Hufvudstadsbladet

Det finns ett Kreta bortom hotellpool­en

Under den heta sensommare­n är det främst bad som lockar på populära Kreta. Många ligger vid sin hotellpool, andra på närmsta strand – men gör man utflykter väntar många guldkorn.

- TEXT & FOTO JOHAN ÖBERG/TT

De låga bergen allra längst i öster är vindpinade och steniga med låg växtlighet. Getterna hittar tydligen ändå något att äta mellan tuvorna av lysande lilablomma­nde timjan som de betande djuren undviker, men honungsbin­a älskar. Över hela Kreta syns bikuporna och den läckra timjanshon­ungen säljs både i affärer och längs vägarna.

Mitt ute i detta karga landskap ligger ett av öns mest kända kloster – Moní Toploú. Utifrån liknar det mer ett fort, men innanför de sandgula murarna döljer sig en blomstrand­e oas, skyddad från den hårda vinden.

I dag lever det bara två munkar här, men de har varit över hundra, berättar Stelios, som sitter i kassan och tar tre euro av varje besökare – mest greker, men också många ryssar.

Skog av dadelpalme­r

Inne i klostret finns vackra ikoner, vi tänder ljus och lär oss om en minst sagt händelseri­k historia, där överfall av pirater är ett av inslagen.

Efter besöket i klostret drar vi vidare mot stranden i Vai – unik för ön eftersom den kantas av en skog av dadelpalme­r. Den svagt bågformade stranden har len ljus sand som yr lite i vinden. Havet är inbjudande turkosblåt­t och lagom långgrunt och eftersom vinden kommer från landsidan är vattnet närmast stranden alldeles blankt.

Också på den sydvästra kusten finns fantastisk­a stränder. Vi börjar i den lilla orten Frangokást­ello, utdra gen längs kustvägen så att den inte ens ser ut som en by. Namnet har den fått av det imponerand­e venetiansk­a fortet precis ovan sandstrand­en.

– Vi tog en taxi hit efter en svettig vandring genom Imbrosravi­nen. Vi hade läst om fortet men stranden är ju också superb, säger Christa Müller från Hamburg.

Det är bara att hålla med. En rad parasoll står nära havet vars minst sagt rejäla vågor inte når stranden tack vare ett rev en bit ut. Närmare 30 grader i havet är inget ovanligt längs Kretas kuster på sensommare­n.

Grannorten Hora Sfakion är desto mer kompakt: två gator parallellt med stranden är allt som får plats mellan berg och hav. Men Hora Sfakion har två fina stränder, den ena direkt under raden av fiskrestau­ranger och den andra, aningen finare, på andra sidan en låg kulle i byns västra ände.

Den mest populära utflyktsst­randen på Kreta hittar man längt ned i sydväst. Elafonissi är en magnet tack vare alla fina foton härifrån som mer liknar bilder från någon paradisö i tropikerna än Medelhavet: en sandrevel som förbinder Kreta med en klippö 500 meter ut i havet bildar här en vitskimran­de dubbelstra­nd med bad både på syd och på nordsidan. Här är havet ofta aningen svalare (fast väldigt varmt med våra mått mätt), och den starka vinden ger vind och kitesurfar­e ultimata förhålland­en.

 ??  ?? MUNKAR. Klostret Moní Toploú ligger som en liten oas på ett kargt berg – ett perfekt stopp på väg till den berömda stranden i Vai.
MUNKAR. Klostret Moní Toploú ligger som en liten oas på ett kargt berg – ett perfekt stopp på väg till den berömda stranden i Vai.
 ??  ?? SYDKUST. Hora Sfakion är en av de verkliga pärlorna med finfina fiskrestau­ranger och två sköna stränder.
SYDKUST. Hora Sfakion är en av de verkliga pärlorna med finfina fiskrestau­ranger och två sköna stränder.
 ??  ?? SÖTMA. Honung är tillsamman­s med olivolja, vin och frukt och grönt de viktigaste produktern­a från Kretas landsbygd. Överallt ser man bikupor bland de låga timjanbusk­arna.
SÖTMA. Honung är tillsamman­s med olivolja, vin och frukt och grönt de viktigaste produktern­a från Kretas landsbygd. Överallt ser man bikupor bland de låga timjanbusk­arna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland