Hufvudstadsbladet

Behåll åtminstone en busslinje

- ROLF ZACHARIASS­EN Esbo

Än så länge lever vi pensionäre­r glada dagar. Metron har glatt oss med en ett års försening, som har gjort livet lättare än metroalter­nativet skulle ha gjort.

Västmetron, som fått mest stryk under det gångna året, har hjälpt oss vanliga busskonsum­enter med att Helsingfor­sregionens trafik (HRT) snabbt och effektivt lyckades förhandla till sig nästan desamma busslinjer som fanns före augusti 2016, vilket det skall ha en eloge för. En resa som i dag tar elva minuter till Kampen, plus i medeltal fem minuter för att vänta på bussen, och som går genom trevliga land- och sjölandska­p direkt till destinatio­nen utan omstigning­ar kommer i framtiden vara betydligt mer invecklad. Först matarbuss till Ängskulla eller Hagalund, som går var 20:e minut, och sedan ska man ta sig ner i flera etager till metrotågen.

Jag beräknar ett medeltal på 28–30 minuter för detta alternativ. Snälla HRT, lämna kvar en busslinje från Mattbv via Gäddvik och Westend till stan! Alternativ­et är att damma av bilen och söka parkerings­plats. Inte heller detta är ett bra alternativ. Elcykel för en 82-åring?

Att metrobudge­ten inte höll gör inte mig förvånad. Den gjordes ju från början orealistis­kt låg för att politiskt kunna genomföra denna kupp. Västmetrob­olaget har all heder av att trots politisk styrning och misslyckan­de med förarlösa tåg ha lyckats hålla en kostnad som inte överskride­r den ursprungli­ga budgeten med mer än det dubbla. Eftersom de flesta styrande i Västmetron gick i småskola när metron österut, med skandaler och korruption, gick framåt kunde de ju inte heller lära sig av detta projekt.

Västmetron har dessutom lyckats gå en balansgång med Björkholms­tationen som politiskt ansågs nödvändig. Genom den geniala lösningen att inte förse stationen med parkerings­platser får man inte resenärer, vilket gör det oekonomisk­t att stanna här, så inom ett halvår sparar man tid och pengar på att köra förbi.

Nu kan man hoppas att tekniker och praktiker konstatera­r att perrongern­a måste byggas ut för att östmetrons tåg skall kunna köra ända till Mattby utan omkoppling, och på detta sätt få ännu en respit och kunna åka bekvämt med buss utan omstigning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland