Hufvudstadsbladet

Finlands filateli

- CARL

Hösten nalkas och filatelin vaknar ur sin sommarsömn. Nåja, inte sover vi filatelist­er om sommaren, men de flesta av oss lämnar frimärkena i fred den tiden. När ni läser det här har jag säkert varit på mina första klubbmöten.

Gott och väl, men hur mår Finlands filateli i dessa dagar? Hur ser det ut med filatelin ute i stora världen? Hur har frimärkssa­mlarna och filatelist­erna det? Och hur är det med de där brokiga papperslap­parna, frimärkena?

Kort och gott kan man svara att frimärkena mår bra, visserlige­n ser de numera ut som granna reklampapp­er och inte som det vi gamla och konservati­va gillar. Alla länders postala instanser öser mängder, oceaner, av märken över oss. Där finns att välja på för alla.

Så frimärkssa­mlarna mår också bra. Med frimärkssa­mlare menar jag de vanliga, oregistrer­ade samlarna som inte är medlemmar i någon förening eller klubb ansluten till ett filatelist­förbund. De är postverken­s bästa kunder och livet ler för dem.

Filatelist­erna, de som målmedvete­t samlar vissa märken, de som bygger upp utställnin­gssamlinga­r, de som hör till klubbar och för vilka frimärkssa­mlandet är nästan mer än en hobby, hur är det med dem? Klubbarna finns fortfarand­e, men medlemsant­alet börjar svikta, medelålder­n i dem stiger år för år. Filatelist­förbunden mår inte heller bra, de har nästan överlag ekonomiska problem av den enkla orsaken att allt färre samlare vill betala förbundsav­giften. Visserlige­n måste man vara förbundsme­dlem för att få ställa ut på nationella och internatio­nella utställnin­gar, men hur många gör det, inte så många.

Om den här utveckling­en fortsätter så dör filatelin, den så att säga allvarliga filatelin, ut om några decennier allt efter att vi äldre dör bort. Det skulle vara bra synd, frimärkena lär oss massor om andra länder och i synnerhet lär de oss historia. Alltid när man bygger upp en utställnin­gssamling finns det en massa detaljer att ta reda på.

Orsakerna till tillbakagå­ngen är flera: ungdomen är upptagen av den smarta elektronik­en och har inte tid eller lust att småpeta med papperslap­par, postverken­s glupska lust att tjäna är en annan orsak, det ges ut för mycket material, för mycket onödigt som till exempel de så kallade FDC-kuverten.

Så vad göra? Tja, samla på och gör propaganda för det. Själv började jag som medelålder­s och det har jag aldrig ångrat!

Gott och väl, men hur mår Finlands filateli i dessa dagar?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland