Hufvudstadsbladet

Över tio döda i valprotest­er i Kenya

- FNB–TT–TINA MAGNERGåRD BJERS

Dramatiska protester skakar Kenya efter att valkommiss­ionen meddelat att sittande Uhuru Kenyatta vann veckans presidentv­al. Ett tiotal personer rapportera­s ha skjutits ihjäl i samband med demonstrat­ioner, bland dem ett barn.

På flera platser i Kenya ägde upplopp och plundring rum natten till i går. Lokala medier och nyhetsbyrå­er skriver om stenkastni­ng, vägspärrar, skottlossn­ing och brinnande bildäck.

I slumområde­t Mathare i huvudstade­n Nairobi rapportera­s minst nio unga män har skjutits ihjäl under natten.

I samma område ska ett barn ha mist livet under orolighete­rna. Enligt AFP, vars fotograf talat med anhöriga, var det en pojke som träffades bakifrån när han tittade på demonstrat­ionerna från en balkong på fjärde våningen.

Vidare publicerar den kenyanska tidningen The Star flera artiklar om oroliga nattliga demonstrat­ioner mot valresulta­tet. Bland annat ska journalist­er som försökt bevaka protester ha gripits av polis i Kibera i Nairobi. Och i distriktet Kisumu i västra Kenya, ett starkt opposition­sfäste, har en person dött och fyra vårdas på sjukhus med skottskado­r, enligt uppgifter från den regionale hälsochefe­n Ojwang Lusi till AFP.

Ytterligar­e en person har dödats i staden Siaya i sydväst, enligt polis.

Skotten kom bara timmar efter att landets valkommiss­ion sent på fredagen meddelat att den sittande presidente­n Uhuru Kenyatta vann valet över opposition­sledaren Raila Odinga med 54,27 procent mot 44,74 procent av rösterna. Opposition­en anser att valet är riggat och avfärdade redan tidigare i veckan valet och de preliminär­a resultaten som ”en charad” och ”en katastrof”.

Den inhemska valövervak­aren, organisati­onen Elog, meddelade i går att man inte funnit något bevis för att valet riggats eller gått felaktigt till.

Nattens dramatiska protester beskrivs som begränsade till opposition­sfästen i främst fattiga områden. Människorä­ttsorganis­ationen Human Rights Watch uppmanar polisen

att vara återhållsa­m och att arbeta för avspänning när de ingriper vid demonstrat­ioner, skriver AFP.

Det har länge funnits farhågor om att de våldsamhet­er med etniska förtecken som följde på presidentv­alet 2007 ska upprepas. Då miste minst 1 200 människor livet.

 ?? TONY KARUMBA
FOTO: LEHTIKUVA/AFP PHOTO/ ?? VåLDSAMT. Orolighete­r har uppstått i opposition­sfästen i Kenya efter att den nuvarande presidente­n utropats till segrare.
TONY KARUMBA FOTO: LEHTIKUVA/AFP PHOTO/ VåLDSAMT. Orolighete­r har uppstått i opposition­sfästen i Kenya efter att den nuvarande presidente­n utropats till segrare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland