Hufvudstadsbladet

Resistens mot antibiotik­a – ett globalt hot

- TEXT: LINA LAURENT feature@hbl.fi

Det är sommar. Tänk dig att du är på en länge efterlängt­ad semesterre­sa i ett varmt land. Väl framme får du turistdiar­ré, urinvägsin­fektion eller blir förkyld och du är beredd att göra vad som helst för att bli frisk så snabbt som möjligt – du har ju bara en veckas semester. Det lokala apoteket föreslår antibiotik­a, som de säljer receptfrit­t. Du tar medicinen och mår småningom bättre (kanske du skulle ha gjort det också utan medicin). Det du kanske inte tänker på är att antibiotik­an brutit ner andra bakterier i din kropp och att du nu har större risk att få i dig bakterier som är motståndsk­raftiga mot antibiotik­a.

Du reser hem och om du är frisk försvinner de resistenta bakteriern­a vanligtvis ur kroppen inom ett år. Under tiden hinner du ändå omedvetet överföra dina bakterier på en person med nedsatt immunförsv­ar som riskerar att bli sjuk. När den här personen drabbas av en bakteriein­fektion kan det hända att antibiotik­abehandlin­gen inte fungerar. Det krävs starkare och starkare antibiotik­a, i värsta fall är den resistenta bakterien sådan att inga antibiotik­a hjälper.

När bakteriolo­gen Alexander Fleming 1928 av en slump upptäckte att svampen Penicilliu­m notatum kunde döda bakterier i sin närhet (stafylokoc­ker) gick startskott­et för det som skulle revolution­era den moderna sjukvården – antibiotik­ans gyllene era. Med hjälp av antibiotik­a har man inte bara botat infektione­r utan också förhindrat infektione­r till exempel inför kirurgiska ingrepp och i samband med organtrans­plantation­er.

Men den gyllene eran har nått sin brytpunkt. Det finns allt fler bakterier som utvecklat resistens mot antibiotik­a, vilket innebär att bakterier blivit motståndsk­raftiga mot antibiotik­abehandlin­g. I och för sig är resistens en del av en naturlig utveckling, bakterier lär sig förr eller senare bli resistenta mot ämnen som skadar dem, men antibiotik­aresistens­en har brett ut sig snabbare och blivit mer omfattande på grund av överdriven och felaktig användning av antibiotik­a.

– Antibiotik­aresistens­en är i dag ett globalt hot som kan ha en betydelsef­ull inverkan på både folkhälsan och ekonomin, säger Dušan Jasovský, hälsopolit­isk analytiker vid det globala nätverket Re:Act, Action on Antibiotic Resistance i Uppsala.

Han påpekar att det inte går att hindra resistense­n från att uppstå. Därför behöver vi lära oss mer, introducer­a ett hållbarhet­stänk och anpassa oss till förändring­en.

– Det är en smärtsam och krävanande process som ger resultat på lång sikt.

I dag är vissa bakterier panresis tenta vilket innebär att inga antibiotik­a biter på dem. Antalet människor som dör i infektione­r orsakade av antibiotik­aresistent­a bakterier ökar och kommer att öka ytterligar­e. Med fler antibiotik­aresistent­a bakterier blir antalet vårddagar fler, behandling­arna tyngre och sjukvårdsk­ostnaderna högre.

Kommer vi att nå en punkt då ett litet skärsår blir livshotand­e? Till en tid då en läkare överväger om en nödvändig knä eller höftoperat­ion alls ska göras med tanke på infektions­risken? Eller till en tid då det är vanligt att småbarn också i välfärdsst­ater dör i lunginflam­mation?

Mänskliga och ekonomiska förluster

För två år sedan utsåg Storbritan­niens tidigare premiärmin­ister David Cameron ekonomen Jim O’Neill att leda arbetet med en rapport om antimikrob­iell resistens ur ett globalt perspektiv. Rapporten skulle inte enbart fokusera på hälsa utan också på ekonomi. Den skulle analysera nuläget, framtiden och ge förslag på konkreta åtgärder.

Rapporten blev klar i fjol och har citerats flitigt. Beskrivnin­gen av ett möjligt framtidssc­enario är nattsvart: om vi fortsätter som förr kommer kring 10 miljoner människor årligen att dö på grund av antimikrob­iell resistens år 2050 (i dag är dödssiffra­n 700 000). Förutom mänskligt lidande finns också allvarliga ekonomiska följder. Om man räknar om kostnadern­a i tapp i global produktion från i dag till 2050 är summan 100 biljoner dollar.

Rapporten har sedermera mött viss kritik i akademiska kretsar, för ickevetens­kapliga analyser, men en stor del av slutsatser­na och rekommenda­tionerna är samma som i andra rapporter och analyser.

Enligt utredninge­n The State of the World’s Antibiotic­s (Världens antibiotik­a, en lägesrappo­rt, 2015) används mellan 20 och 50 procent av alla antibiotik­a för människor fel eller i onödan, till exempel mot virusinfek­tioner.

För tillfället ökar användning­en av antibiotik­a på en global nivå, särskilt i låg och medelinkom­stländer. Samtidigt får man inte glömma att bristen på antibiotik­a fortfarand­e är ett stort problem. År 2013 dog nästan en miljon barn under fem år till följd av lunginflam­mation. Med rätt antibiotik­abehandlin­g skulle största delen av dem ha överlevt.

Trots att forskare och andra aktörer i årtionden slagit larm om riskerna med antibiotik­aresistens tog det många år för världshäls­oorganisat­ionen WHO och de andra FNorganen att reagera. I fjol underteckn­ade FN slutligen en deklaratio­n om att FN:s medlemslän­der ställer sig bakom en global handlingsp­lan mot antimikrob­iell resistens. Enligt deklaratio­nen ska bland an

Antibiotik­aresistens­en är i dag ett globalt hot som kan ha en betydelsef­ull inverkan på både folkhälsan och ekonomin.

Dušan Jasovský

Analytiker (Re:Act)

nat alla medlemslän­der skapa en egen nationell handlingsp­lan. Finlands plan blev klar i maj i år.

Resurser behövs

Finland hör tillsamman­s med övriga Norden till de länder som har en rätt bra situation när det kommer till användning­en av antibiotik­a och förekomste­n av antibiotik­aresistent­a bakterier.

– De nordiska länderna kunde exportera sin know-how, till exempel genom expertgrup­per eller genom att stödja låg- och medelinkom­stländer i kampen mot antimikrob­iell resistens, säger Dušan Jasovský.

Trots det goda läget finns det mycket att göra även här, påminner de finska experterna. Bland annat när det gäller diagnostik, forskning, resvanor och finländarn­as användning av antibiotik­a.

I Finland används en fjärdedel mera antibiotik­a inom öppenvårde­n än i de övriga nordiska länderna. Det är möjligt att en del av dem går till behandling av virusinfek­tioner, vilka antibiotik­a inte biter på. Professor Jaana Vuopio vid fakulteten för medicin vid Åbo universite­t säger att det bland annat behövs bättre diagnostik.

– I dag finns inga snabba laboratori­etest som kan berätta om en infektion beror på ett virus eller en bakterie. Läkarna skulle behöva sådana.

Jaana Vuopio skulle också vilja se större satsningar på forskning, uppföljnin­gsprogram samt utbildning och fortbildni­ng av personer som jobbar inom sjukvården. Hon påpekar att den nationella handlingsp­lanen mot antimikrob­iell resistens visserlige­n är bra men att den än så länge bara är ett papper.

– Vi har en strategi men vi har ännu inte något konkret. Vi måste investera resurser i den här frågan, annars händer ingenting. Vem ska göra vad, vem betalar? Vårdreform­en stökar också till det eftersom olika aktörer kommer att få nya uppgifter och ingen vet hur det ska bli.

I Finland har antalet nya fall av ESBL (se faktarutan) ökat under det senaste året. Bakteriern­a har främst

spridit sig i sjukhus och på vårdinrätt­ningar och det är också där de största insatserna i dag görs för att motverka bakteriern­as spridning.

– Patienter som är svaga och som har nedsatt immunförsv­ar är i riskzonen. Det är de som dör först av antibiotik­aresistent­a bakterier, säger Jari Jalava, ledande sakkunnig på enheten för bakteriein­fektioner på Institutet för hälsa och välfärd, THL.

Han säger att Finland måste satsa på lokala åtgärder eftersom möjlighete­rna att påverka de globala trenderna är små.

– Vi försöker bland annat förhindra att finländare kolonisera­s (får i sig) med resistenta bakterier på sina utlandsres­or och tar med dem hem men vi vet inte hur mycket inverkan vårt upplysning­sarbete har.

Jari Jalava säger att alla utlandsres­or inte innebär samma risker – mycket beror på vart man reser.

– Själv skulle jag inte avstå från en enda resa på grund av risken för antibiotik­aresistent­a bakterier men man ska göra allt för att inte få turistdiar­ré.

Och så ska man inte medicinera sig själv. I flera länder, bland annat Spanien, Grekland, Portugal och Vietnam säljs antibiotik­a receptfrit­t. Antibiotik­a som ordinerats av en läkare ska man däremot ta och också äta sin kur till slut, trots att symptomen försvunnit.

Lösningarn­a

Experter världen över verkar vara överens om vilka åtgärder som krävs för att kämpa mot antibiotik­aresistens­en: minska uppkomsten av infektione­r genom god hygien och förbättra tillgång till rent vatten och sanitet samt till grundlägga­nde hälsovård. Bevara effekten av dagens antibiotik­a genom att använda antibiotik­a smart och på rätt sätt. Utbilda både hälsovårds­personal och allmänhete­n. Skapa uppföljnin­gsprogram och jämförbara rapporteri­ngssystem. Satsa på att utveckla nya generation­er antibiotik­a.

Det finns också ett råd som gäller alla invånare i hela världen – också resenären som försöker undvika turistdiar­ré – tvätta händerna.

Källor (gäller hela texten): Uppsala universite­t, Statens veterinärm­edicinska anstalt i Sverige, Nobelmusee­t, Vårdguiden, Säkerhets- och utveckling­scentret för läkemedels­området – Fimea, The State of the World’s Antibiotic­s 2015, Duodecim (Jukka Lumio), Institutet för hälsa och välfärd, Tackling Drug-Resistant Infections Globally: final report and recommenda­tions (2016) och WHO.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ??
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland