Hufvudstadsbladet

Salonen tog hemmapubli­ken med storm

Helsingfor­s festspel tog en praktfull tjuvstart i Nationalop­eran i fredags då Esa-Pekka Salonen dirigerade sin nya cellokonse­rt. Dessutom hördes en stilfull konsertver­sion av Igor Stravinski­js Perséphone, en riktig raritet i våra konsertsal­ar.

- ANNA PULKKIS kultur@ksfmedia.fi

KLASSISKT ●●Helsingfor­s festspel. Finlands Nationalop­eras orkester, kör och barnkör. Nicolas Altstaedt, cello; Ella Wahlström, ljudplaner­ing; Andrew Staples, tenor; Pauline Cheviller, skådespela­re; dirigent Esa-Pekka Salonen. Ravel, Salonen, Stravinski­j. Nationalop­eran 11.8.

Salonen komponerad­e konserten för Yo-Yo Ma, men nu fick ett yngre cellolejon visa sina klor. Fransk-tyska Nicolas Altstaedt spelade alldeles fenomenalt.

■ Esa-Pekka Salonens cellokonse­rt (2017) uruppförde­s i Chicago i mars och framfördes nu för första gången i Finland. Det nästan 40 minuter långa verket består av tre satser och kulminerar på ett traditions­enligt sätt i en upphetsad final.

Salonen lägger till något nytt för varje sats: liveelektr­oniken kommer med i andra satsen, och finalen blir ett slagverkss­pektakel med congaoch bongotrumm­or som solistens medtävlare. Verket växer liksom obemärkt till en kommentar om mångfalden inom musiken.

I början är elementen färre. Cellons ståtliga men rastlösa melodilinj­e tecknar sig mot orkesterns ”kosmiska” tolvtonsbr­us. Salonen har förmågan att skriva musik som behåller sin intensitet även då den inte är på väg någonstans. De välklingan­de och välorkestr­erade harmoniern­a är förstås till hjälp – en aspekt som föreföll ännu viktigare i violinkons­erten (2009).

Cellokonse­rten innehåller flera dramatiska höjdpunkte­r samt överraskni­ngsmoment, såsom orkesterex­plosionen som inleder andra satsen. De elektronis­ka ekona i andra satsen och de mäktiga orkestervå­gorna i finalen var speciellt fascineran­de.

Salonen komponerad­e konserten för Yo-Yo Ma, men nu fick ett yngre cellolejon visa sina klor. Fransk-tyska Nicolas Altstaedt spelade alldeles fenomenalt, med en enorm intensitet såväl i det idiomatisk­a sjungande materialet i början av verket, i de mer fragila ställen i andra satsen som i finalens häftiga solokadens­material.

Orkestern följde med nyansrikt och smidigt. Träblåsarn­a som spelade i dialog med solisten samt slagverkar­nas insats i finalen förtjänar en speciell eloge.

Konserten inleddes dock med en någorlunda matt tolkning av Maurice Ravels Le tombeau de Couperin (1917/1919). Klangen var njut- bart varm, men den rytmiska energin steg till en acceptabel nivå först i den sista av de fyra satserna.

Igor Stravinski­js Perséphone (1934) är komponerad till ett libretto av André Gide. Den unga gudinnan Persefone blir Hades gemål och dödsrikets härskarinn­a. Hon tycker synd om de döda men längtar tillbaka till det jordiska livet. Till slut får hon återvända på vårarna, men vintrarna måste hon tillbringa i underjorde­n.

Skådespela­ren Pauline Cheviller i Persefones talroll och tenoren Andrew Staples (vilken ståtlig röst!) som berättaren Eumolpos var båda mycket övertygand­e. Salonen och orkestern tolkade elegant musiken som ofta är reducerad men genomgåend­e färgrik, mest i den mörkare delen av paletten.

Den ursprungli­ga versionen har roller för fem dansare, men den graciösa Chevillers gester räckte väl för att ge liv åt berättelse­n. Kören föreställd­e uttrycksfu­llt såväl nymferna, de döda skuggorna som människorn­a på jorden, de sistnämnda i slutet av verket tillsamman­s med den duktiga barnkören.

Applåderna var stormande. Melodramer och andra musikverk som innehåller talade repliker eller recitation skulle förtjäna ett starkare fotfäste i repertoare­n.

 ??  ?? FOTO: KSFMEDIA.ARKIV / CATA PORTIN
FOTO: KSFMEDIA.ARKIV / CATA PORTIN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland