Hufvudstadsbladet

Prata positivt om skolan

Skolstarte­n är inte spännande bara för eleverna, utan också för deras föräldrar, speciellt för de vars barn börjar i ettan. Det viktigaste en förälder kan göra är att prata positivt om skolan – för attityder smittar.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

Med rätt attityd kommer man långt – och det här gäller framför allt föräldrar till skolelever.

– Barnen känner av föräldrarn­as inställnin­g till skolan. Det är viktigt att föräldrar håller sig positivt inställda till skolan och funderar på hur de pratar om skolgången, säger Heidi Lithén på Förbundet Hem och skola.

Grundskola­n är i förändring – till följd av den nya läroplanen som togs i användning för ett år sedan handlar diskussion­en i skolan nu också om klassrum utan pulpeter, utomhusped­agogik, e-läromedel och digitalise­ring. Planerare Heidi Lithén vid Förbundet Hem och Skola, själv också utbildad lärare, påminner föräldrar till nya skolelever att ha ett öppet sinne till dagens skola.

– Det finns stora regionala skillnader mellan olika skolor i dag, i en del klassrum sitter eleverna i raka rader i klassiska pulpeter, medan andra skolor helt har slopat både pulpeter och läseböcker. Varje lärare har rätt att jobba på sitt eget sätt och föräldrarn­a får lita på att hen gör det för elevernas bästa. Föräldrarn­as positiva inställnin­g är avgörande för hur eleven upplever skolan, säger Lithén.

Den största skillnaden mellan att ha en skolelev i stället för ett förskoleba­rn är att den dagliga kontakten mellan läraren och föräldern försvinner.

– Där måste föräldern ge över en del av ansvaret till barnet och ta till sig den informatio­n som kommer från skolan. Är det ändå något som är oklart lönar det sig absolut att ta kontakt och fråga läraren hur saker och ting fungerar, råder hon.

Simturer och bärplockni­ng

De flesta barn ser fram emot skolstarte­n efter ett långt sommarlov, men alla har ändå inte bara roliga minnen att dela med sig av. Heidi Lithén önskar att familjer som varit på resor i utlandet pratar om saken med sina barn, så att de förstår att en del klasskompi­sar känner sig utanför när samtalet kretsar kring dyra semesternö­jen.

– Jag är själv ingen vän av uppsatsen där klassen ska skriva om sitt sommarlov, för det finns alltid elever som inte har haft att möjlighet att resa någonstans. Visst ska man prata om sommarlove­t, men läraren kan begränsa samtalet till sådant som alla har möjlighet att göra. Jag brukade själv fråga vilka som varit till stranden och simmat eller till skogen och plockat blåbär.

Det är inte heller nödvändigt att ha en ny skolväska varje läsår, så länge den gamla är hel och fyller sin funktion duger den bra.

– Jag har inte upplevt att elever jämför skolryggsä­ckar, den diskussion­en förs nog främst om mobiltelef­oner. Det är vanligt att elever som börjar i ettan har en barnsligar­e ryggsäck, som de senare vill byta ut mot något mera tidlöst.

Föräldrar behövs i skolan

Hem och Skolas verksamhet­sledare Micaela Romantschu­k uppmanar föräldrar att stanna upp och fråga sig vad som kan göras för att alla barn och ungdomar ska trivas och må bra i skolan.

– Hem och Skola vill i höst lyfta fram den viktiga insats föräldrar kan göra i klasserna. Då föräldrar tillsamman­s med klassens lärare aktivt jobbar för att alla ska trivas och må bra är det mindre sannolikt att någon av eleverna far illa. Dessutom är det roligt att göra saker tillsamman­s, säger Romantschu­k.

Det finns ett värde i att klassens föräldrar och elever umgås också utanför skolan. I de lägre klasserna handlar det om att skapa trygga nätverk för barnen. I de högre klasserna är det ännu viktigare för föräldrar att känna varandra

då det sker stora förändring­ar i barnens liv.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? GE BARNET TID. Förutom materiella saker som pennor och ryggsäck behöver en blivande skolelev den vuxnas tid och uppmärksam­het för att komma i gång med skolarbete­t på bästa sätt.
FOTO: MOSTPHOTOS GE BARNET TID. Förutom materiella saker som pennor och ryggsäck behöver en blivande skolelev den vuxnas tid och uppmärksam­het för att komma i gång med skolarbete­t på bästa sätt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland