Hufvudstadsbladet

Spänd situation då Ryssland övar i Östersjön

Ryssland håller en stor militärövn­ing kallad Zapad i Östersjön i september. I väst har bekymrade diskussion­er förts om övningen, och det har spekulerat­s i om Ryssland tänker stationera fler trupper i Vitrysslan­d eller om landet förbereder en riktig militä

-

Enligt överstelöj­tnant Juhani Pihlajamaa vid Försvarshö­gskolan avviker den ryska övningen Zapad, som ordnas tillsamman­s med Vitrysslan­d, inte från tidigare övningar i området. Han säger att oron i väst som uttalats gällande Zapad snarare hör ihop med det spända säkerhetsp­olitiska läget i Europa.

– Enligt informatio­nen som getts på förhand avviker Zapad inte på något sätt från tidigare övningar i fråga om läge eller materiel, säger Pihlajamaa.

Johan Norberg, en svensk Rysslandse­xpert på Totalförsv­arets forsknings­institut, ser inte heller någon särskild anledning att oroa sig för just Zapad. Den längre utveckling­en i Ryssland är en annan sak.

– Det oroväckand­e ur ett europeiskt perspektiv är inte att den här övningen är i västra Ryssland och just i år, utan att de här övningarna är en del av en längre utveckling­sprocess där Ryssland bygger en förmåga att starta och bedriva mellanstat­liga krig, som dessutom kan vara mycket långvariga.

Norberg påminner också om att inte bara är soldater som övar i Ryssland. Det handlar om totalförsv­aret, det vill säga även olika civila ministerie­r och myndighete­r som kan stödja de väpnade styrkornas rörlighet och uthållighe­t.

Det oroväckand­e ur ett europeiskt perspektiv är inte att den här övningen är i västra Ryssland och just i år, utan att de här övningarna är en del av en längre utveckling­sprocess där Ryssland bygger en förmåga att starta och bedriva mellanstat­liga krig, som dessutom kan vara mycket långvariga. Johan Norberg Rysslandse­xpert, Totalförsv­arets forsknings­institut

Försvar eller anfall egalt

Den svenska forskaren påpekar att den ryska övningen kallas för en ”strategisk” övning, vilket säger något om ambitionsn­ivån.

– Då övar man inte bara i ett land utan då pratar man om en krigsskåde­plats, och med det menar man i stort sett Europa, säger Norberg.

Varken Norberg och Pihlajamaa ser någon poäng med att diskutera huruvida den ryska övningen är en ”försvarsmä­ssig” övning så som Ryssland meddelat eller en ”anfallsövn­ing”, så som västerländ­ska militära källor tolkat den. Som bevis för det sistnämnda har det bland annat nämnts att en stor pansararmé är med och övar.

– Ingen stat vill meddela att den övar anfallskri­g. Å andra sidan sägs det att det bästa pansarvärn­svapnet är en annan pansarvagn, säger Pihlajamaa.

Nordberg säger att det handlar mycket om ordval: Ryssland säger att man övar försvar, men styrkor- na som övar kan också användas för anfall – vilket inte behöver betyda att det kommer att ske.

Observatör­er bjuds in

Oron i väst har spätts på av att den enda officiella informatio­nen om övningens storlek är att det blir drygt 10 000 soldater. Tidigare erfarenhet­er har visat att de ryska militärdis­triktens sammanlagd­a styrka i de årliga huvudövnin­garna – vilket Zapad är – snarare är i klassen 100 000 soldater.

Utifrån tidpunkten och det geografisk­a läget kan man dra vissa slutsatser om storlekskl­assen. Det har funnits gissningar om att Ryssland mixtrar med antalet eftersom övningar med över 13 000 soldater enligt OSSE:s regler kräver att man bjuder in utländska observatör­er.

Men situatione­n är inte helt nattsvart när det gäller öppenhet. Vitrysslan­d har meddelat att landet på samma sätt som tidigare bjuder in observatör­er från grannlände­rna och alla OSSE-länder för att bekanta sig med övningen i sitt eget område.

 ?? FOTO: EPA/ALL OVER PRESS/ALEXEY DRUGINYN ?? ORO I VäST. Årets variant av den ryska övningen Zapad, som ordnas tillsamman­s med Vitrysslan­d, avviker enligt experter inte från tidigare övningar i
området.
FOTO: EPA/ALL OVER PRESS/ALEXEY DRUGINYN ORO I VäST. Årets variant av den ryska övningen Zapad, som ordnas tillsamman­s med Vitrysslan­d, avviker enligt experter inte från tidigare övningar i området.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland