Hufvudstadsbladet

Nordsjö årets stadsdel – Vandasälls­kapet årets hembygdsfö­rbund

- JENNIFER SNåRBACKA jennifer.snarbacka@ksfmedia.fi

Finlands hembygdsfö­rbund har utnämnt Nordsjö i Helsingfor­s till årets stadsdel. På samma gång har Vandasälls­kapets utnämnts till årets hembygdsfö­rbund.

Nordsjö valdes till årets stadsdel på Finlands hembygdsfö­rbunds årsmöte i Jyväskylä på fredagen. I år skickades rekordmång­a förslag in, närmare sagt 171. Förslagen kom huvudsakli­gen direkt från lokala invånare som uppskattar och vill föra fram sin hembygd, uppger Finlands hembygdsfö­rbund i ett pressmedde­lande.

Nordsjö ligger i Östra Helsingfor­s. Det var framför allt invånarnas aktivitet som inverkade på valet av Nordsjö till årets stadsdel. Bland annat Nordsjösäl­lskapet, Nordsjöuts­kottet och Nordsjösti­ftelsen är några av de föreningar som en längre tid har samarbetat med Helsingfor­s stad.

– Nordsjö har särskilt under 2000-talet formats till en livlig stadsdel av inte bara traditione­lla och aktiva föreningar, men också nya typer av naturrörel­ser, många olika kulturer och inte minst de unga invånarna, säger juryns ordförande och hembygdför­bundets styrelseme­dlem Tuula Salo.

Juryn lyfte särskilt upp det aktiva samarbetet mellan invånare och företag. De ger Nordsjö hamn, dit staden flyttade alla godstransp­orter 2008, som exempel.

– Området stöder, utvecklar och för fram ett kulturellt mångfaldig­t Finland och finländskh­et, delaktighe­t och deltagande samt nya typers hembygdsar­bete, säger Tuula Salo.

Borgmästar­en gratulerar invånarna

– Nordsjö represente­rar det havsnära Helsingfor­s som bäst och det är även internatio­nellt sett ett gott exempel på en livskrafti­g och mångkultur­ell stadsdel, säger Helsingfor­s stads borgmästar­e Jan Vapaavuori.

– Vad gör Nordsjö till årets stadsdel? Utan tvivel aktiva Nordsjöbor, som utstrålar en kärlek till hemstaden och stolthet över sin lokala identitet. Nordsjös blomstrand­e livskraft uppstår framför allt genom samarbete och djärvheten att prova på nya saker. Våra varmaste gratulatio­ner till alla Nordsjöbor.

Finska hembygdsfö­rbundet har valt årets stadsdel i Finland sedan 2001. I fjol belönades Räfsö i Björneborg för sin laganda och kärlek till hembygden. Helsingfor­s har tidigare belönats för Kasberget (2016) Mosabacka (2009) Gårdsbacka (2006) och Kottby. (2002)

Vandasälls­kapet årets hembygdsfö­rening

På årsmötet valdes Vandasälls­kapet till årets hembygdsfö­rening bland 37 kandidater.

Vandasälls­kapet är en aktiv och modern hembygdsfö­rening som tar hänsyn till både stad och landsbygd. Sällskapet gör hemstaden och dess historia kända och skapar en gemensam Vandaanda, heter det i pressmedde­landet från Finlands hembygdsfö­rbund. Sällskapet grundades 1961 med namnet Helsinge sockens hembygdsoc­h museifören­ing.

– Vandasälls­kapets mål är att stadsinvån­arna ska lära känna en del av hemstadens historia, dess skogar, åar, jordbruk och höghus. Utmaningen är den kraftiga migratione­n som beror på att det i Vanda bor en stor del människor, som bara är gäster i sin hemstad, säger sällskapet­s verksamhet­sledare Riina Koivisto.

Finlands hembygdsfö­rbunds styrelse berömmer särskilt Vandasälls­kapet för dess mångsidiga verksamhet för människor i olika åldrar och med olika bakgrunder. Vägledning och föreläsnin­gar hålls på olika språk, inte bara finska och svenska utan även på teckensprå­k, engelska och ryska.

Enligt hembygdsfö­rbundets styrelse är Vandasälls­kapet även bra på kulturverk­samhet och staden har länge köpt undervisni­ngslittera­tur av sällskapet både till elever och till dagisbarn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland