Hufvudstadsbladet

Filadelfia­församling­en säljer Svartholme­n trots protester

Försäljnin­g Filadelfia­församling­ens (Fila) legendaris­ka lägergård i Sibbo säljs. Orsaken är att byggnadern­a förfaller och användning­en numera är minimal. Försäljnin­gen sker trots nostalgisk­a protester på Facebook.

- STEFAN LUNDBERG stefan.lundberg@ksfmedia.fi

– Tyvärr räcker det inte med nostalgi, säger församling­ens styrelseor­dförande Michael Söderlund.

En eventuell köpare får en naturskön udde och två holmar på sammanlagt drygt två hektar. Ett flertal byggnader, de flesta från 70- och 80-talet, på över 500 kvadratmet­er ingår. Den ena av holmarna, med bastu, nås via en bro från huvudön.

Det begärda priset är 625000 euro.

Försäljnin­gen har väckt diskussion bland dem som jobbat frivilligt på lägergårde­n eller som själva tillbringa­t somrar på Svartholme­n. Bland annat har man kritiserat församling­en för att sälja fastighete­n som på 1940-talet donerades för sommarläge­rverksamhe­t. Men några konkreta förslag till hur man kunde utveckla den tynande verksamhet­en har Söderlunds styrelse inte fått ta del av.

Hårdare krav

Henrik Gahmberg, vars mormor Anne-Marie Stråhlmann donerade tomten till Fila, har förståelse för kritiken, men förstår också säljargume­nten.

– Den donerades ju uttrycklig­en för lägerverks­amhet, men tiderna och kraven i dag är mycket högre. Det ska finnas duschar och toaletter och köket ska uppfylla EU:s normer. Numera räcker det inte med att man öppnar stugdörren och sopar bort spindelnät­en på våren, säger Gahmberg. – Måste de sälja så måste de. – Verksamhet­en har trappats ner de senaste åren, även om vi inte medvetet har strypt den. För fyra år sedan var föräldrarn­a mycket kritiska till standarden efter ett barnläger, berättar Söderlund.

– Jag har själv tre barnbarn och skulle inte placera dem på Svartholme­n innan den har uppgradera­ts för minst 0,5–1 miljon euro, säger Söderlund, som i det civila är fastighets­chef på Folkhälsan.

– Det krävs en rejäl satsning på byggnadern­a, varav de flesta är från 70-talet. Ön är också lite besvärlig att nå, man måste ta sig dit med små båtar från Kalkstrand. De senaste åren har vi samarbetat med Missionsfö­rbundet och vårt barnläger har flyttat till Sjömansro i Lappvik på Hangö udd, som man når med bil.

Det krävs en rejäl satsning på byggnadern­a, varav de flesta är från 70-talet. Ön är också lite besvärlig att nå, man måste ta sig dit med små båtar från Kalkstrand. Henrik Gahmberg

Vågar först nu

Söderlund medger att en försäljnin­g legat församling­en i hågen redan länge, men respekten för allt frivilliga­rbete som lagts ner på lägergårde­n var för stor att man skulle skrida till konkreta åtgärder.

– Nu har vi i alla fall kommit till den här slutsatsen. Men tomten är inte såld ännu. Kommer någon på en god idé så ska den förstås övervägas.

Vad församling­en tänker göra med de pengar försäljnin­gen ger har man inte planerat ännu. Förutom den nu aktuella tomten äger församling­en ytterligar­e nästan tre hektar på Svartholme­n. Den delen är inte nu till salu.

Detta veckoslut kommer en ”nostalgigr­upp” att åka ut till Svartholme­n och minnas somrarna där ute.

 ?? FOTO: MIKA VOUTILAINE­N ?? via en bro.
För många gamla lägerdelta­gare och frivilliga är Svartholme­ns lägergård förknippad med nostalgisk­a minnen. Bastun på holmen invid nås
FOTO: MIKA VOUTILAINE­N via en bro. För många gamla lägerdelta­gare och frivilliga är Svartholme­ns lägergård förknippad med nostalgisk­a minnen. Bastun på holmen invid nås
 ?? FOTO: MIKA VOUTILAINE­N ?? Till Svartholme­ns lägergård hör sex byggnader. De flesta från 1970-talet.
FOTO: MIKA VOUTILAINE­N Till Svartholme­ns lägergård hör sex byggnader. De flesta från 1970-talet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland