Hufvudstadsbladet

Hinderlöpa­ren Richardsso­n får kritik för dålig finska

Friidrott Efter att Camilla Richardson gjort sitt på 3000 meter hinder i VM i London ville den svenska tidningen Expressen intervjua henne. Temat: Språkmobbn­ing.

- ANDREA BORENIUS 029 080 1316, andrea.borenius@ksfmedia.fi

– Grejen är att jag är finlandssv­ensk, så min finska är som den är. Jag kan ju finska, men inte helt flytande. Så då får jag kommentare­r som att: ”du borde kanske tävla för Sverige om du inte kan finska”, säger Camilla Richardsso­n till Expressen.

– Så jag får väl byta om ni tar emot mig, tillägger hon.

Också tidningen Iltalehti skrev tidigare i veckan om att det svensksprå­kiga löparlöfte­t Richardsso­n under sommaren har fått osakliga meddelande­n av en man som tycker att hon antingen ska lära sig finska ordentligt eller ”flytta till hurriland”.

Vasaidrott­aren ställer alltid upp på intervjuer på finska, vilket till exempel hinderkoll­egan Sandra Eriksson ofta valt att inte göra.

Richardsso­n tar kritiken med ro. Däremot irriterar hon sig på pratet om mästerskap­sturister och att inställnin­gen gentemot de blåvita toppidrott­arna i London är så kritisk.

– Man tränar sjukt hårt varje dag, så man borde bli uppskattad för att man tar sig hit. Det är tröttsamt att höra på, säger Vasalöpare­n till Yle Sporten.

Richardsso­ns mästerskap fick en mardrömsli­k vändning 500 meter in i försökshea­tet i onsdags. Hon tvingades väja för en medtävlare som föll omkull framför henne och vrickade då foten.

– Det gjorde verkligen ont, men det var inte ett alternativ att avbryta i VM, säger Richardsso­n, som valde att ändå löpa i mål.

Sluttiden blev inte vad hon hoppats på, 10.07,04 då hon tidigare i sommar löpt ett personbäst­a på 9.41,73.

Om skadan tillåter det reser Richardsso­n till Taipei för universiad­en redan på måndag och i september väntar Sverigekam­pen i Stockholm.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI
AIMO-KOIVISTO ?? SJUK VRIST. Camilla Richardsso­ns VM-försök gick i stöpet på grund av en fotskada som uppstod i ett tidigt skede av loppet.
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO SJUK VRIST. Camilla Richardsso­ns VM-försök gick i stöpet på grund av en fotskada som uppstod i ett tidigt skede av loppet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland