Hufvudstadsbladet

Botbyettor­na bänkar sig i tillfällig­a klassrum

Skolstart På tisdag får Helsingfor­s 460 nya svensksprå­kiga skolelever när förstaklas­sarna bänkar sig för sin allra första termin. I många skolor präglas läsåret av nya utrymmen, eller som i Botby grundskola­s fall, av tillfällig­a paviljonge­r.

- ANNA PUSA anna.pusa@ksfmedia.fi

Ett av de största glädjeämne­na inför skolstarte­n i Helsingfor­s på tisdag är att något kommer att göras åt problemen med slitna byggnader och luft- och luktproble­men i Botby grundskola. Den 15 september inleds en renovering i skolan och då flyttar förskolan och årskurs 1-6 till paviljonge­r som uppförs på lågstadies­kolan Puotilan ala-astes gård.

A-delen i Botby grundskola och den nuvarande paviljonge­n på skolans gård kommer att användas av klasserna 7–9 under nästa läsår.

Beskedet om renovering­en gläder Niclas Grönholm, direktör för den svenska servicehel­heten för fostran och utbildning.

– Äntligen kommer den i gång, vi har fått vänta länga på en renovering. Det var vårt största behov just nu, att få den här frågan vidare.

Förutom i Botby pågår renovering av Minervasko­lan, och hela skolan är det här läsåret utlokalise­rad i paviljonge­r.

Eleverna som börjar i Norsens byggnad och Hoplaxskol­ans enhet vid Solnavägen i Munksnäs får börja läsåret i nyrenovera­de utrymmen. Utöver ombyggnade­n i Botby är det de här nya enheterna som är mest aktuella inför skolstarte­n i år – den nybildade Grundskola­n Norsen och enheten vid Solnavägen i Munksnäs, dit årskursern­a 6–9 i Hoplaxskol­an flyttar. Flyttninge­n av till exempel femmorna och sexorna från den före detta Kronohagen­s lågstadies­kola och Cygnaeus lågstadies­kola till den nyrenovera­de Norsen gläder Grönholm.

– Vi är glada att vi får verksamhet som går utöver de gamla gränserna med klass 1–6 och 7–9 och i stället går in för enhetlig grundlägga­nde utbildning.

Hoplaxskol­ans enhet i Munksnäs på Locklaisvä­gen och Lärkans byggnad är skolor i det svenska skolnätet i Helsingfor­s som väntar på renovering. I Munksnäs ska en sådan ske om cirka ett år, i Lärkan om några år.

Fler elever

I Helsingfor­s svensksprå­kiga skolor inleder 460 förstaklas­sare sin skolgång på tisdag. Siffran kan ännu förändras men just nu verkar det röra sig om ungefär 10 fler barn än i fjol. Elevantale­t växer överlag i den grundlägga­nde utbildning­en, när förstaklas­sarna är fler än niondeklas­sarna som utexaminer­as. Antalet elever som gick ut nionde klassen i våras var 354 och elevantale­t stiger sakta men säkert år för år.

– Skolenhete­rna ska nog klara av det växande elevantale­t. Vi är glada att vi fyller enheterna, säger Grönholm.

I Kottby lågstadies­kola får det växande elevantale­t följder – skolans enhet Arabias kvarterssk­ola tar i bruk nya utrymmen i höst och lågstadies­kolan lånar även av Yhtenäisko­ulus utrymmen. Dessa tillfällig­a lösningar vittnar enligt Grönholm om att servicenät­et i det norra området måste gås igenom.

– I det norra området måste vi hitta nya lösningar. Det kan ta det här och nästa läsår innan vi har klara besked i den frågan.

I Helsingfor­s, Esbo och Vanda in-

leder de svensksprå­kiga skolorna hösttermin­en på tisdag, medan de finskspråk­iga inledde läsåret i torsdags. Också Mattlidens gymnasium inledde läsåret redan i torsdags.

Kortare höstlov på svenskt håll

I alla tre städer handlar diskussion­en om läsårets första dag i stor utsträckni­ng om längden på höstlovet, men också jullovet. För de svensksprå­kiga skolornas del är höstlovet två dagar, medan det är en vecka långt på finskt håll.

– Våra skolor och skoldirekt­ioner ansåg att det är bättre att börja senare och ha ett kortare höstlov, kommentera­r Grönholm situatione­n i Helsingfor­s.

Grönholm pekar på vissa praktiska problem som den senare starten kan leda till – i vissa familjer går barn i både finsk och svensk skola och starten leder till utmaningar i förvaltnin­gen där man planerar gemensamt på båda språken. Vanligtvis har läsåret börjat samtidigt på finska och svenska i Helsingfor­s.

I Vanda säger utbildning­sdirektör Berndt-Johan Lindström att en av de bakomligga­nde orsakerna till en senare skolstart är att föräldrarn­a har tyckt att det är svårare att ordna vård under ett höstlov som är en vecka långt.

Barbro Högström, direktör för Svenska bildningst­jänster i Esbo, berättar att diskussion­en om startdatum­et förs varje år. Hon anser inte att de olika datumen är något problem

I Esbo har 350 barn anmält sig till första klassen, men Högström berättar att den siffran kan se annorlunda ut när skolorna börjar. Fjolårssta­tistiken från september visar att förstaklas­sarna var 18 färre än antalet barn som nu är inskrivna. I Vanda börjar 90 förstaklas­sare skolan på tisdag. Enligt Lindström brukar antalet barn som börjar första klass i Vanda vara så gott som oförändrat från år till år.

 ?? FOTO: KSFMEDIA-ARKIV / CATA PORTIN ?? SKOLSTART. I Helsingfor­s är 460 förstaklas­sare anmälda till skolstarte­n på tisdag, i Esbo 350 och i Vanda 90.
FOTO: KSFMEDIA-ARKIV / CATA PORTIN SKOLSTART. I Helsingfor­s är 460 förstaklas­sare anmälda till skolstarte­n på tisdag, i Esbo 350 och i Vanda 90.
 ?? FOTO: KSFMEDIA-ARKIV / KARL VILHJáLMSS­ON ?? BOTBY GRUNDSKOLA SANERAS.
Förskolan och klasserna 1-6 flyttar till paviljonge­r, skolans lokaler används fortsättni­ngsvis av klasserna 7-9.
FOTO: KSFMEDIA-ARKIV / KARL VILHJáLMSS­ON BOTBY GRUNDSKOLA SANERAS. Förskolan och klasserna 1-6 flyttar till paviljonge­r, skolans lokaler används fortsättni­ngsvis av klasserna 7-9.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland