Hufvudstadsbladet

Tölöviken ska renas med finsk innovation

Tölövikens botten är förorenad, men förhoppnin­gsvis inte alltför länge till. Nu inleds ett forsknings­projekt som ska utreda om man kan rena Tölöviken med elektrokem­isk teknik.

- JENNIFER SNåRBACKA

Nu inleds ett forsknings­projekt som ska utreda om man kan rena Tölövikens botten med elektrokem­isk teknik.

– Syftet är två olika saker. Att se om elektroder fungerar mot övergödsli­ng samt att bryta ner skadliga ämnen som förorening­ar i havsbottne­n på Tölöviken, säger ledande forskare Kirsten Jørgensen.

– Vårt syfte är två olika saker. Att se om elektroder fungerar mot övergödsli­ng samt att bryta ner skadliga ämnen som förorening­ar i havsbottne­n på Tölöviken, säger ledande forskare Kirsten Jørgensen.

Tölövikens botten är förorenad av skadliga ämnen från industrier och mänsklig verksamhet. Dessutom lider bottnen också av eutrofieri­ng, det vill säga övergödsli­ng.

Därför ska en elektrokem­isk anordning installera­s i Tölöviken för ett år för att undersöka dess potential att bryta ner olja och organiska skadeämnen i sedimenten. Uppfinning­en är en finsk innovation och med den skulle man slippa omfattande muddringar när havssedime­nt ska återställa­s.

– Det här har bara testats på mark förut, och inte på havsbotten. Det är alltså nytt i hela världen. Tölöviken är mitt i staden så bottnen är mycket giftig. Om man kan förhindra det kan man få klarare vatten och bättre vattenkval­itet. Hur stora chanser har det här att lyckas? – Svårt att säga. Men som en kollega från Helsingfor­s miljöcentr­al sa, så är Tölöviken redan så pass förstörd att det inte går att göra så mycket fel. Det kan inte bli värre, så på det sättet kan man säga att chanserna är ganska stora.

Tre stycken forsknings­flottar med elektroder ska förankras i Tölöviken för ett års tid. De första vattenoch sedimentpr­overna togs i går, nästa prov tas i vinter och det sista tas i vår.

– På platsen som behandlas producerar anordninge­n ett svagt elektriskt fält och man har fastställt att det accelerera­r nedbrytnin­gen av skadeämnen i markgrunde­n, säger verksamhet­schef Iisak Lusua från samarbetsf­öretaget Eko Harden Technologi­es Oy.

Processen går rent tekniskt till så att man sätter elektroder i havsbottne­n, där en elektrisk puls bildas och området blir till en kondensato­r. Då bildas starkt reaktiva molekyler som kan förstöra de skadliga ämnena i bottnen som annars är mycket svåra att förstöra.

– Det hela ska dra väldigt lite ström, vilket är en av orsakerna till att det kan genomföras.

Hur det är möjligt att det drar så lite ström är en patenterad hemlighet, säger Iisak Lusua.

Undersökni­ngen stör inte miljön och kräver inte heller några omfattande och synliga åtgärder. När undersökni­ngen är klar tas flottarna och anordninga­rna bort och efter det kontroller­ar Helsingfor­s stad metodens långvariga effekter.

– Vi hoppas sedan på att kunna använda metoden på andra områden både i Finland och utomlands. Men mest hoppas vi ju att vi får bättre vattenkval­itet, säger forskare Jørgensen.

Kan hjälpa Östersjön

Undersökni­ngen genomförs som ett samarbete mellan två olika projekt och Helsingfor­s stad, Finlands miljöcentr­al, Helen Ab, Eko Harden Technologi­es Oy samt Lamor Corporatio­n Ab deltar i projektet. Projekten finansiera­s av Tekes och EU och stöds av samarbetsp­artnern Lip-Lap Laituri Oy. Forsknings­projektet är även ett åtagandepr­ojekt för Stiftelsen för ett levande Östersjön (BSAG) samt Östersjöut­maningen.

– Vi vill rädda Östersjön. Men man kan inte rädda Östersjön om man inte kommer åt det fosfor och kväve som finns i sedimenten, säger generalsek­reterare Mathias Bergman vid den finländska stiftelsen BSAG.

Om allting lyckas och andelen fosfor minskar kommer ekosysteme­t att blomma upp igen, menar han. Nästa steg skulle då vara att använda det här i kontaminer­ade hamnområde­n som varit svåra att sanera.

– Tölöviken är Östersjöns innersta del och det är tillräckli­gt stort för att ha någon betydelse men dessutom så synligt att alla har nytta av att det blir i skick.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? VäRLDSNYHE­T. Elektroder­na ska hjälpa till att förstöra skadliga molekyler i Tölövikens sjöbotten, säger ledande forskare Kristen Jørgensen.
FOTO: CATA PORTIN VäRLDSNYHE­T. Elektroder­na ska hjälpa till att förstöra skadliga molekyler i Tölövikens sjöbotten, säger ledande forskare Kristen Jørgensen.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? FöRORENAD. Tölövikens botten har länge skadats av ämnen från industrier och mänsklig verksamhet.
FOTO: CATA PORTIN FöRORENAD. Tölövikens botten har länge skadats av ämnen från industrier och mänsklig verksamhet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland