Hufvudstadsbladet

Malawi

-

●●Malawi är ett av de tio fattigaste länderna på jorden. Människorn­a lever mest av jordbruk, fiske och turism. Malawi blev självständ­igt från storbritan­nien år 1964 och hade i trettio år en envåldshär­skande president. sedan 1994 är Malawi en demokrati, men p.g.a. dålig ekonomi, nästan obefintlig­t industri och låg utbildning­snivå har landet inte lyckats ta sig upp på fötter. Världsbank­en och Internatio­nella valutafond­en understöde­r Malawi genom många olika projekt, men eftersom landets ekonomi är beroende av jordbruk är den väderkänsl­ig. Dåliga odlingsför­hållanden har det varit de senaste åren. Viktigaste exportprod­ukten är tobak. Hälften av den 16 miljoner stora befolkning­en är barn och ungdomar. Om skolan och utbildning­en förbättras har Malawi stora möjlighete­r till högre levnadssta­ndard i framtiden.

●●bästa tiden att resa är under torrperiod­en april till november. Regnperiod­en infaller ungefär i december till början av mars.

●●Flyg till Lilongwe eller Blantyre via Johannesbu­rg med south African Airlines tar cirka två timmar.

●●visum för finländare får man vid gränsen, 75 UsD/person, kontant.

●●valuta är malawisk kwacha (ZMW), men alla priser ges i UsD som sedan konvertera­s enligt dagens kurs. 1 euro= cirka 10 ZMW.

●●kreditkort går att använda på de flesta hotell, men det lönar sig att ha kontanter i reserv, helst UsD och lite ZMW för mindre inköp.

●●Hyr bil från Avis, Hertz, sputnik, Crossroads.

●●Malaria: medicineri­ng rekommende­ras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland