Hufvudstadsbladet

Trump: USA redo att skydda Guam

USA är redo att skydda Stillahavs­ön Guam från Nordkoreas hot, lovar president Donald Trump. Samtidigt manar Kinas president sin amerikansk­e kollega att undvika ord och handlingar som förvärrar spänningar­na på den koreanska halvön.

- TT-AFP

Donald Trump har de senaste dygnen fortsatt att skicka skarpa varningar till Nordkorea och dess diktator Kim Jong-Un. I ett samtal med det amerikansk­a territorie­t Guams guvernör Eddie Calvo på lördagen försäkrade Trump att USA:s styrkor är redo att försvara invånarnas säkerhet, enligt ett uttalande från Vita huset.

USA har stor militär närvaro på Guam, på ön finns både en flottbas och en flygbas. Territorie­t har flera gånger varit föremål för Kim Jong-Uns hot – vilket fått Trump att se rött: ”Militära lösningar är nu på plats, redo att avfyras, om Nordkorea skulle agera oklokt. Förhoppnin­gsvis väljer Kim JongUn en annan väg!”, twittrade han nyligen.

Xi: Förvärra inte läget

Kort före samtalet med Calvo talade Trump med Kinas president Xi Jinping om krisen. Xi uppmanade Trump att undvika ord och handlingar som kan förvärra det redan spända läget på den koreanska halvön, rapportera­r den statliga kinesiska tv-kanalen CCTV.

Enlig ett uttalande från Vita huset var de båda ledarna i telefonsam­talet eniga om att Nordkorea måste sluta upp med sitt ”provokativ­a och upptrappad­e agerande”.

– Förhoppnin­gsvis löser det sig. Ingen uppskattar en fredlig lösning mer än president Trump, sade Trump om sig själv före samtalet.

Kina har historiskt stått nära Nordkorea men röstade nyligen för nya FN-sanktioner mot landet efter upprepade robotuppsk­jutningar från diktaturen.

Såväl Kina som Ryssland och Tyskland har uttryckt oro över

det upptrappad­e ordkriget mellan Nordkorea och USA.

– Det är olyckligt att retoriken mellan Washington och Pyongyang har gått så långt. Vi hoppas och tror att det sunda förnuftet får bestämma, säger den ryske utrikesmin­istern Sergej Lavrov.

Flygblad om attack

Samtidigt sprids det på Guam informatio­n om hur man ska bete sig vid en eventuell attack. Ta skydd snabbt, helst under jord i en betongbygg­nad. Och titta inte direkt mot eldbollen, står det i de flygblad med tips i händelse av en nordkorean­sk attack som har börjat delas ut i det amerikansk­a territorie­t.

Flygbladet har tagits fram av öns civilförsv­ar. Myndighete­rna har dock inte höjt hotnivån för ön.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/BRENDAN SMIALOWSKI ?? HåRD RETORIK. – Militära lösningar är nu på plats, redo att avfyras, om Nordkorea skulle agera oklokt, säger USA:s president Donald Trump.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/BRENDAN SMIALOWSKI HåRD RETORIK. – Militära lösningar är nu på plats, redo att avfyras, om Nordkorea skulle agera oklokt, säger USA:s president Donald Trump.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland