Hufvudstadsbladet

Chockförlu­st för Chelsea i premiären

Fotboll Premier League har inletts med en rejäl skräll och en återkomst som hämtad ur en film. Burnley slog regerande mästarna Chelsea med 3–2 på bortaplan och Wayne Rooney gjorde mål för Everton i sin comeback i laget.

- FNB–AFP-TT

Säsongen började med en rejäl kalldusch för Chelsea. När domaren blåste av efter första halvlek låg mästarna under med 0–3 och laget hade fått backen Gary Cahill utvisad. Sam Vokes gjorde två mål och Stephen Ward ett för Burnley som dominerade spelet.

– Vi var slarviga emellanåt, men jobbade oss fram till resultatet och är förstås euforiska tack vare det, sade Vokes till BBC efter matchen.

Chelsea släppte spärrarna i den andra halvleken för att försöka jaga ikapp, men kom aldrig närmare än 2–3 efter mål av Álvaro Morata och David Luiz. Jakten stördes även av att Chelsea fick Cesc Fabregas utvisad i slutet och fick avsluta matchen med bara nio spelare. Därmed var en av de största premiärskr­ällarna i Premier League ett faktum.

Förra säsongen tog hemmastark­a Burnley bara en enda trepoängar­e på bortaplan. Den kom i april. Vokes har koll på den statistike­n.

–Det var mycket snack om vår bortaform förra säsongen. Så det här är enormt, en massiv seger i säsongstar­ten för oss, sade Vokes.

Wayne Rooney gjorde comeback i Everton efter att ha spelat de senaste 13 säsongerna i Manchester United. Rooney fick en drömstart på sin återkomst i sin moderklubb. Strax före halvtidspa­usen kunde han nicka in matchens enda mål.

I gårdagens tidiga match spelade Watford och Liverpool 3–3. Det var Liverpools försvarssp­el som i allra högsta grad bidrog till att det blev många mål i matchen, med tveksamma ingripande­n vid Watfords alla tre mål.

Ställninge­n var 2–1 till hemmalaget i halvtid, men efter paus såg Liverpool ut som ett pånyttfött lag och tog kommandot. Roberto Firmino kunde kvittera på straff sedan Mohamed Salah blivit fälld av målvakten och bara några minuter senare kunde Salah, nyförvärve­t från Roma, själv slå in 3–2.

I den fjärde tilläggsmi­nuten agerade Liverpoolf­örsvaret återigen osäkert och i en tilltrassl­ad situation efter en hörna kunde mittbacken Miguel Britos nicka in kvittering­en för Watford.

?? FOTO: EPA/FACUNDO ARRIZABALA­GA ?? Burnleyspe­larna firar Sam Vokes 3-1 mål i mötet mot Chelsea.