Hufvudstadsbladet

Mycket farlig

- GUSTAV TALLQVIST Söderkulla

Vi läser dagligen om Donald Trumps utspel, det ena mer förvirrand­e än det andra. Ändå röstade miljoner på honom och ändå får han fortsatt stöd av miljoner, bland dem sannolikt också förnuftiga människor. Många förklaring­ar har levererats. Nedan ett ytterligar­e försök.

I hela västvärlde­n och i synnerhet i USA har under de trettio senaste åren skett en tilltagand­e koncentrat­ion av förmögenhe­t/kapital till den rikaste procenten. Inkomstski­llnaderna närmar sig de förhålland­en som rådde under slutet av 1800-talet. Vi är i dag vana att räkna välavlönad­e advokater, läkare, högre tjänstemän, verkställa­nde direktörer med flera till överklasse­n. Men det nya är att ovanför den här kategorin har det uppstått ett skikt superrika. Även om en framgångsr­ik höginkomst­tagare skulle spara maximalt under hela sitt liv skulle hen aldrig nå ens nära de superrikas rikedom.

I alla tider har pengar inneburit makt, också i moderna demokratis­ka samhällen politisk makt. Maktutövni­ngen i en idealdemok­rati är alla gånger öppen och avläsbar i protokoll och offentliga redogörels­er. Penningens politiska makt utövas däremot mestadels i hemlighet. Den ger sig till känna först i sitt synliga slutresult­at, exempelvis i en lag som är överraskan­de olik eller rentav motsatt den målsättnin­g som lagstiftar­en tidigare pläderat för. Samma parti som säger sig motarbeta skatteflyk­t, genomdrive­r en lag som underlätta­r just skatteflyk­t. Att se exempel av detta slag väcker irritation.

Om den ekonomiska makten är extremt stor är också sannolikhe­ten för hemlig och irritation­sframkalla­nde maktutövni­ng stor. Risken är då överhängan­de att medborgarn­as irritation övergår i vrede som övergår i raseri som blir besinnings­löst och leder till misskredit­ering av de demokratis­ka institutio­nerna, offentliga medier. En situation som vi ser framför oss, tydligast i USA under benämninge­n trumpism.

Inget fenomen i historien kan förklaras av en enda enskild faktor. Orsakerna är alltid legio, självfalle­t så också i fallet Trump. Men om den ekonomiska maktfördel­ningen av typen la belle epoque är en orsak kan man överväga samma korrigeran­de åtgärder som gav resultat under senare delen av 1900-talet.

Dessvärre är en ommöblerin­g av den ekonomiska makten ett besvärligt projekt. Men trumpismen är mycket farlig, se bara vad som hände i Europa mellan 1914 och 1945. Även besvärliga projekt måste därför övervägas. Det besvärliga ligger på viljeplane­t. Att finna lösningarn­a är nämligen inget mysterium, allt står i läroboken. Redan ett första steg, att upphäva skattepara­disen, skulle ta den mesta vinden ur trumpister­nas segel. För den politiska praktiken är det avgörande att vår tids duktiga och rätteligen välavlönad­e medborgare, som man hittills kallat ”överklassa­re”, inser att de helt diskret är på väg att bli maktlösa undersåtar till den nya och verkliga överklasse­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland