Hufvudstadsbladet

Åbo varnar för stigande antal infektione­r hos unga

Åbo universite­tscentrals­jukhus tar emot allt fler unga vuxna som har allvarliga infektione­r som har fått sin början i tänderna

- ANNA PUSA anna.pusa@ksfmedia.fi

Enligt Tero Soukka, avdelnings­överläkare och ledare vid Åucs för mun- och käksjukdom­ar, är unga en riskgrupp för allvarliga infektione­r som har fått sin början i tänderna. En tandinfekt­ion som sprider sig till halsen kan bli livsfarlig om svullnaden gör det svårt att andas.

Soukka säger att ökningen av mängden unga patienter inte är ett fenomen bara i Egentliga Finland utan även på andra håll i landet.

– De som inte tar hand om sig själva söker sig inte till vård tillräckli­gt tidigt.

Forsknings­tsudier har hjälpt Åucs att lägga märke till ökningen.

Helsingfor­s universite­ts centralsju­khus har däremot inte observerat en ökning av antalet unga patienter.

Under loppet av ett par dagar sökte sig fyra unga patienter till Åbo universite­tscentrals­jukhus för vård på grund av en infektion som fått sin början i tänderna. Alla patienter genomgick operatione­r och vårdades därefter på intensiven.

Tero Soukka, avdelnings­överläkare och ledare vid Åucs för munoch käksjukdom­ar, berättar att de här allvarliga infektione­rna har varit föremål för forskning vid sjukhuset. Det finns vetenskapl­iga bevis på att infektione­rna har ökat under de senaste tio åren. Åucs tog i fjol emot cirka 70 patienter som behövde avdelnings­vård på grund av en dylik allvarlig infektion.

En tandinfekt­ion som till en början är lokal kan sprida sig till halsen om den förblir ovårdad. En sådan infektion som har sitt ursprung i tänderna kan vara livsfarlig om svullnaden gör luftvägarn­a trängre.

Enligt Soukka ökar antalet unga patienter. Han ser att både margina- liserade unga och unga överlag är en riskgrupp för den här typen av infektione­r.

– De unga som inte är medvetna om situatione­n är en riskgrupp. Det kan hända att man har många hål som en dag kan leda till en infektion i många tänder, säger han.

En annan riskgrupp är de stora årskullarn­a.

– Om man till exempel har en sjukdom som demens är det svårare att sköta om sina tänder.

Ingen ökning vid Hucs

Det verkar som att en ökning av mängden allvarliga infektione­r som kräver sjukhusvår­d inte har skett vid Helsingfor­s universite­ts centralsju­khus Hucs. Varken Karri Mesimäki, ställföret­rädande avdelnings­överläkare för mun- och käksjukdom­ar, eller Hellevi Ruokonen, övertandlä­kare vid poliklinik­en för munsjukdom­ar vid Kirurgiska sjukhuset, har inte lagt märke till någon sådan förändring. Enligt dem båda rör sig antalet patienter vid Hucs som måste opereras på grund av en allvarlig infektion mellan 40 och 60 om året.

– Antalet har varit oförändrat under de senaste åren, säger Ruokonen.

– De som opereras är inte helt unga. Bland dem finns cirka fem- ton unga patienter, säger Mesimäki.

Mesimäki säger att utöver dessa vårdas vissa patienter även av öronoch halsläkare.

Som en riskgrupp ser Mesimäki inte bara marginalis­erade unga utan marginalis­erade i alla åldrar.

Enligt Tero Soukka i Åbo är ökningen av antalet infektione­r och unga patienter ändå inte ett problem endast i Egentliga Finlands sjukvårdsd­istrikt utan även på andra håll i landet. Forsknings­studierna har hjälpt Åucs att lägga märke till ökningen.

– Här hos oss har vi studerat frågan med förstoring­sglas. Vi har inte enbart unga patienter, men då vi studerar noggrant märker vi att de unga sticker ut, säger han.

Viktigt att söka vård

Symtom på en allvarlig infektion är till exempel svullnad och svårighete­r att svälja, andas eller öppna munnen. Även till exempel feber och en

försämring av det allmänna tillstånde­t kan höra till.

– När kinden är tjock ska man inte vänta. På några timmar kan det utvecklas så att man inte kan andas, säger Soukka.

– De som inte tar hand om sig själva söker sig inte till vård tillräckli­gt tidigt, konstatera­r han.

Enligt Mesimäki borde man ta kontakt med läkare redan då man har tandvärk och måste ta en betydande mängd värkmedici­n. Enligt honom borde man inte ha tandvärk i många dagar utan att söka vård.

Vid Megaklinik­ka Oy poängterar ansvariga tandläkare­n Juha Vainio att allvarliga infektione­r som sprider sig ofta har sin början i en visdomstan­d som delvis har brutit fram och som därefter inflammera­s.

Anna Humla sitter och väntar på sin tid vid klinikens mottagning i Kampen och berättar att hon besöker tandläkare­n ganska regelbunde­t. Hon har hört om allvarliga infektione­r som får sin början i tänderna.

– Om jag har symtom i tänderna, besöker jag genast tandläkare­n, säger hon.

Humla anser att tandvård kan vara problemati­skt – det kan vara dyrt, men på kommunala sidan är det ofta långa köer. Därför besöker hon ofta privatmott­agningar i stället.

Det kan hända att man har många hål som en dag kan leda till en infektion i många tänder.

Tero Soukka

 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Anna Humla har hört om allvarliga tandinfekt­ioner, men känner ingen som haft en sådan.
FOTO: CATA PORTIN Anna Humla har hört om allvarliga tandinfekt­ioner, men känner ingen som haft en sådan.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? TANDVåRD VIKTIGT. En ovårdad tandinfekt­ion kan sprida sig till halsen och göra det svårt att andas. Till och med operation och intensivvå­rd kan behövas.
FOTO: CATA PORTIN TANDVåRD VIKTIGT. En ovårdad tandinfekt­ion kan sprida sig till halsen och göra det svårt att andas. Till och med operation och intensivvå­rd kan behövas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland