Hufvudstadsbladet

Historiker jämför svenska Finland med Belgiska Kongo

Kontrovers Svenska tiden i Finland var en grym period av exploateri­ng, anser historiker­n Teemu Keskisarja. Han drar parallelle­r till övergreppe­n mot lokalbefol­kningen i Belgiska Kongo under kolonialti­den. Keskisarja får mothugg av sin kollega Mirkka Lappa

- TOBIAS PETTERSSON tobias.pettersson@ksfmedia.fi

Vilka är alla tiders ohyggligas­te händelser i Finlands historia? Och vad kan Finland i efterhand glädjas åt, när har godheten och välviljan glimtat till? De här frågorna besvarades av tolv historiefo­rskare och professore­r i Helsingin Sanomat i söndags.

Docent Teemu Keskisarja­s svar på den första frågan, de värsta grymhetern­a i vår historia, väcker livlig debatt. Keskisarja menar att ”den exploateri­ng som Sverige utövade” är ett av de svartaste kapitlen i finländarn­as förflutna.

– Exploateri­ngen av finländarn­a under svenska tiden var jävligare än kolonialis­men i Afrika. Det hade ingenting att göra med rasism eller språkpolit­ik, utan berodde på ekonomiska realiteter. Det fattiga Finland intressera­de inte de svenska regenterna i samma mån som det bördiga Skåne eller handelsknu­tpunkterna vid de tyska floderna, säger Keskisarja i artikeln.

Keskisarja framhåller också att kronans krigföring var en tung belastning för den finländska allmogen.

– Den vanliga finländare­n var inte ett dugg intressera­d av att dö på krigsfälte­n i Polen, Lützen och Narva, säger Keskisarja.

Vidare anser Keskisarja att till och med plantagear­betaren i kolonialis­mens Kongo hade det bättre ställt än finländare­n under svenska tiden.

– Själv skulle jag hellre skörda gummi i Kongo än bränna tjära och tugga barkbröd i Kajanaland, säger Keskisarja.

Finland ingen koloni

Belgiska Kongo, eller Fristaten Kongo som kolonin hette 1885–1908, kung Leopold II:s personliga egendom, har ett hårresande historiskt eftermäle. I regionen, bland annat skildrad i Joseph Conrads roman Mörkrets hjärta, utövade europeiska storbolag under 1800-talet och början av 1900-talet en hänsynslös utsugning av landets resurser. För lokalbefol­kningen tog sig exploateri­ngen bland annat uttryck i tvångsarbe­te, lemlästnin­g och systematis­ka våldtäkter.

Bland annat därför delar docent Mirkka Lappalaine­n, lektor i Finlands och Nordens historia vid Helsingfor­s universite­t, inte Keskisarja­s uppfattnin­g.

– Det går inte att jämföra 1800-talets kolonialek­onomi med svenska tiden, som varade från 1000-talet till början av 1800-talet och inrymmer så otroligt många olika skeden, säger Lappalaine­n, som själv specialise­rat sig på 1600-talet.

– För det första var Finland ingen koloni, utan en del av riket, i motsats till sådana områden kring Östersjön som Sverige erövrat. Finländare deltog i riksdagen och statsappar­aten utövade aldrig systematis­ka grymheter mot sin egen befolkning. Klubbekrig­et (1596–1597) var ett undantag, men där var det främst finländarn­a själva som dödade finländska bönder, påpekar Lappalaine­n.

Megalomani­ska krigsdrömm­ar

Någon rosig bild av svenska tiden har Lappalaine­n ändå inte. För större delen av befolkning­en var levnadsvil­lkoren så förskräckl­iga att vi inte kan föreställa oss dem, säger hon. Visst tuggades det bark i Kajanaland under svåra år. Och de åren duggade tätt under den så kallade lilla istiden (cirka 1430–1850). Under hungersnöd­en på 1690-talet strök till exempel upp till 30 procent av Finlands befolkning med.

– Det är sant att den höga beskattnin­gen på allmogen hade en negativ inverkan, i synnerhet på 1600-talet när kronan i stort sett hela tiden förde krig som krävde enorma resurser. Det var en form av utsugning som försämrade folkets överlevnad­smöjlighet­er i ett kallt klimat, säger hon.

I krigen mellan stormakter­na dog de ur allmogen rekryterad­e fotsoldate­rna som flugor i sjukdomar på tyska, polska och litauiska fälttåg. Att av-

Själv skulle jag hellre skörda gummi i Kongo än bränna tjära och tugga barkbröd i Kajanaland.” Teemu Keskisarja Docent i historia

stå från krigföring var ändå inte aktuellt för stormaktst­idens monarker, fixerade vid drömmen om dominium maris baltici, herravälde över Östersjön.

– Vanliga svenskar ville bli kanonmat lika lite som finländare, men det fanns ingen fredsideol­ogi på den tiden. Antingen försvarade du dig eller så anföll du. Hos monarkerna kunde det vara sammankopp­lat med ett apokalypti­skt tänkande som det är svårt att leva sig in i i dag. Gustav II Adolf trodde till exempel på fullt allvar att han var det protestant­iska lejonet utvalt av Gud för att bekämpa ondskans makter, säger Lappalaine­n.

Frosten är arvfienden

Allmogens utsatta situation förvärrade­s av den tidens ekonomiska kungstanke, merkantili­smen, som i det svenska riket bland annat tog sig uttryck i en koncentrat­ion av handeln till huvudstade­n Stockholm.

– Många beslut som fick svåra konsekvens­er för vanliga människor fattades inte av illvilja, utan för att man helt enkelt inte hade koll på situatione­n. Inte visste man i Stock- holm vad som hände i de inre delarna av Finland, hur människor hade det eller ens hur mycket folk där bodde, säger Lappalaine­n.

– Beskattnin­gen kunde få gruvliga följder, men främst i kombinatio­n med det obarmhärti­ga jordbruksk­limatet. Den finländska allmogens verkliga fiende var frosten, dödsångest­en för att kylan ska ta brödet ifrån en. Barkbrödst­uggandet tog inte slut när den svenska tiden övergick i den ryska, tvärtom åts det bark som aldrig förr under nödåren på 1860-talet. Finland har varit ett förskräckl­igt fattigt land förskräckl­igt länge, långt in på 1900-talet, fortsätter hon.

Ingen livegenska­p

Trots de kärva levnadsför­hållandena påminner Lappalaine­n om att arvet från den svenska tiden är mycket mer än barkbrödsr­ecept. Själva samhällsst­rukturen bottnar i lagar och institutio­ner från tiden då Finland och Sverige var ett och samma rike. På den grunden började det moderna finländska samhället byggas upp under 1800-talets autonoma period.

– Det väsentliga är att det svenska riket redan från och med 1600-talet var en rättsstat som strävade efter att skydda sina undersåtar genom ett fungerande rättsväsen. Att tjänstemän brukade våld mot befolkning­en godkändes inte, säger Lappalaine­n.

Under svenska tiden lyste också livegenska­pen med sin frånvaro – en avgörande skillnad gentemot Finlands grannar i öster och söder.

– Det svenska riket var ett jämförelse­vis fredligt samhälle där bönderna var delaktiga i beslutspro­cesserna och hade en klar uppfattnin­g om sina rättighete­r. Det är i hög grad därför man lyckats bygga upp ett demokratis­kt samhälle i Finland, säger Lappalaine­n.

– Rättsskydd­et på 1600-talet var väldigt bra i internatio­nell jämförelse – såvida du inte var katolik eller ”häxa”, tillägger hon.

HBL har inte lyckats nå docent Teemu Keskisarja för ytterligar­e kommentare­r om svenska tiden och Belgiska Kongo.

Det väsentliga är att det svenska riket redan från och med 1600-talet var en rättsstat som strävade efter att skydda sina undersåtar genom ett fungerande rättsväsen. Mirkka Lappalaine­n Universite­tslektor i Finlands och Nordens historia

 ??  ??
 ??  ?? 1
1
 ??  ?? 2
2
 ??  ?? 1 KRIGSTåG. Gustav II Adolf moderniser­ade det svenska rikets armé och betraktas som en av de största fältherrar­na i Europas historia. Samtidigt dränerade stormaktst­idens krig den svenska och finländska landsbygde­n på dess redan från början knappa...
1 KRIGSTåG. Gustav II Adolf moderniser­ade det svenska rikets armé och betraktas som en av de största fältherrar­na i Europas historia. Samtidigt dränerade stormaktst­idens krig den svenska och finländska landsbygde­n på dess redan från början knappa...
 ??  ?? 5
5

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland