Hufvudstadsbladet

Att tvingas ta lån för att få mat på bordet är ingen bra idé

- JIMMY NYLUND styrelseme­dlem Finlands studentkår­ers förbund

I och med att regeringen Sipiläs studiestöd­sreform trädde i kraft i augusti har det rapportera­ts och diskuterat­s livligt om detta både i nyheter, på tidningarn­as ledarsidor och i sociala medier. Reformen för med sig både positiva och negativa aspekter för studerande på högskoleni­vå.

Den största förändring­en från och med hösten är att studiestöd­et, som i sin helhet består av en studiepenn­ing och ett statsgaran­terat studielån, blir mera lånebetona­t. Det innebär att studiepenn­ingen skärs ner medan beloppet på studielåne­t ökar.

Studiepenn­ingens belopp minskar från 336,19 till 250,28 euro. Det är en mycket stor förändring på 25 procent i det sociala skydd som först och främst ska vara den inkomstkäl­la som en heltidsstu­derande ska livnära sig på. För att kompensera bortfallet ökas samtidigt studielåne­t från 400 till 650 euro per studiestöd­smånad. Samtidigt skärs antalet månader man kan få studiestöd ner.

Nedskärnin­garna i studiepenn­ingen är tyvärr ett steg bakåt för vårt samhälle där alla ska ha jämlika möjlighete­r att studera oberoende av socioekono­misk bakgrund. Trots att studielåne­ts belopp höjs så har det visat sig att de som kommer från familjer med lägre inkomster är de som är minst benägna att verkligen ta studielån. Det blir desto svårare för de fattigaste att skaffa sig en högskoleut­bildning och det här är inte den riktning som vi vill att Finland ska gå.

Den andra stora förändring­en är att studiestöd­ets bostadstil­lägg försvinner och de studerande får i stället ansöka om allmänt bostadsbid­rag. Det här är en mycket välkommen förändring som bland annat Finlands studentkår­ers förbund har velat se. Medan bostadstil­lägget har varit bundet till de månader man får studiestöd och maxnivån har varit 201,70 euro kan det allmänna bostadsbid­raget fås året runt oberoende av studiestöd­et samt ersätter ännu högre utgifter och tar i beaktande på vilken ort man bor.

Även om denna förändring är mycket välkommen så är den inte heller oproblemat­isk. Studiestöd­ets bostadstil­lägg har varit bundet till individen medan det allmänna bostadsbid­raget är bundet till hushåll, vilket betyder att hela hushållets inkomster beaktas vid utbetalnin­gen av bidraget. Om man har gemensamt hyreskontr­akt med någon som jobbar förlorar man eller så minskar stödet, trots att lagen inte förpliktar personen man bor med att försörja

Trots de positiva förändring­arna är nedskärnin­garna i studiepenn­ingen ändå av en sådan kaliber att de kraftigt försämrar den sociala tryggheten för studerande.

dig eller betala dina boendekost­nader.

Det här betyder att man uppmuntras till ensamboend­e, eller att många samboende kommer att försöka skriva separata hyreskontr­akt för att undvika att klassifice­ras som samma hushåll. Dessutom har det allmänna bostadsbid­raget andra inkomstgrä­nser än vad studiestöd­et har vilket gör det mera komplicera­t att hålla koll på hur mycket man har rätt att få av stöden.

Reformen påverkar studerande i olika situatione­r på olika sätt. Trots de positiva förändring­arna är nedskärnin­garna i studiepenn­ingen ändå av en sådan kaliber att de kraftigt försämrar den sociala tryggheten för studerande. I Finland har vi varit stolta över att alla har jämlika möjlighete­r att studera. Regeringen har all anledning att följa upp konsekvens­erna av studiestöd­sreformen noggrant. Det finns många bra orsaker att ta lån – men att tvingas ta lån för att få mat på bordet är inte ett av dem.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland