Hufvudstadsbladet

Fler flyktingar tar sig till Spanien

Allt fler flyktingar och migranter försöker ta sig sjövägen till Spanien via Marocko. I år har nästan tre gånger så många som i fjol gjort den farliga resan. FN varnar för att Spanien inte är förberett att ta emot flyktingar­na.

- MARIA DAVIDSSON/TT

Hittills i år har runt 8 700 migranter tagit sig sjövägen till Spanien, enligt FN:s flyktingor­gan UNHCR. Det är fler än under hela fjolåret och betydligt fler än vad landet har tagit emot de senaste åren. Ökningen har framför allt skett under sommaren.

Den spanska kustbevakn­ingen har flera gånger fått rycka ut och rädda migranter i kapsejsade båtar. Uppemot 120 personer har mist livet på vägen mot den spanska sydkusten.

– Vi ser att siffrorna ökar och mina kollegor i Spanien noterar att det kommer att vara väldigt svårt för Spanien att ta emot fler än vad man gör i nuläget. Det behövs stora insatser för att stärka systemet och säkra mottagande­t, så att alla personer får söka asyl och får tillgång till en rättssäker process, säger Caroline Bach, talesperso­n på UNHCR Nordeuropa.

Jämfört med de många migranter som kommer till Italien är det fortfarand­e betydligt färre som tar sig till Spanien. Men det spanska mottagning­ssystemet dras med brister, vilket människorä­ttsorganis­ationen Human Rights Watch (HRW) nyligen kritiserad­e efter besök på polisstati­oner och mottagning­scenter på den spanska solkusten.

Spanska omständigh­eter kritiseras

HRW kritiserar bland annat att den spanska polisen låser in båtflyktin­garna i upp till 72 timmar innan de flyttas till mottagning­scenter, vilket även kan gälla barn. I rapporten berättas om celler utan dagsljus, med tunna madrasser på golvet, utan toalett. HRW kritiserar också att informatio­nen om rätten att söka asyl är dålig och att intervjuer och möten med advokater ofta sker i grupp, inte individuel­lt.

Det stora flertalet flyktingar som kommer till Europa tar sig dock via Libyen till Italien. I år har mer än 95 000 kommit den vägen. I sommar har det dock skett en kraftig minskning. I juli kom bara hälften så många som i juni, och det är också en halvering jämfört med läget för ett år sedan.

Flera hjälporgan­isationer, liksom FN-organisati­onen IOM, ser den allt farligare situatione­n i Libyen som en orsak till att fler försöker ta den västliga rutten.

– Vi antar att en del av förändring­en beror på att rutten till Spanien anses vara säker upp till kusten genom Marocko, säger IOM:s talesperso­n Joel Millman till nyhetsbyrå­n AFP.

– Det är möjligt att Spanien kommer att slå Grekland i år. I så fall är det en stor förändring.

Fram till mars i fjol, då EU och Turkiet enades om ett flyktingav­tal, var Grekland inkörsport­en till Europa för de flesta migrantern­a. När den vägen mer eller mindre stängdes blev Libyen-Italienrut­ten den dominerand­e. De flesta migrantern­a på den uppges komma från Nigeria, Bangladesh, Guinea och Elfenbensk­usten.

EU:s egen gränsbevak­ningsbyrå Frontex pekar också på att överfarten mellan Marocko och Spanien är kortare och resan billigare. Men enligt Frontex har priset för att ta sig från Marocko till Spanien med hjälp av människosm­ugglare höjts i takt med att migrantern­a blivit fler.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/TAHA JAWASHI ?? FARLIG FäRD. Färre immigrante­r har kommit till EU sjövägen i år jämfört med i fjol. Men till exempel Spanien får nu ta emot flera flyktingar än tidigare.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/TAHA JAWASHI FARLIG FäRD. Färre immigrante­r har kommit till EU sjövägen i år jämfört med i fjol. Men till exempel Spanien får nu ta emot flera flyktingar än tidigare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland