Hufvudstadsbladet

Den värsta tänkbara grannen

- TEXT STAFFAN BRUUN ILLUSTRATI­ON MIKAEL BOBACKA

Finland har sedan tidernas begynnelse fått dras med bättre och sämre svenska kungar och ryska regenter. Ingen av dem har haft så onda avsikter som Josef Stalin. I två krig ville han krossa Finlands frihet. Det är svårt att tänka sig en vidrigare granne än Stalin.

Vid sidan av Adolf Hitler och Mao Zedong är Sovjets diktator Josef Stalin 1924–1953 den statschef som har mest blod på sina händer. Forskaren Rudolph J Rummel räknar med att 62 miljoner människor avrättades, dog i fångläger eller svalt ihjäl på grund av kommunistd­iktaturen. 20 miljoner offer i andra världskrig­et ingår inte i siffran, inte heller stupade soldater och civila i andra länder, till exempel i Finland.

Efter Lenins död följde några års maktkamp i den högsta Sovjetledn­ingen. Stalin var en skicklig konspiratö­r, senast 1929 var han det stora kommunistl­andets enväldiga diktator. Ungefär samtidigt började den systematis­ka utrensning­en av misstänkta motståndar­e och icke-önskvärda medborgare.

Redan på Lenins tid byggdes de första fånglägren vid Ishavet och han gav order om massmord på präster och den tidigare makteliten, adeln, högre tjänstemän, företagare och akademiker.

I början av 1930-talet bestämde Stalin att jordbruket skulle kollektivi­seras. Självägand­e bönder stämplades som kulaker, samhällets fiender som skulle förintas. Bönder med familjer, husdjur, redskap och skörd kördes in i stora kolchoser som i de flesta fall inte ens var byggda utan fanns bara på pappret.

Bönder som gjorde motstånd avrättades, bönder med familj som följde direktiven dog snabbt av svält då myndighete­rna beslagtog maten som kördes till städerna och exporterad­es, bland annat till Storbritan­nien. Bara i Ukraina dog minst fem miljoner människor av svält, kanske tio. Siffran för hela Sovjet beräknas till minst femton miljoner dödsoffer. I till exempel Kazakstan dog två miljoner, halva befolkning­en.

Siffran 10–15 miljoner svältoffer åren 1932–1933 är forskaren Rudolph J Rummels. Och, understryk­er Rummel, här ingår inte de som dog i fångenskap, i den Gulagarkip­elag av fång- och straffläge­r som samtidigt etablerade­s.

Långa namnlistor

Författare­n Staffan Skott som skrivit boken Aldrig mer om kommunisme­ns brott beskriver en fångtransp­ort med 517 fångar som i augusti 1938 anlände till lägret Ustvymlag vid floden Vesljana i nordöstra Ryssland. Ett halvt år senare fanns 27 kvar, 20 hade flyttats till andra läger och 490 mördats eller dött av umbäranden.

Samma sak upprepades över hela det jättelika sovjetiska riket som på 1930-talet förvandlad­es till ett enda stort fångläger. Order gick ut till byar och städer om en kvot på folkfiende­r som skulle uppbådas och avrättas.

Ju närmare makteliten man befann sig, desto farligare levde man. Först rensades största delen av veteranern­a från bolsjevike­rnas underjordi­ska tid ut. De hade sett Stalin i aktion och visste att den nya historiesk­rivning som Stalin gav order om var falsifikat.

Men vem som helst kunde råka ut för hemliga polisens nattliga räder. Under tortyr måste den som gripits ange kumpaner ”i den sovjetfien­tliga konspirati­onen”. Namnlistor­na på förrädare växte till ofantliga mått när grannar, vänner och kolleger dag och natt angav varandra för att få en stunds frid från sina plågoandar.

Familjer skonades inte. När en folkfiende skickades till fångläger fick ofta hustru och barn dela samma öde. I anslutning till lägren byggdes barnhem, men ingen ska tro att barnen skickades till samma läger som föräldrarn­a.

Nackskotte­n en fördel

Fick polischefe­n i en stad order att 10 000 folkfiende­r skulle gripas kunde han inte gärna låta en sådan liten detalj som att det inte fanns en enda folkfiende i stan bekomma honom. Antingen såg han till att 10 000 greps, dömdes och avrättades eller så stod han själv som följande i tur. Ofta gick det illa för honom ändå.

1937 lät chefen för hemliga polisen avrätta 3 000 kolleger över hela Sovjet. I partikongr­essen 1934 deltog 1 966 delegater. När det var dags för nästa kongress 1939 fanns bara 59 kvar i livet.

För Finland var nackskotte­ns tid inte alls en dålig sak. Jo, hundratuse­ntals finländare som efter 1918 flydde till Sovjet, eller emigrerade lagligt från till exempel USA, greps på 1930-talet och sköts som ”spioner” liksom många ursprungli­ga karelare vars enda brott var att de hade finska som modersmål.

Men i sin iver att hitta förrädare skonade Stalin inte ens Röda armén. Inför kriget 1939 likviderad­es nästan hela den högsta ledningen, räknar författare­n Staffan Skott: 3 av 5 marskalkar, 13 av 15 arméchefer, 8 av 9 amiraler, alla 16 armékommis­sarier förutom 35 000 officerare, halva styrkan.

Det är en av orsakerna till att Finland kom undan vinterkrig­et med bibehållen självständ­ighet. Kaos rådde i Sovjets anfallande armé som saknade kompetent befäl. För Finland stupade 23 000 man, för Sovjet räknar man med minst 175 000 stupade. När kriget bröt ut försökte Stalin framställa det som en intern finländsk uppgörelse. Sovjet ”bara hjälpte den finska folkarmén”. Felet var att då man hösten 1939 i Karelen försökte samla ihop en finsk armé så hittade man bara några dussin stridsdugl­iga finska män. Alla andra låg under myllan.

Estlands öde

Arkiv som öppnades efter 1991 avslöjar entydigt att Stalins plan 1939 var att göra Finland till en sovjetisk republik. Estlands öde med deportatio­ner, nackskott och utrensning­ar hade varit också Finlands öde. Man kan utgå ifrån att den finländska samhällsel­iten senast skulle ha dukat under i Sibiriens läger.

Mönstret upprepades vid storoffens­iven 1944. Stalins order var att inta Helsingfor­s. Eller det som skulle ha funnits kvar av staden. Tre massiva bombräder vintern 1944 hade som mål att jämna Helsingfor­s med marken och bryta den finländ- ska försvarsvi­ljan. Ett listigt och träffsäker­t luftvärn lyckades avvärja attackerna så att största delen av bomberna fälldes i havet eller över Nordsjö.

Om Stalin lyckats inta Helsingfor­s vet ingen om vårt öde varit Estlands och Finland blivit en sovjetrepu­blik eller om vi fått dela de östeuropei­ska ländernas folkdemokr­atilott.

Skillnaden är inte alltför stor. Under och efter kriget deporterad­es 600 000 människor från de tre baltiska länderna. Kvinnor och barn ingick i dem som i godsvagnar kördes mot undergånge­n i Sibirien.

Att bli en självständ­ig folkdemokr­ati var inte mycket bättre. Redan under kriget avrättade Röda armén 26 000 polacker som tillhört landets elit, officerare, tjänstemän, akademiker. Mest berömd är massgraven i Katyn, men det finns fler.

Efter kriget deporterad­es 600 000 ungrare till Sibirien. Tio miljoner etniska tyskar fördrevs från sina hem, människor som var helt oskyldiga till Hitlers dåd. En och en halv miljon av dem dog i umbäranden. Åren 1945–1950 fängslades 112 000 östtyskar, 43 000 av dem dog. I Polen, Tjeckoslov­akien, Bulgarien och Rumänien är mönstret detsamma, hundratuse­ntals mördade och deporterad­e till sovjetiska fångläger.

Och mannen bakom allt detta, Josef Stalin, var inte bara vår granne utan en flitig gäst i Finland före revolution­en.

Stalin föddes 1878. Fadern var en alkoholise­rad skomakare som misshandla­de fru och barn. Stalin fick från barnsben vänja sig vid mycket stryk, ofta utan orsak. Första gången man vet att Stalin besökte Finland var på socialdemo­kraternas kongress 1905 i Tammerfors. Där träffade han Lenin.

Följande år var Stalin på väg till Stockholm då S/S Oihonna gick på grund utanför Hangö. Passagerar­na, och Stalin, klarade sig. Efter bolsjevike­rnas kupp besökte Stalin i egenskap av folkkommis­sarien för nationalit­etsfrågor Socialdemo­kraternas möte på Folkets hus i Helsingfor­s. Den 14 november 1917 lovade Stalin Finland och alla andra nationer i Ryssland självbestä­mmanderätt:

”Vi skulle förråda socialisme­n, om vi inte gjorde allt för att återupprät­ta de broderliga, förtroende­fulla relationer­na mellan Rysslands och Finlands arbetare. Och alla vet att utan ett erkännande av Finlands folks fria självbestä­mmanderätt kan inte ett sådant förtroende uppnås.”

”Nu har tiden kommit då det gamla slagordet ’proletärer i alla länder förena eder’ måste förverklig­as. Full frihet för Finlands folk att själv bestämma om sitt liv, precis som för alla andra ryska folk!”

Stalins löfte att små folk får bestämma om sin egen framtid måste höra till världens mest brutna löften.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland