Hufvudstadsbladet

OP-gruppen vill placera ansvarsful­lt utomlands

Fonder OP-gruppens fonder vill förbättra ansvarsful­lheten i sina placeringa­r utomlands genom att aktivt delta i internatio­nella bolagsstäm­mor. – Vi ska bättre kunna ingripa om saker inte sköts såsom ägarna vill ha det, säger man inom OP-gruppen.

- ATTE ÖSTERHOLM atte.osterholm@ksfmedia.fi

OP-fonderna har utvecklat sin strategi för ansvarsful­l placering de senaste tio åren och nästa naturliga steg är att aktivera sig i utländska bolagsstäm­mor. Bolaget uppger som mål att vara en internatio­nell föregångar­e i ansvarsful­l placering. OP-fonderna planerar att årligen delta i tusentals bolagsstäm­mor utomlands.

Fonderna har i huvudsak två sätt att medverka i beslutsfat­tandet i utländska bolagsstäm­mor, berättar Mika Leskinen, direktör för ansvarsful­l placering vid OP Kapitalför­valtning. Det ena är att ta telefonen i hand och ringa eller skicka e-post. Det andra och bättre, men samtidigt mera begränsade sättet är att ha en representa­nt med på bolagsstäm­morna.

Det kan ändå vara svårt att ha representa­tion på plats då bolagsstäm­morna hålls på olika håll i världen, medger Leskinen och tillägger att det inte går att skicka ut eget folk till tusentals bolagsstäm­mor per år.

I sådana fall represente­ras fonden, och därmed placerarna, genom en så kallad proxy-röstning. Röstningsa­nvisningar meddelas till en representa­nt som använder fondens rösträtt på bolagsstäm­man.

– Om bolaget i fråga trots röstningen fortsätter med verksamhet som till exempel bryter mot etablerade normer kan fonderna dra sig ur bolaget, säger Leskinen.

Ansvarsfrå­gor intressera­r

Enligt Leskinen förväntar och kräver placerarna ett moraliskt ansvartaga­nde av fonderna. Speciellt frågor när det gäller ansvar för att bekämpa klimatförä­ndringen har varit aktuellt för placerarna, enligt Leskinen.

– I synnerhet klimatförä­ndringsfrå­gor har fungerat som en katalysato­r för att få i gång ett aktivare påverkande i utländska bolagsstäm­mor. Men också många andra samhälleli­ga frågor intressera­r många. Vi får in en hel del förfrågnin­gar och krav av våra placerare på var det är ok att placera och var det inte är det.

Också ledande juristen Jari Vir- ta på branschorg­anisatione­n Finans Finland anser att placerare är allt mera intressera­de av ansvarsfrå­gor och fäster uppmärksam­het vid det då de väljer fonder att placera i.

– Att aktivt delta i bolagsstäm­mor är en del av ansvarsful­lt placerande, vars betydelse den senaste tiden vuxit. Man ska ändå komma ihåg att ansvarsful­l placering innebär mycket mer än att bara delta i bolagsstäm­mor – allt från bolagsledn­ingens och analytiker­s möten till en konstant övervaknin­g av bolagets verksamhet och att vid behov ingripa om något inte går rätt till.

Vapenhandl­are på svarta listan

Åtgärder mot tvivelakti­g verksamhet i ett bolag som fonderna place- rat i kan till exempel innebära att fonderna säljer sin andel i bolaget. Det kan bli aktuellt om bolaget bryter mot normer, internatio­nella avtal eller mot ett överenskom­met avtal för hur ansvarsfrå­gor ska behandlas.

Exempel på placerings­objekt som OP-fonderna redan har på sin svarta lista och som inte placeras i är bland annat internatio­nella vapenhandl­are och vissa kolbolag.

Fast fonderna axlar ett visst moraliskt ansvar för hur placerings­objekten sköter sina affärer talar Mika Leskinen ändå ogärna om etisk placering – han föredrar ordet ansvarsful­l.

– Etiken är mera bunden till en individs personliga ideologi. Vi ut- värderar placerings­objektens verksamhet utifrån konsekvent­a definition­er som baserar sig på avtal och internatio­nella normer.

I synnerhet klimatförä­ndringsfrå­gor har fungerat som en katalysato­r för att få i gång ett aktivare påverkande i utländska bolagsstäm­mor. Mika Leskinen

 ?? FOTO: ARKIVBILD/LASSE LEHTINEN ?? MED EFTERTANKE. A nsvarsfull­t placerande blir viktigare och viktigare för finländarn­a.
FOTO: ARKIVBILD/LASSE LEHTINEN MED EFTERTANKE. A nsvarsfull­t placerande blir viktigare och viktigare för finländarn­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland