Hufvudstadsbladet

Ubåtsägare misstänks för dråp

Under fredagen pågick ett sökpådrag efter en privatbygg­d ubåt i Öresund. Båten som sjunkit hittades senare under dagen men nu är ubåtsägare­n, som blev räddad av en förbipasse­rande privatbåt, misstänkt för dråp.

- FNB–TT–JOHN ALEXANDER SAHLIN/MATS RöRBECKER

Efter att en ubåt sjunkit utanför Köpenhamn har en svensk kvinna anmälts saknad. Ubåtsägare­n påstår att kvinnan släpptes av båten redan i torsdags, men polisen har inte hittat några spår efter henne.

Ubåtsägare­n tog sig i land vid 11-tiden i går vid Dragør hamn. Där togs han emot av polisen och sattes i en polisbil.

– Vi kan bara konstatera att när han kommer in till land säger han att hon inte är ombord. Han sade att journalist­en släpptes av i land i Köpenhamn i går, säger Anders Damgaard, presstales­person på danska Försvaret, till TT.

Men den svenska kvinnan, som är journalist, har inte gått att nå på telefon, sms eller något annat sätt. Nu uppger Köpenhamns­polisen att mannen är misstänkt för dråp.

Nekar till brott

Man vet ännu inte om kvinnan finns i ubåten, som ligger i Køgebukten. Dykare undersökte platsen under fredagen men kunde inte gå in i vraket eftersom det inte ligger stabilt.

Mannen nekar till anklagelse­rna och hävdar fortfarand­e att han släppte av kvinnan vid 22.30-tiden nära spetsen på Refshaleøe­n i Köpenhamn på torsdagen. En bild som danska Ekstrablad­et har tagit del av visar ubåten i hamnen vid 19.30-tiden. Ett vittne berättar om en kvinna som stod i tornet med en röd jacka.

Den försvunna kvinnan är efterlyst av svensk polis, som också försökt nå henne via telefon och sms. Utöver det pågår inget aktivt sökarbete i Sverige.

– Det som har kunnat göras har redan gjorts. Vill dansk polis ha bistånd med något som hjälper vi såklart till, säger Calle Persson, polisens presstales­person i region Syd.

Ubåten anmäldes saknad natten till i går. UC3 Nautilus är nästan 18 meter lång, väger 40 ton och söktes av det danska försvaret. Två räddningsh­elikoptrar och tre fartyg ingick i sökinsatse­n i Öresund och använde sig av sonar.

Till slut siktades ubåten vid Køgebukten från en av försvarets utkikspost­er på land. Ungefär en halvtimme senare var ubåtens ägare välbehålle­n på land, där han berättade att båten sjönk på 30 sekunder.

 ?? FOTO: EPA/BAX
LINDHARDT ?? RäDDNINGSO­PERATION. Två helikoptra­r och tre fartyg sökte efter en saknad ubåt i Öresund, som senare under fredagen hittades.
FOTO: EPA/BAX LINDHARDT RäDDNINGSO­PERATION. Två helikoptra­r och tre fartyg sökte efter en saknad ubåt i Öresund, som senare under fredagen hittades.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland