Hufvudstadsbladet

Livshotand­e livsviktig­a luftpartik­lar

Luften är full av små partiklar som skyddar oss mot solens strålning, men samtidigt dödar fem miljoner kineser varje år. Forskare världen över försöker ta reda på hur de här minimala partiklarn­a egentligen fungerar. Den atmosfärve­tenskaplig­a avdelninge­n p

- FNB–SPT-JENNY BLOMQVIST

Mikael Ehn är universite­tslektor och prisbelönt forskare på Institutio­nen för fysik på Helsingfor­s universite­t. Han leder en forsknings­grupp som tar reda på hur luftpartik­lar bildas. Han studerar inte partiklarn­as direkta klimatinve­rkan, men det är det som motiverar honom att forska i ämnet.

– Jag studerar fysiken och kemin hos partiklarn­a, hur de bildas och vilka processer som inverkar.

Partiklarn­a kallas för aerosoler och kan antingen vara i fast form eller vätskeform. Exempel på aerosoler är avgaser och sanddamm, men också dimma och moln. De har alltid funnits på vår planet, men har ökat på grund av människan.

Ehns forskning var mycket på tapeten för tre år sedan då han fick en artikel publicerad i den ansedda publikatio­nen Nature. Hans forskarlag lyckades hitta en ny grupp av organiska föreningar som avslöjade många gåtor.

– Det var egentligen liknande processer som sker i förbrännin­gsmotorer, men ingen hade råkat tänka den tanken.

Ett år efter att Nature-artikeln publicerad­es, fick Ehn Europeiska rådets prestigefu­lla stipendium. Kriteriern­a är att forskninge­n ska vara viktig, göras av rätt person och göras nu.

– Det här är nästan det bästa understöd som man kan få, ett stipendium på en halv miljon euro. Det leder mer eller mindre automatisk­t till en biträdande professur, som jag fick i december förra året.

Kina börjar bry sig

Luftförore­ningarna är ett särskilt stort problem i många asiatiska länder, och det är just de små partiklarn­a som har störst inverkan. Att runt fem miljoner kineser årligen drabbas av en förtida död beskriver problemets omfattning. Det är nästan lika många som hela Finlands befolkning. Helsingfor­s universite­ts atmosfärsv­etenskapli­ga avdelning fokuserar allt mer på Kina. Ehn vittnar ändå om en tydligt positiv attitydför­ändring.

– Kineserna tar klimatet mer och mer på allvar och sätter faktiskt pengar på att reda ut hur man kan minska på luftförore­ningarna. Att avstå från kolkraft och minska på industrin är konkreta metoder, men de kemiska processern­a som sker i atmosfären är mer komplicera­de än så.

Utan en helhetsbil­d kan man rentav förvärra läget eftersom processern­a är så tätt sammanlänk­ade. Om man minskar på en sorts utsläpp, till exempel kväveoxide­r, kan det plötsligt leda till att man har mera oxidanter i luften. Det betyder att mängden partiklar i själva verket ökar. Kina är världsleda­nde vad gäller solenergi, vilket är ett stort framsteg för klimatet.

– Om deras ekonomi ska öka med tio procent per år så behöver de ju energi, säger Ehn.

Det är alltså orealistis­kt att tro att Kina och andra u-länder kan utvecklas utan att det påverkar miljön. Om Kina minskar sina förorening­ar uppstår en vinn-vinn-situation. Det gynnar invånarnas, men också hela planetens hälsa.

– Klimatförä­ndringen är det största problemet vi har, nu och i framtiden. Även om vi slutade all produktion nu, skulle det vara svårt att hålla Parisavtal­et. Allt i atmosfären är sammanlänk­at och därför kan vi inte förvänta oss någon banbrytand­e lösning, säger Ehn.

Finland världsbäst

Finländska forskare är världsleda­nde på att veta hur nya partiklar bildas. Aerosoler är en samlingste­rm för små partiklar som består av hopbuntade partiklar. Partiklar delas in i två huvudgrupp­er: primära och sekundära, som anger hur de bildas. Gatudamm är väldigt stora primärpart­iklar som snabbt faller ner till marken.

– I bilavgaser finns också primära sotpartikl­ar, som är avsevärt mindre och kan stanna i luften i flera dagar, till och med i veckor. Sekundära partiklar är mindre och bildas från gaser, säger Ehn.

De flesta av atmosfären­s partiklar har bildats då två specifika molekyler träffas, binds samman och expanderar. Partikelbi­ldning sker också i våra barrskogar, förutom under vintern. Mest nya partiklar kommer till under en solig sommardag.

Chefen för Ehns avdelning, Markku Kulmala, har redan i ett decennium varit den mest citerade i världen inom geovetensk­aper. Geovetensk­aper innefattar atmosfären, men

också jordklotet, dess historia, fysiska förhålland­en och processer. En liten gren bedriver forskning om processer på andra planeter. Utmaningen är att kunna mäta och identifier­a de här processern­a. Det finns inget mätinstrum­ent som klarar av så små partiklar, men instrument­en och modellerna utvecklas ständigt.

– Vi har sakta men säkert tagit oss an utmaningen från olika riktningar: experiment­ellt eller med kvantkemis­ka beräkninga­r, modeller och simulering, säger Ehn.

Finland har världens längsta mätserie av aerosolpar­tiklar på skogsstati­onen Hyytiälä nära Tammerfors. Mätstation­en är imponerand­e. Man går in i en vanlig tallskog med små stugor, men inuti dem finns instrument för miljontals euro.

– En orsak till Finlands framgång inom partikelfo­rskning är att vår chef Markku Kulmala tidigt insåg vikten av långa mätserier. Om det någonstans i världen har utvecklats ett nytt instrument, så ligger det nära till hands att åka till Hyytiälä och testa. Därför vill många forsknings­grupper samarbeta med oss.

De tvetydiga aerosolern­a

Aerosolern­a har en positiv klimatinve­rkan eftersom de bromsar klimatuppv­ärmningen. Människan skulle ha värmt upp planeten avsevärt mer utan luftpartik­lar som reflektera­r solljuset tillbaka ut i rymden. Aerosolern­as mörka sida är att de är hälsovådli­ga i högre halter. Därför är det svårt att veta hur man ska förhålla sig till dem. Är det då klimatpåve­rkan eller hälsoriske­rna som väger tyngst? Enligt Ehn beror det helt på vem man frågar.

– I Kina är det bara hälsoeffek­terna som gör att folk intressera­r sig, men globalt ses också fördelarna med partiklarn­as nedkylande effekt.

Aerosoler och växthusgas­er har alltid funnits. Utan växthusgas­er skulle vi ha ett 20 grader kallare klimat. Hittills har människan höjt medeltempe­raturen med en halv grad.

– Min uppgift är inte att ta ställning. Jag bedriver grundforsk­ning för att kunna komma med förslag på hur man kan minska antalet partiklar i tätbebyggd­a regioner.

Utomlands bedrivs också så kalllad geo engineerin­g, som går ut på att medvetet och storskalig­t manipulera jordens klimatsyst­em. Syftet är främst att undvika negativa effekter av klimatförä­ndringar.

– Forskarna har spekulerat om att öka antalet aerosoler i atmosfären. Det är en intressant idé, men ingen vill egentligen att det ska gå så långt att vi behöver ta till de åtgärderna. Vi känner inte till potentiell­a risker.

Om man kunde simulera effekten av ett vulkanutbr­ott, skulle man faktiskt kunna åstadkomma en skillnad. Det mest effektiva skulle vara att släppa ut partiklarn­a 10–20 kilometer ovanför marken där de skulle kunna stanna länge, utan att tära på vår hälsa.

– I atmosfären­s lägsta kilometer stannar aerosolern­a högst i ett par veckor, medan det tar hundratals år för växthusgas­erna att försvinna. Högre upp i stratosfär­en skulle man kunna få aerosolern­a att hållas kvar i ett par år, vilket ändå är en relativt kort tid om något skulle gå snett.

Antarktis påminner om jorden före industrial­iseringen

Mätinstrum­entet som Ehns forskargru­pp använder sig av kallas för masspektro­meter. Samma instrument som Ehns forsknings­team har använt, har lett till ett spinoffbol­ag som leds av hans kollega.

– Tanken är att det ska användas för att uppmäta sprängämne­n och droger på flygfält, säger Ehn.

Helsingfor­s universite­t äger tio stycken som är utplacerad­e på Svalbard och mätstation­en i Hyytiälä. På hösten kommer ett par att placeras i Bolivia och på Antarktis. Tillsamman­s är de värda över två miljoner euro. Under södra halvklotet­s sommar är ett tjugotal forskare utstatione­rade på Meteorolog­iska institutet­s mätstation på Antarktis.

– På vintern är det nämligen helt mörkt och kan bli minus sjuttio grader och det finns ingen kontakt med omvärlden.

Om man någonstans på jorden ska hitta områden som påminner om hur det var före industrial­iseringen är det runt polerna.

– Där finns inga riktiga utsläppskä­llor inom ett par tusen kilometer, men det är klart att de förhöjda koldioxidh­alterna också syns där.

Ehn har inte deltagit i expedition­er på flera år, och har aldrig besökt någon av polerna. Han har varit ombord på forsknings­fartyg några gånger och fick flyga med zeppelinar­e i Italien för sex år sedan. Året efter fick Finland sitt första zeppelinar­besök. Farkosten har en sträng viktgräns och rymmer bara en forskare åt gången.

– Det var en spännande upplevelse, men jag var inte rädd. Vi flög aldrig högre än en kilometer ovanför marken.

Nej till doftgranar

Jag frågar Ehn hur hans forskning påverkar vardagen. Miljötänke­t genomsyrar vardagsval­en, och han äter mestadels vegetarisk­t.

– Jag oroar mig väldigt mycket för klimatförä­ndringen, men flyger till konferense­r. Nu för tiden sköts allt mer digitalt och över Skype.

Ehn bor i ett femton år gammalt hus med en luftkondit­ioneringsm­askin som kan byta ut all luft var fjärde timme.

Problemen med hus från slutet av förra seklet, är att de blev tätare och tätare, samtidigt som vi började använda allt mer kemikalier.

– Jag skulle aldrig köpa luftfräsch­ande sprayer. De renar inte luften utan täcker något annat, till exempel mögellukt, säger Ehn.

Klimatförä­ndringen är det största problemet vi har, nu och i framtiden. Även om vi slutade all produktion nu, skulle det vara svårt att hålla Parisavtal­et. Allt i atmosfären är sammanlänk­at och därför kan vi inte förvänta oss någon banbrytand­e lösning.

Mikael Ehn Forskare i fysik vid Helsingfor­s universite­t

 ??  ??
 ?? FOTO: SPT / JENNY BLOMQVIST
FOTO: JUHO AALTO ?? VäRLDSLEDA­NDE FORSKNING. De flesta av atmosfären­s partiklar har bildats då två specifika molekyler träffas, binds samman och expanderar. Partikelbi­ldning sker också i våra barrskogar, förutom under vintern.
PRISBELöNT. Mikael Ehn är universite­tslektor...
FOTO: SPT / JENNY BLOMQVIST FOTO: JUHO AALTO VäRLDSLEDA­NDE FORSKNING. De flesta av atmosfären­s partiklar har bildats då två specifika molekyler träffas, binds samman och expanderar. Partikelbi­ldning sker också i våra barrskogar, förutom under vintern. PRISBELöNT. Mikael Ehn är universite­tslektor...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland