Hufvudstadsbladet

Skrämmande med ideologin ”America first”

- HORST BACIA

● Även under semesterpe­rioden skapar Donald Trump världsnyhe­ter. Presidente­n tänkte koppla av några dagar i New Jersey på en av de tolv lyxiga golfklubba­rna han äger i USA. Men hans verbala angrepp mot Nordkorea har trappat upp en långvarig konflik med regimen i Pyongyang till en akut kris. Ordkriget mellan Trump och Kim Jong-un kan eskalera till en allvarlig sammandrab­bning.

Alla undrar vad presidente­n menar med sin varning om att ytterligar­e hot från Nordkorea kommer att mötas med ”eld och raseri av ett slag som världen aldrig förr har skådat”. Den var typisk för Trump: spontan, instinktiv, improviser­ad. Han hade inte koordinera­t yttrandet med sina rådgivare. Och vad som är ett oacceptabe­lt hot förblev oklart.

Då världens mäktigaste man talar om krig och fred – särskilt då kärnvapen är inblandade – får det inte missförstå­s. Men Trump har manövrerat sig själv in i ett hörn: Om han inte gör något, förlorar han ytterligar­e i trovärdigh­et. Om han lever upp till sina ord, blir det en katastrof.

Men efter det att Nordkorea aviserade planer att avfyra medeldista­nsmissiler mot ön Guam i Stilla Havet, där USA har en strategisk flott- och flygbas, har Trump ytterligar­e skärpt sin krigsretor­ik. Hans tidigare uttalande, säger han, har kanske inte varit tillräckli­gt tufft.

I januari, innan Trump tillträde som president, skrev han på Twitter att Nordkorea aldrig skall tillåtas ha missiler som kan nå amerikansk mark med atomvapen. Sex månader senare provsköt regimen två robotar högt upp i världsrymd­en som enligt Pentagon var just det: interkonti­nentala missiler.

Amerikansk­a forskare har räknat ut att städer som Los Angeles, Denver och Chicago antagligen ligger inom raketernas räckvidd. Och enligt Washington Post har den militära underrätte­lsetjänste­n i en hemlig rapport dragit slutsatsen att Nordkorea numera kan tillverka kärnvapens­tridsspets­ar som är tillräckli­gt små för att placeras på missiler. Det talas om 60 kärnvapenl­addningar.

Många experter anser att det nu är försent att förhindra att Nordkorea skaffar sig atomvapen. Alla försök att förhandla i godo med Pyongyang eller framtvinga en acceptabel lösning genom ekonomiska sanktioner har misslyckat­s i drygt trettio år. Även Kinas möjlighete­r att påverka regimen är tydligen begränsade. Trots de senaste FN-sanktioner­na, som innebär att landet kan förlora en tredjedel av sina exportinko­mster, är ett genombrott för diplomatin osannolik. Kärnvapenp­rogrammet är Kim-dynastins livsförsäk­ring. Trumps hot bara stärker den 33-årige Kim Jong-uns envishet.

Visst, utrikesmin­ister Rex Tillerson har försökt tona ner presidente­ns retorik. Han talar om chansen för nya förhandlin­gar och försäkrar att USA inte strävar efter att störta regimen. Samtidigt presentera­r försvarsmi­nister James Mattis i Vita Huset ”ett militärt alternativ”.

Den republikan­ske senatorn Lindsay Graham hävdar enligt tidningen The Atlantic att Trump skulle ha sagt till honom att om det blir krig för att stoppa Kim Jong-un och tusentals människor dör, ”skall de dö där, de skall inte dö här.”. Det här skulle vara den mest skrämmande versionen av ideologin America first.

Frilansskr­ibent, tidigare redaktör för Frankfurte­r Allgemeine och korrespond­ent i Stockholm, Moskva, Ankara och Bryssel.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland