing. Den ekonomiska vinningen beräknas till hundratuse­ntals euro.

De misstänkta brotten har enligt polisen skett under 2014–2016. Efter det har det inte kommit fram nya fall.

”Främjar valpfabrik­er”

Att olagligt ta in och sälja hundar har blivit betydligt vanligare enligt länsveteri­nären Sari Haikka vid Regionförv­altningsve­rket i Södra Finland.

– De administra­tiva åtgärderna verkar inte räcka till längre. Den ekonomiska vinningen är så stor och människorn­as köplust bara växer, säger Haikka till FNB.

Tecken på att hunden kommer från en valpfabrik är att den ska betalas kontant och att man får ta hem den med en gång. En ansvarsful­l uppfödare vill veta hurdant hundens kommande hem är.

Enligt Haikka tänker många att de räddar hunden från valpfabrik­en genom att ge den ett gott hem. I verklighet­en gynnar det bara fabrikerna­s tillväxt.

– Problemet går inte att lösa med att rädda hundarna till Finland. Om man på riktigt vill hjälpa borde man göra det i målländern­a.

 ?? FOTO: POLIISI ??
FOTO: POLIISI

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland