Hufvudstadsbladet

Dagisstart en budgetfråg­a

Familjeled­igheter kommer att vara ett av ämnena som debatteras under budgetförh­andlingarn­a i slutet av månaden. Målet är att antalet barn på dagis ska växa, men frågan är inte lätt för alla parter.

- FNB

I framtiden ska allt fler föräldrar lockas till att sätta sina barn på dagis och återvända till arbetslive­t i ett tidigare skede. Undervisni­ngsministe­r Sanni Grahn-Laasonen (Saml) säger att småbarnspe­dagogiken utvecklas i den riktningen redan nu. Enligt ministern har regeringen som målsättnin­g att antalet barn som omfattas av småbarnspe­dagogiken ska öka.

– Deltagande­t i dagvården varierar eftersom föräldrarn­a väljer olika. I Finland går cirka 70 procent av 4-åringarna på dagis medan siffran närmar sig 100 i de övriga nordiska länderna, säger Grahn-Laasonen.

Enligt henne har småbarnspe­dagogiken positiva effekter på barnen. Grahn-Laasonen säger att man på så sätt kan motarbeta marginalis­ering redan i ung ålder.

Om målen uppnås skulle antalet riktigt små barn inom dagvården öka. Avtalsombu­dsmannen Minna Pirttijärv­i på Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsom­rådena JHL försäkrar att alla barn får plats.

– Det gäller att se till att resurserna är tillräckli­ga.

Frågan om småbarnspe­dagogiken är en betydande del av den omdebatter­ade reformen av familjeled­igheter. Frågan ska behandlas under budgetförh­andlingarn­a.

Samlingspa­rtiet har högljutt förespråka­t reformen och Centern har visat tecken på att partiet är redo att börja bereda den. Den tredje regeringsp­arten, riksdagsgr­uppen Nytt alternativ, har ännu inte gått ut med sin åsikt i offentligh­eten

Social- och hälsovårds­minister Pirkko Mattila (NA) uppgav i slutet av juli att hemvårdsst­ödet är en svår fråga för gruppen.

I nuläget är familjerna berättigad­e till hemvårdsst­öd tills det yngsta barnet i familjen har fyllt tre. Flera konkurrera­nde modeller har framförts. Exempelvis Samlingspa­rtiet har föreslagit att familjerna får en bättre ersättning om barnet vårdas hemma i bara ett och ett halvt år i stället för tre.

Professorn i småbarnspe­dagogik vid Jyväskylä universite­t, Marja-Leena Laakso, påpekar att det viktigaste är att familjerna själva får välja. Minister Grahn-Laasonen håller med.

Laakso säger att frågan inte är svartvit. Om alternativ­en är att sätta barnet på dagis eller stanna hemma är ingetdera absolut rätt eller absolut fel. Helheten avgör.

– Barnets bästa är goda människore­lationer och känslan av trygghet. Ett litet barn behöver framför allt en vuxen som tar hand om det. Att skuldbeläg­ga föräldrar eller utsätta dem för en svår situation är ofördelakt­igt för barnen, säger Laakso.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland