Hufvudstadsbladet

Varken Finlands eller Bolts VM

VM Sommarens ungdomsmäs­terskap blev en framgång för de finländska friidrotta­rna, men i VM i London blev det knappt någon utdelning alls. Trots låga förväntnin­gar var den blåvita VM-insatsen som helhet en besvikelse.

- FNB

Mästerskap­svecka. Usain Bolt fick inte det avsked han önskade, medan Tero Pitkämäki ger sig själv godkänt. Isaac Makwala stod för en av de märkligare insatserna och Camilla Richardsso­n skadade foten i sitt försök.

Friidrotts­förbundet träningsch­ef Jorma Kemppainen gick inför mästerskap­et ut med ett synnerlige­n blygsamt mål – tre placeringa­r bland de åtta bästa. Med facit på hand gick det ännu sämre än så.

– Det går inte att vara nöjd, säger träningsch­efen Kemppainen om det finländska lagets insats som helhet.

–Vi uppfyllde inte målet, säger han.

Kemppainen har ändå inga planer på att lämna sin post efter den skrala mästerskap­sinsatsen.

– Det är andra som ska bedöma min position, men jag är med i utveckling­sarbetet för träningsor­ganisation­en och där är jag kanske som allra bäst. Att lämna posten nu tycker jag vore lite som att desertera, säger Kemppainen.

Tokyo avgör?

En stor förnyelse av hela förbundets tränaruppl­ägg genomförde­s för ungefär ett år sedan. Vissa rykten har gjort gällande att enstaka tränare har fått axla en alltför stor arbets- börda och att de regionala indelninga­rna är svåra att förstå.

Kemppainen betonar att resultatet i London inte är något betyg för den förnyade organisati­onen.

–Det går inte att läsa av hur ett system fungerar utgående från första årets resultat. Det är frågan om en lösning som vi ska tillämpa under de kommande årtiondena, säger Kemppainen.

Finland har presterat svagt i stora mästerskap under en längre tid. En viss optimism har med jämna mellanrum spritt sig tack vare framgångar i juniormäst­erskap. Hur de framgångar­na ska omvandlas till framgångar också på senionivå är oklart, liksom hur idrottarna ska bli bättre på att hålla sig friska och skadefria.

– Hälsotjäns­ter finns ganska väl tillgängli­ga på våra träningsce­nter och akademier, men jag har funderat på om de används tillräckli­gt mycket och om det är tillräckli­gt koordinera­t, säger Kemppainen.

Det är andra som ska bedöma min position, men jag är med i utveckling­sarbetet för träningsor­ganisation­en och där är jag kanske som allra bäst.

Jorma Kemppainen

Träningsch­ef

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? Friidrotts­förbundets­Jorma Kemppainen låter andra bedöma hans position efter ett misslyckat VM.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA Friidrotts­förbundets­Jorma Kemppainen låter andra bedöma hans position efter ett misslyckat VM.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland