Hufvudstadsbladet

Bank stämd för klimatrisk­er

En australien­sisk bank, Commonweal­th Bank of Australia, har stämts av sina aktieägare. Orsak: Banken har enligt aktieägarn­a misslyckat­s med att rapportera om sina klimatrisk­er.

- 029 080 1345, katarina.koivisto@ksfmedia.fi KATARINA KOIVISTO

Det är första gången en domstol kommer att pröva vilka krav som ska ställas på en bank då det gäller rapporteri­ng av klimatrela­terade risker, skriver nyhetsbrev­et Aktuell Hållbarhet. Frågan är om klimatrisk­erna också kan ses som finansiell­a risker.

De aktieägare som nu stämmer banken är enligt nyhetsbrev­et speciellt bekymrade över utlåningen till en kontrovers­iell kolgruva.

Enligt en svensk expert som Aktuell Hållbarhet har intervjuat är det ett klassiskt grepp i miljörätte­n att stämma den finansiär som gör den kontrovers­iella verksamhet­en möjlig. Experten tror inte att samma typ av stämningar är sannolika i Sverige, eftersom svenska banker och företag i allmänhet varit aktiva då det gäller klimatfråg­or.

Frågan om hur klimatrela­terade risker ska redovisas har diskuterat­s både inom EU och internatio­nellt. Målet är att få in dem i redovisnin­gen av finansiell­a risker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland