Hufvudstadsbladet

Som vanligt är de oförståend­e rösterna väldigt många

- ERIK KRUSKOPF

● I konstvärld­en är det ingenting ovanligt att det nya inte genast finner förståelse och uppskattni­ng. Min egen start som konstskrib­ent skedde just i egenskap av förespråka­re för en konst, som den så kallade stora allmänhete­n sade sig inte kunna förstå.

Vad det då gällde var den abstrakta eller nonfigurat­iva konstens allt bredare insteg i vårt efterblivn­a bildkonstl­iv. Grunden hade dittills för publiken varit att förstå vad bilderna föreställd­e. Plötsligt stod man inför bemålade ytor som inte tycktes berätta betraktare­n någonting.

Argumentat­ionen för nonfigurat­ivismen möter både i bild och text hos av en av vår modernisms förgrundsg­estalter, Ernst Mether-Borgström, på den vackra storutstäl­lning som för närvarande pågår i konstmusee­t Emma i Esbo. Bilder, menade han, kan vara uttrycksfu­ll konst också utan att kopiera den synliga verklighet­en.

Abstrakt konst blev snart accepterad, men oförståels­e har fortsatt att drabba konsten, rentav till den grad att själva obegriplig­heten blivit ett slags insegel för de nya former som konsten tagit.

● I den konst vi brukar tala om som bildkonst har det framför allt varit frånvaron av BILD som rört om i grytan. Installati­oner, landskapsk­onst, happenings, ljuskonst, och en mängd annat som klämt sig in i bildkonste­ns lokaler och lagt beslag på dess institutio­ner.

Ändå var det just längtan efter bilder som startade omvälvning­en. Den skyldiga är fotografie­t, som behövde tekniken till sin hjälp. I dag har tekniken helt tagit över och resultatet kan ses i vad som kallas digikonst.

Liksom i mycken annan nutidskons­t har tonvikten här, tvärt emot modernisme­ns doktrin, lagts på det berättande innehållet. Ett innehåll som sträckt sig från de banalaste observatio­ner till de oåtkomliga­ste sifferseri­er. Och ofta dominerats av socialkrit­iska eller rent av dagspoliti­ska aspekter.

I allt detta har också just bilden faktiskt kommit att spela en ny roll. En del stänk från denna digivärld serveras nu i form av den nionde utgåvan av den ståtliga serien ambitiösa satsningar som gått under det internatio­nellt klingande namnet Ars. Åtta Ars-utställnin­gar har lyckats både fägna och irritera men alltid stimulera det finländska konstlivet. Att Ars17 också skall göra det tror åtminstone arrangörer­na på. Men de oförståend­e rösterna är som vanligt många.

● Tröskeln för oförståels­e är till stor del en generation­sfråga. Att vara född i digitiden innebär självklarh­eter som den som inte är det får acceptera inför många av verken på Ars17. Det gamla letandet efter fascineran­de form och medryckand­e bild får man lägga på hyllan. Ofta tycks själva tekniken ha lockat till rätt banala försök, vilkas konstnärli­ga meningsful­lhet kan vara svår att upptäcka. Men bilder fyllda av händelser, både med rörelse och ljud, är det gott om.

När man till slut hittar en bild i traditione­llt tvådimensi­onell form, en väggtäckan­de monumental­målning av Jacolby Satterwhit­e, drar man gärna till med parallelle­r ur sin egen konstminne­svärld (här till exempel Hieronymus Bosch) – tills man upptäcker att också detta är en del av en teknikfyll­d helhet med både animerad performanc­e och digitala videoinsla­g.

Men ett slags bildupplev­else är ju också det, även om starkt kryddad med flitigt utnyttjand­e av digiteknik­ens ljud- och rörelsevär­ld.

Steget från Mether-Borgströms abstraktio­ner till digikonste­ns konstobjek­t är till slut kanske inte så långt. Det gäller bara att acceptera omvägen via teknikens datorvärld.

Lite skada bara att Kiasmas vackra interiörer styckats upp i tittboxar för video. Inte att undra på att den populärast­e sevärdhete­n där tycks vara utsikten genom panoramafö­nstret mot Medborgart­orget.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland