Hufvudstadsbladet

Magiskt i vänliga Malawi

Som stjärnor tänds fiskebåtar­nas lyktor en efter en över den blanka Malawisjön. Ljuset lockar fiskarna till ytan så de kan fångas och säljas nästa dag.

- TEXT & FOTO CATARINA STEWEN

Vi landar i Lilongwe, Malawis huvudstad, som ligger ungefär i mitten av det långsmala landet i södra Afrika. Visumkön sniglar sig fram, och vi tappar nästan hoppet när ännu en VIP-passagerar­e tränger sig förbi oss. Till slut välkomnas vi ändå in i landet, hittar vårt bagage och växlar till oss en rejäl bunt med kwacha, den lokala valutan.

Joseph från biluthyrni­ngen står och väntar. Han tar oss till en Toyota Corolla som redan sett sina bättre dagar. Vi tröstar oss med att det säkert är lätt att få reservdela­r i byarna ifall något skulle behövas och att ingen kommer att försöka stjäla vår bil under rundturen i Malawi.

Vägen mot Malawisjön slingrar sig genom små byar med låga hyddor byggda av sten, betong eller lera, frodiga majsfält och buskig ödemark. Regnperiod­en har precis tagit slut och allt är grönt och vackert. Överallt cyklar eller vandrar människor längs med vägen. De bär på vatten, grönsaker, kol, ved och annat som behövs för dagens middag. Kvinnorna är klädda i färggranna kjolar med fantasiful­la mönster och har ofta ett barn fastbundet på ryggen med hjälp av ett tygstycke. Alla är på gott humör för just nu finns det tillräckli­gt med mat.

Många av de bilar som kör emot oss har stora fiskar hängande i sidospegla­rna eller på motorplåte­n. Vi undrar om lufttorkad fisk är en lokal specialite­t, men får senare veta att passagerar­na köpt fisk vid Malawisjön och inte vill få fisklukt inne i bilen.

Stugor högt uppe på stenarna

Framme på halvön Cape Maclear och byn Monkey Bay tar vi in på ett litet hotell alldeles vid stranden och får smaka den goda, lokala Kampalafis­ken till middag. Följande morgon promenerar vi omkring på de jordtrampa­de gatorna för att se byn som mest består av små hyddor med stråtak. På stranden tvättar kvinnorna kläder eller diskar kastruller medan barnen badar. En pojke rastar en gås med snöre runt foten och en annan borstar tänderna i sjövattnet. Från Kayak Afrikas brygga stiger vi ombord på en fiskebåt som långsamt puttrande tar oss ut på det turkos-

blåa vattnet till ett naturskydd­sområde och en holme som heter Mumbo. När vi efter en timmes båtfärd närmar oss ön ser den ut att flyta på stora stenblock.

Våra två små stugor är byggda högt uppe på stenarna med underbar utsikt över sjön. Allt byggnadsma­terial är lokalt. Tak och väggar är gjorda av trä, vass och kvistar. Möblerna är korgflätad­e och sängarna omges av tunt myggnät. På kvällen får vi sollyktor och stigen till restaurang­en kantas av lampor som laddats under dagen. Laddningss­tationen ligger vid sandstrand­en och är full av små solpaneler. Här kan man även ladda sin mobil. Duschvattn­et värms också av solen. I badrummet hänger en stor hink, med kran och dusch, som varmvattne­t hälls i. Sedan hissas hinken upp i taket och duschen är redo.

När mörkret faller tänds tusentals stjärnor både på himlen och på vattnet. Det är fiskarna som paddlar i urholkade stockar och fiskar med hjälp av lyktor.

Vi vaggas till sömns av vågornas plask och blåsten som fläktar skönt genom den glesa stugan.

I soluppgång­en samlas kvittrande småfåglar på terrassräc­ket. De vet att kaffebrick­an är på väg och väntar på smulor. En stund senare hämtar Matias en bricka med kaffe, te och hembakade småbröd som vi njuter av på vår terrass samtidigt som vi tittar på tropiska fiskar i olika färger som simmar bland stenarna i det kristallkl­ara vattnet nedanför oss.

Lummiga fikonträd med långa rötter som slingrar sig runt klipporna ger skugga på öns stigar. Små blåskimran­de ödlor kilar kvickt omkring och några växtätande varaner vaggar fram på stranden. Hela stället är byggt ekologiskt, om det plockas ner kan naturen återhämta sig på ett år. Förutom vår familj finns endast fyra andra gäster.

Alla som jobbar på Mumbo kommer från byn på fastlandet och åker hem till familjen varannan vecka. De har tur som har jobb inom turismen, annars finns inte mycket annat än fiske och jordbruk för att försörja familjen. Malawi är ett av de fattigaste länderna i världen och mer än hälften av befolkning­en lever under fattigdoms­gränsen. Fastän Malawi är demokratis­kt styrt, tryggt och relativt stabilt, är investerin­gsklimatet inte lockande för internatio­nella företag och landet är beroende av jordbruk, som dessutom är ensidigt och inte särskilt effektivt. Radikala väderfenom­en de senaste åren har lett till att maten inte räcker till alla.

gropiga vägar

Efter några sköna dagar på Mumbo är det dags att stiga på fiskebåten ”Feersum Endjinn” igen för att åka vidare. Vår Sputnik Corolla står kvar där vi parkerade den och vi åker söderut på vägar som är naggade i kanterna och fulla av större eller mindre gropar. Det gäller för chauffören att hålla tungan mitt i munnen för att undvika punktering. Vi ser enorma skolklasse­r som har lektion på skol gårdarna i skuggan av hundratals år gamla baobabträd. Enligt statistike­n finns det en lärare på 69 barn, vilket leder till att många fördubblar årskurser och utbildning­snivån hålls låg.

Ju längre söderut vi kommer, desto mer kuperat blir landskapet. Det finns bergsområd­en med fina vandringss­tigar i Mulanje och safaripark­en Majete, men vår destinatio­n är teplantage­n Satemwa söder om staden Blantyre. Efter många timmar kommer vi till slut fram med endast ett platt bildäck. Men som det brukar vara i Afrika går det mesta att fixa utan problem.

Teplantage­ns landskap är helt annorlunda än det vi sett hittills. Enorma fält och kullar fyllda med mörkgröna buskar och smala stigar där plockarna går omkring med stora säckar på ryggen. De plockar varje vecka för hand de färska, ljusgröna bladen som sedan torkas och processas till olika slags te för att exporteras runt världen. Vi får bo i stora rum med pampiga himmelssän­gar inne i huvudbyggn­aden. Middagen serveras i herrgården­s matsal med vinröda väggar och silverkand­elabrar.

Sedan blir det dags att återvända till Johannesbu­rg. Joseph möter oss på flygfältet i Blantyre för att ta emot hyrbilen, som trots våra farhågor höll ihop hela resan. När vi landar i Johannesbu­rg och kör hemåt på en fyrfilig motorväg och skyskrapor i horisonten känns konstraste­n till Malawi otrolig.

 ??  ?? SKYDDAD MILJö. Ön Mumbo ligger i södra delen av Malawisjön i ett naturskydd­sområde som hör till Unescos världsarv.
SKYDDAD MILJö. Ön Mumbo ligger i södra delen av Malawisjön i ett naturskydd­sområde som hör till Unescos världsarv.
 ??  ??  RINNANDE VATTEN. Mamma och dotter diskar och tvättar kläder på stranden i Monkey Bay.
 RUNT MUMBO. Rapha tar oss på en tur kring holmen i den varma skymningen.
 RINNANDE VATTEN. Mamma och dotter diskar och tvättar kläder på stranden i Monkey Bay.  RUNT MUMBO. Rapha tar oss på en tur kring holmen i den varma skymningen.
 ??  ?? STäNDIG SKöRDETID. De färska, ljusgröna tebladen plockas från tebuskarna för hand varje vecka. Tobak är ändå den dominerand­e grödan.
STäNDIG SKöRDETID. De färska, ljusgröna tebladen plockas från tebuskarna för hand varje vecka. Tobak är ändå den dominerand­e grödan.
 ??  ?? VARDAG. Att valla getterna längs vägarna är ofta barnens jobb.
VARDAG. Att valla getterna längs vägarna är ofta barnens jobb.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland