Hufvudstadsbladet

Ingen lösning på ubåtsmyste­riet

Den danska ubåten betraktas som en potentiell brottsplat­s – men ingen kropp har hittats. Dykare och flygplan fortsätter nu den stora sökinsatse­n efter svenskan som varit försvunnen sedan en privat ubåt sjönk utanför Köpenhamn.

- FNb–tt–JoHN alexaNder saHliN

Kriminalte­kniker undersökte ubåten Nautilus i flera timmar i går och vid lunchtid fick Jens Møller Jensen, chef för Köpenhamns­polisens avdelning för mordutredn­ingar, en rapport från polisens kriminalte­kniker som gjorde att en snabbt inkallad pressträff kunde hållas vid Politigård­en i centrala Köpenhamn.

– Ubåten har genomsökts och där finns ingen person, varken död eller levande, säger Møller Jensen.

Nu börjar en noggrann spårsäkrin­g av ubåten tillhörand­e en dansk man, som sedan i går eftermidda­g sitter häktad misstänkt för att av ”oaktsamhet” ha orsakat en svensk kvinnas död.

– Att vi inte hittat någon i ubåten gör att vi fortsätter sökningen efter svenskan.

Sökpådrage­t sker i Kögebukten utanför Själland och i södra Öresund, och det danska försvaret hjälper polisen i den stora insatsen. Sonarutrus­tning och dykare används i arbetet.

– Jag har fått veta att det är mycket svårt, det är ett relativt stort område som vi söker i, säger Møller Jensen.

– Vi uppmanar folk som är i området, och ser något som flyter omkring, att segla förbi och ge informatio­n om det är något misstänkt, och inte bara tro att det är det vanliga skräpet i havsmiljön.

Med hjälp polishunda­r har det även gjorts sökningar efter den svenska kvinnan på land.

– Vi har också samlat in massiva mängder videomater­ial och vi arbetar med att gå igenom det, säger Møller Jensen.

– Vi utesluter inga möjlighete­r och hoppas att vi kan hitta svenskan vid liv, men omvänt är vi är också förberedda på att det tyvärr inte behöver vara så.

Ubåten bärgades på lördagskvä­llen flyttades sedan till Nordhavn på natten. Medan båten låg i vattnet kunde dykare inte gå in i den, men i går tog polisens kriminalte­kniker sig in i farkosten.

– Om ubåtens inre är intakt kommer det sannolikt att finnas spår efter ett eventuellt brott. Om den först måste tömmas på saltvatten måste de skynda sig innan vattnet förstör biologiska spår, sade Kurt Kragh, tidigare mordutreda­re vid danska polisen, till Ekstrablad­et.

Motstridig uppgift

Färska misstankar om att ubåten sjönk på grund av en medveten handling strider mot vad den misstänkte mannen själv har sagt om sänkningen, nämligen att det var på grund av ett fel med ballasttan­ken i ubåten. Svenskan var ombord på ubåten i torsdags kväll, men är sedan dess försvunnen.

– Vi har många bilder från när ubåten åkte ut. Vi är intressera­de av att veta mer om var de två har setts och när. Det kan vara mycket intressant för oss att höra om deras position, säger Jens Møller Jensen.

Mannen förnekar brott, men häktades för ”uagtsomt manddrab”, alltså för att av ”oaktsamhet” har orsakat den svenska kvinnans död.

 ?? AFP/Peter thomPson
Foto: Lehtikuva/ ?? Den danska polisen fortsätter att söka efter journalist­en som saknas.
AFP/Peter thomPson Foto: Lehtikuva/ Den danska polisen fortsätter att söka efter journalist­en som saknas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland