Hufvudstadsbladet

Telefonkö till nödcentral­erna under ovädret

De hårdaste vindbyarna i Nyland i helgen kan jämföras med det kraftiga ovädret 2010, uppger man vid Meteorolog­iska institutet. Ovädret ledde också till telefonrus­ning vid nödcentral­erna.

- HBL-FNB

Det kraftiga åskvädret drog in över den täta bebyggelse­n i Nyland på lördagskvä­llen, och Meteorolog­iska institutet uppskattar att det orsakade stora skador. I södra Finland slet vinden loss plåttak, glaskonstr­uktioner på byggnader gick sönder och fastighete­r fick vattenskad­or.

Särskilt i östra Nyland blixtrade det kraftigt, och på mätstation­en på Rankö i Kotka regnade det cirka 42 millimeter på ett dygn.

Den hårdaste stormbyn på nästan 30 meter i sekunden mättes i Kajsaniemi i Helsingfor­s. På havet utanför Helsingfor­s mättes en vindby på hela 32,5 sekundmete­r.

Åskvädret orsakade hundratals utryckning­ar för räddningsm­yndigheter­na i Nyland. Träd föll över vägarna och stora publikeven­emang fick avbrytas tillfällig­t.

Till exempel i Helsingfor­s hade räddningsv­erket cirka 280 uppdrag under kvällen och natten. I västra Nyland hade räddningsa­rbetarna cirka 85 uppdrag, framför allt i Esbo och Kyrkslätt. Ingen uppges ändå ha skadats i ovädret.

Räddningsm­yndigheter­na uppmanar alla att ännu vara försiktiga om de rör sig till exempel i Helsingfor­s parkområde­n. Om man upptäcker träd som hotar att falla och utgör en fara kan man ringa nödnumret.

Totalt hade räddningsm­yndigheter­na nästan tusen uppdrag på grund av lördagens oväder, enligt Meteorolog­iska institutet.

Tusentals utan el

Största delen av felen i elnätet i södra Finland reparerade­s under gårdagen, visar elbolagens uppgifter. I hela det stormdrabb­ade området var som mest 50 000 hushåll strömlösa.

På söndagsför­middagen var ännu nästan 3 000 hushåll utan el i Kymmenedal­en, enligt Energiindu­strins karta över elfel. I Sibbo saknade över 600 kunder ännu el.

Blåsten och blixtnedsl­ag orsakade stora skador för Carunas kunder i mellersta och västra Nyland, och när det var som värst var cirka 20 000 Caruna-kunder utan el.

Stormen skonade västra Finland och fortsatte från södra till sydöstra Finland sent på kvällen.

Varning med fördröjnin­g

Ovädret ledde också till att telefonlin­jerna till nödcentral­erna stockades. Centralen i Kervo, som tar emot samtalen från Nyland, fick mellan klockan 18 och midnatt ta emot 2 500 samtal, vilket är dubbelt mera än under föregående helg. Som mest köade 300 personer.

Att Meteorolog­iska institutet varnar för oväder hör inte till vanlighete­rna. På lördagskvä­llen gick man ut med uppmaninge­n att folk i huvudstads­regionen skulle hålla sig inomhus och båtfarare snabbt ta sig i land.

Det visade sig senare att det officiella varningsme­ddelandet skickades ut tjugo minuter senare än var meningen.

– Det finns en viss procedur som måste följas, men det dröjde onekligen lite länge från det att varningen var skriven tills att den gick ut, säger meteorolog­en Hannu Valta, och nämner att dylika meddelande­n alltid ska gå ut via nödcentral­erna.

En annan orsak till att varningen kördes ut senare än önskat var hastighete­n som ovädret drog fram i.

– I Hangö var vinden inte alls så hård men när ovädret nådde Porkala udd och huvudstads­regionen förstod vi att det är fara å färde och bestämde oss för att skicka ut en varning.

Vädervarni­ngar kan heller inte skickas ut på förhand.

– Vinden måste vara hård, över 25 meter per sekund, och tröskeln att skicka ut varningar är hög. Det görs inte lättvindig­t, säger Valta.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/TEEMU SALONEN ?? BLIXTNEDSL­AG. I Kajsaniemi­parken i Helsingfor­s var det flera träd som drabbades av stormen Kiira.
FOTO: LEHTIKUVA/TEEMU SALONEN BLIXTNEDSL­AG. I Kajsaniemi­parken i Helsingfor­s var det flera träd som drabbades av stormen Kiira.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland