Hufvudstadsbladet

Fenomenale Frank

Recension Frank Oceans spelning på Flow var unik och hade passat bättre på en solokväll i Ishallen. Frank var öppen om sin nervositet och skapade en intim stämning. Han kunde ändå ha utnyttjat musikerna på scenen i stället för att endast sjunga till bakgr

- KONSERT ●●Flow Festival, Main Stage Frank Ocean, söndagen den 13 augusti. LUKAS RUSK kultur@ksfmedia.fi

Frank Ocean var inte endast den mest efterlängt­ade artisten på årets Flow, han var också festivalen­s obestridli­ga stjärna. Publiken lät sig lockas till allsång och köade för Frank Ocean t-tröjor.

■■Frank Oceans konsert■var■Flows■ mest■emotsedda■spelning.■Under Ryan Adams■en■aning■söndagströ­tta■spelning■på■dagen■verkade■de■mest■ entusiasti­ska■vara■de■som■stod■i■den■ långa■kön■för■att■köpa■specialgjo­rda■ Frank■Ocean-t-tröjor.■

Fansen■ hade■ väntat■ länge■ på■ Frank■–■han■släppte■sitt■första■kritikerro­sade■album■2012■och■då■skulle■ han■också■spela■på■Flow■men■avbokade■i■sista■minuten.

Ungefär■ tjugo■ minuter■ senare■ än■tiden■i■programmet■stiger■Frank■ upp■på■scenen.■Han■går■på■en■specialbyg­gd■catwalk.■I■ena■ä■ ndan■står■ en■ensam■discoboll■på■en■pelare■och■ ett■ skåp■ med■ ett■ ■högtalarsy­stem.■ Frank■knappar■på■högtalarna■och■ bakgrundss­påret■ till Solo■ kör■ i■ gång.■Frank■börjar■sjunga■med■sin■ ■himmelska■röst.■Mitt■i■refrängen■börjar■han■prata■med■mixaren.

–■ Det■ här■ låter■ skit,■ vi■ måste■ stänga■av■bandet,■säger■han.

Frank■ går■ fram■ till■ högtalarna■ och■stänger■av■bakgrundss­påret.■Sen■ startar■han■det■från■början,■drar■första■versen■och■refrängen■en■gång■till■ och■fortsätter■ända■till■slutet.

Jag■kan■ärligt■talat■inte■säga■om■ Frank■är■modig■som■trotsar■normer■ eller■om■han■begår■ett■oförlåtlig­t■ brott■mot■showbusine­ssens■oskrivna■ regler.■Alla■som■såg■Franks■spelning■ vet■att■den■var■en■speciell■■upplevelse.■ Frank■är■fenomenal■som a■ rtist■och■ sångare■–■kanske■man■får■göra■som■ man■vill■om■man■är■det?

–■Nu■ska■jag■spela.■Då■blir■jag■a■ lltid■ verkligt■nervös,■säger■han.

Han■knäböjer■på■scenen■vid■ett■ keyboard■ på■ scengolvet■ och■ börjar■spela■instrument­allåten Runnin Around■av■Buddy Ross med■ett■varmt■ elpianosou­nd.■Det■ser■verkligt■obekvämt■ut.■Han■står■med■ena■foten■under■sig■och■andra■fotens■knä■i■marken■och■byter■då■och■då■vilken■fot■ han■har■framme.

–■Ah!■ropar■han■mitt■i■låten■och■ pausar■i■otakt.

Flows bästa sångare

Flows■bästa■sångare■i■år■var■utan■tvivel■Frank.■Han■visade■upp■sin■virtuosite­t■i■låten■Forrest Gump■–■en■enkel■ låt■som■han■uppförde■med■endast■ ackompanje­mang■ från■ pianisten.■ Speciellt■ de■ höga■ falsettpar­tierna■ var■fantastisk­a■–■han■har■en■oerhörd■ kontroll■och■ett■oerhört■öra■för■harmonier■och■melodier.■

Thinkin Bout You,■som■kanske■är■ hans■mest■kända■låt,■var■också■verkligt■fin.■Han■fick■också■publiken■att■ sjunga■med■i■refrängen.■Av■någon■orsak■drog■han■ändå■låten■två■gånger■ efter■varandra,■först■med■bakgrundsS­känningean­stalten■hukar■i■grå■anonymitet■bland■sommargrön­a■ängar.■

spåret och sedan med musikerna på scenen.

Frank hade riggat upp högtalarsy­stem runtom i publiken, vilket skapade ett riktigt 360-graders sound där jag stod. Många av hans stämmor kom från bakgrundss­påret och visst var det stämningsf­ullt att ljuden kom från olika håll. På sin nya strålande singel Chanel går Frank en oktav uppåt och sjunger allt intensivar­e i den sista refrängen – men det här lämnade han helt till bakgrundss­påret på söndagen. Varför?

Hello Kitty-karaoke

Konserten påminde mer om en solokonser­t i Ishallen än en festivalsp­elning. Publiken var ganska tyst men det berodde på att de flesta var så begeistrad­e och upptagna med att hänga med i det som hände på scenen. Frank fick rejäla hurrarop och applåder efter varje låt.

Spelningen­s tempo föll ändå mot slutet – i början hände hela tiden något speciellt, orkestern kom på scenen, Frank drog en akustisk ballad eller pratade med publiken... Mot slutet drog han ändå många av sina hittar, uppbackad endast av bakgrundsp­året. Det här var lite tunt, speciellt med tanke på att en del av musikerna ännu satt kvar på scenen men inte fick spela.

Samtidigt skapade Frank en intim stämning genom att prata med publiken. Han visade en känslig sida och skämtade bland annat om instruktio­nerna han fick i sitt headset.

– Prata med människorn­a... Det är alltså helt riktiga röster jag hör. Sean säger att jag ska prata med er. Vill ni hälsa på Sean? säger han. – Hej Sean! ropar publiken. – Sean säger att ni är fantastisk­a, säger Frank.

Som sista låt drog han Nikes – i karaokever­sion. Texten stod på skärmen bakom honom och en liten Hello Kitty-symbol studsade över texten och hjälpte publiken att följa med. Vilket behövdes, med tanke på att texten är ytterst kryptisk och melodin så komplicera­d att man borde transkribe­ra den och repetera den i en vecka för att kunna sjunga den.

Frank är fenomenal som artist och sångare – kanske man får göra som man vill om man är det?

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? EFTERLäNGT­AD. Frank Ocean kom äntligen till Flow. Senast han skulle komma blev det återbud i sista minuten.
FOTO: CATA PORTIN EFTERLäNGT­AD. Frank Ocean kom äntligen till Flow. Senast han skulle komma blev det återbud i sista minuten.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? COUNTRY, ROCK, PUNK. Ryan Adams äntrade scenen innan det var Frank Oceans tur att inta den.
FOTO: CATA PORTIN COUNTRY, ROCK, PUNK. Ryan Adams äntrade scenen innan det var Frank Oceans tur att inta den.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland