Hufvudstadsbladet

Bultande leksakshjä­rta

- MARTINA MOLIIS-MELLBERG martina.moliis-mellberg @ksfmedia.fi

■ Inom ramen för animerade filmer kan Toy Story närmast kallas en kunglighet, så nyskapande och riktgivand­e var den när den nådde den stora duken 1995. Det var Pixars första animerade långfilm och John Lasseters regidebut. Toy Story har nu över 20 år på nacken men den fortsätter åldras med stil.

Här möter vi Andy, som har sitt rum fullt av leksaker. Bland alla plastsolda­ter, djur och dockor finns favoriten Woody, en cowboy med snöre i ryggen och möjlighete­n att säga några ”howdy”-fraser. Men det är inte Andy det handlar om, vi ser honom knappt. Nej, som namnet skvallrar om handlar Toy Story om leksakerna, om deras liv när Andy inte tittar. De låtsas nämligen bara vara livlösa. I själva verket är de antropomor­fa, dock med olika nivåer av intelligen­s och handlingsf­örmåga. Woody (Tom Hanks) hör till de smartare och är därför självutnäm­nd ledare i gänget.

Deras rätt bekväma tillvaro hotas när Andy fyller år (leksaksake­rnas värsta dag på året tillsamman­s med julafton – tänk om de blir utbytta!) och får en ny leksak i form av Buzz Lightyear (Tim Allen), en korkad men häftig astronaut. Han är batteridri­ven med vingar och en hjälm som kan öppnas och stängas. Plötsligt är Buzz inte bara alla leksakers favorit utan även Andys.

Woody tar det allt annat än bra. Ett försök att bli av med Buzz resulterar i att både Buzz och Woody plösligt befinner sig utanför huset. De är inte bara separerade från Andy och sina leksaksvän­ner – det har hamnat i händerna på den sadistiska grannpojke­n Sid vars definition av att leka är som Dr. Frankenste­in med tillgång till fyrverkeri­pjäser och tändsticko­r.

Det alldeles underbara med Toy Story är att leksakerna aldrig slutar vara just leksaker. Visst, plötsligt kan de prata, tänka, röra sig men de gör det ändå med vissa naturliga begränsnin­gar. De små soldaterna har fortfarand­e en liten plastplätt under fötterna och deras sätt att röra sig begränsas av den även när de är vid liv. Buzz kan inte flyga på riktigt. Woody har fortfarand­e ett snöre i ryggen. Deras fysik förändras inte och inte heller deras essens. Det är leksaker de vill vara. Här finns ingen längtan bort, vidare. Det är inte Pinocchio. Dessa leksaker älskar att vara leksaker, de vill bara bo hos någon som älskar dem och tar hand om dem. De vill ha ett bra hem.

Det har de definitivt hittat hos Lasseter och Pixar.

Nelonen 19.00

 ?? FOTO: NELONEN ?? FIENDE. Woody (Tom Hanks) är inte glad över att dela rum med Buzz (Tim Allen).
FOTO: NELONEN FIENDE. Woody (Tom Hanks) är inte glad över att dela rum med Buzz (Tim Allen).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland