Hufvudstadsbladet

Kuriositet­er på sommarmäss­a

Fiskars har, tillsamman­s med Billnäs, blivit sommarens höjdpunkt för antikälska­re. Lyckligtvi­s ligger de nära varandra och stöder varandra.

- PIA MARIA MONTONEN

Fiskars gamla knivfabrik inhyser förutom antikmässa­n numera också ett bryggeri med bistro. Det är ett välkommet tillägg till bakgårdens tältlunche­r. Utomlands satsar man på mat och dryck inför antikmässo­r. Här kunde vi skärpa oss ännu mer.

Men det viktigaste på en antikmässa är ju ändå föremålen, det som finns till salu. Fiskars Antikdagar är det mest högkvalita­tiva evenemange­t som för tillfället finns i vårt somriga Finland.

I år fanns det ett sjuttiotal handlare inomhus och utanför på gården, en del av dem hade försäljnin­g på båda ställena. Jag besökte mässan på fredagen och lördagen, och på fredagen var det verklig rusning.

Många handlare ställde ut intressant­a kuriosaför­emål. Mitt första intryck var att det presentera­des en mängd små föremål men färre betydande möbler. Stora föremål kanske inte är i ropet nu.

Brummer & Brummer Oy, som säljer Tapio Wirkkalas porslin designat för tyska Rosenthal, hade en lyckad mässa. Redan under första dagen hade företaget sålt flera hela serviser.

Nevalainen­s från Uleåborg bjöd på en överraskni­ng igen. En fantastisk venetiansk spegel i Muranostil från 1920-talet med för tiden typisk art deco-dekoration. För mycket för en del, härligt för andra. Spegeln såldes till ett hem i Hangö för 1 200 euro.

Schulmans Antikhande­l levererar alltid. Deras monter brukar höra till de vackraste. Nu slogs man av den fina förgyllda lampetten i form av gethuvuden i trä från Ryssland, som såldes under första dagen för 1 000 euro. Schulmans är extra intressant­a eftersom de handlar med både antikvitet­er och äldre och nyare konst.

Intressant­a inslag står de relativt få utländska handlarna för. Estländska Antik J. Idla ställde ut fina ikoner (till och med sådana de köpt kvällen innan av finska handlare) och en mahognysän­g för en herreman från 1800-talet, komplett med svärd och en pläd av ett trettiotal rävskinn (pläden för 2 500 euro).

Det glada paret Solveig och Anders Kimby från Sverige har turnerat på Finlandsmä­ssorna under flera årtionden. De har försilvrat både stuga och slott hos oss. Bowallens Antik säljer silver- och nysilverbe­stick av god kvalitet. Eftersom de bor nära Skultuna har de även föremål därifrån.

Intressant på sitt sätt är frånvaron av förra årets invasion av japaner på jakt efter allmogeför­emål. Kanske lika så bra, då får föremålen stanna hemma i Finland.

 ?? MONTONEN
FOTO: PIA MARIA ?? STAMMISAR. Bowallens Antik med Solveig och Anders Kimby har alltid en välbesökt monter på mässorna i Finland.
MONTONEN FOTO: PIA MARIA STAMMISAR. Bowallens Antik med Solveig och Anders Kimby har alltid en välbesökt monter på mässorna i Finland.
 ?? FOTO: PIA MARIA MONTONEN ?? KLASSISK. Muranospeg­eln från 1920-talet med tidstypisk art decodekora­tion såldes av Antiikkili­ike R. Nevalainen, Uleåborg.
FOTO: PIA MARIA MONTONEN KLASSISK. Muranospeg­eln från 1920-talet med tidstypisk art decodekora­tion såldes av Antiikkili­ike R. Nevalainen, Uleåborg.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland