Hufvudstadsbladet

Ljuset från Skagen lyser än

1800-tal Skagen, Danmarks nordligast­e utpost, är känt för sitt enastående ljus, odödliggjo­rt av de berömda Skagenmåla­rna. Nästan lika berömt är Brøndums Hotel, där konstnärer­na bodde och umgicks under sina målarsessi­oner i Skagen.

- TEXT LAGE STONE FOTO HANS ROOTH feature@ksfmedia.fi

Till den lilla fiskebyn Skagen, där de båda haven Kattegatt och Skagerack möts, kom konstnärer under senare hälften av 1800-talet för att fånga det berömda ljuset, himlen och havet i sina målningar. Men de målade också vardagsliv­et i den enkla lilla byn. Småningom blev Skagen och dess Hotel Brøndum en populär sommarort för celebritet­er som författarn­a H.C. Andersen och Karen Blixen liksom dåvarande kung Christian X av Danmark.

Förr i tiden var resan från Köpenhamn upp till Skagen ansträngan­de när gäster reste med häst och vagn, ofta över sanddynern­a, utan en egentlig väg att följa.

Sedan långt mer än ett århundrade kommer gäster för att bo på eller besöka de berömda Skagenmåla­rnas eget vattenhål, Brøndums hotell. Byggnaden har byggts om och till vid åtskilliga tillfällen under åren och i interiörer­na finns möbler och objekt i original sedan 1890-talet och tidigare.

Brøndums hotell öppnades på 1840-talet av Erik och Anna Brøndum. Dottern Anna, kom att bli en skicklig konstnär. Hon gifte sig småningom med målarkolle­gan Michael Ancker. Den unge Michael kom till Skagen sommaren 1874 och snabbt blev han och Anna navet i den snart så berömda konstnärsk­olonin.

Konstnärer­na levde fritt och bohemiskt, långt från storstaden­s konvention­er och regler. Umgänget dem emellan var intensivt med fester, luncher, middagar liksom när de målade tillsamman­s.

När paret Anchers dotter Helga föddes 1884 lät paret bygga sitt eget hus, i dag ett museum.

– Brøndums var en ”förnöjsam familj”, berättar hotellets vd.

Hela familjen, Erik, Anne (Ane) och deras sex barn, bodde i en av hotellets flyglar där alla hade var sitt rum. På bottenvåni­ngen låg familjens lanthandel och den privata, stora hallen, där gästerna åt. Gästrummen var enkla. – Brøndums har aldrig varit något extravagan­t hotell, men här har alltid fokuserats på god mat.

Till höger om receptione­n ligger Brøndums hjärta, den stiliga matsalen i verandasti­l. Att stillsamt sitta här med en nyfångad ”rödspaette” på tallriken när aftonljuse­t silar in, kan man gott föreställa sig och även förstå konstnärer­nas fascinatio­n för det magiska ljuset.

Flera salonger är möblerade i stilar från olika 1800-talsepoker. Väggarna är målade i sobra färger.

Huvudsalon­gen går i biedermeie­rstil med soffor och fåtöljer, klockor och speglar. Här är väggarna målade i isblått.

På Brøndums stod färska ostron och hummer ofta på dagens meny. Herr Brøndum själv jagade rapphöna och beckasin när det var säsong. De tillagades av fru Brøndum med hjälp av en kökspiga.

I dag följer köket danska mattraditi­oner, ofta med en modern twist.

Brøndums hotell ligger mitt bland det gamla Skagens pittoreska hus.

En kort promenad därifrån finner man Skagens museum – ett måste för att utforska Skagenmåla­rnas konstverk.

Hotel Brøndums gamla matrumsmöb­el, väggpanele­r, fönster i original och konstnärsp­orträtt skapar stämning. Allt är samlat och skänkt av Dan Brøndum, en av museets grundare.

En aftonprome­nad i den mjuka, vita sanden skapar samma fascinatio­n nu som då Skagenmåla­rna stod vid sina stafflier.

Med museets tavlor som bilder för ögonen ser man de vitklädda sekelskift­esdamerna promenera arm i arm längs det stilla havet.

 ??  ?? 3 LJUSET. Hotellets inglasade matsal släpper in Skagenljus­et.
3 LJUSET. Hotellets inglasade matsal släpper in Skagenljus­et.
 ??  ?? 2 HISTORIA. På Skagens museum finns hotellets gamla matrumsinr­edning med väggpanele­r och konstnärer­nas porträtt.
2 HISTORIA. På Skagens museum finns hotellets gamla matrumsinr­edning med väggpanele­r och konstnärer­nas porträtt.
 ??  ?? SKAGENMåLA­RNA. Bröndrums i Skagen är ett hotell med anor och historia.
SKAGENMåLA­RNA. Bröndrums i Skagen är ett hotell med anor och historia.
 ??  ?? 1 PASTELL. Vitt och blått dominerar i inredninge­n.
1 PASTELL. Vitt och blått dominerar i inredninge­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland