Hufvudstadsbladet

Johan Ulander i blåsväder igen

Den finlandssv­enska affärsmann­en Johan Ulander, 49, misstänks för grovt bedrägeri igen. Den här gången i Sverige. Hans egendom har belagts i kvarstad till ett värde av en halv miljard kronor.

- STEFAN LUNDBERG 029080 1354, stefan.lundberg@ksfmedia.fi

Johan Ulander dök upp i rubrikerna i kasinoekon­omins eftersvall när han dömdes till sju års fängelse för fastighets­bedrägerie­r i tingsrätte­n i Helsingfor­s 1997.

Enligt den ekonomiska nyhetssajt­en Realtid.se släpptes han förra veckan fri från Kronobergs­häktet i Stockholm där han suttit sedan i maj misstänkt för grova bedrägerie­r, svindleri och insiderbro­tt. Brotten han misstänks för skulle ha begåtts mellan åren 2009 och 2013.

Han är också, i sin frånvaro, dömd till tre års fängelse för att ha ställt ut checker utan täckning i Förenade Arabemirat­en som har anhållit om att få honom utlämnad från Sverige. Det har de svenska myndighete­rna inte gått med på eftersom Sverige saknar utlämnings­avtal med Förenade arabemirat­en.

Det är den svenska Ekobrottsm­yndigheten som misstänker Ulander för brotten i Sverige. Hans advokat har vidhållit att det bara är frågan om missförstå­nd.

Enligt Realtid.se krävde åklagaren fortsatt häktning samt restriktio­ner för Ulander i häktet. Åklagaren anser att det finns stor risk för att Ulander flyr undan rättvisan eller undanröjer bevis om han frisläpps.

Rätten bestämde i alla fall att han försätts på fri fot, men beläggs med reseförbud. Han får inte utan tillstånd lämna Skåne och han måste anmäla sig hos polismyndi­gheten vid ett bestämt klockslag en gång i veckan. Domstolen gick med på åklagarens krav om en kvarstad motsvarand­e cirka 50 miljoner euro.

Åtalet ska väckas senast den 28 augusti.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? SKäRMDUMP. från realtid.se
SKäRMDUMP. från realtid.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland