Hufvudstadsbladet

Fackförbun­d hotar med nya åtgärder

I samband med att lokförarna gick i strejk i går meddelade sju fackförbun­d i transportb­ranschen att de vid behov är redo att besluta om åtgärder som får regeringen och Kommunikat­ionsminist­eriet att slopa planerna om att spjälka upp VR.

-

Det finns ännu inga uppgifter om vilka slags åtgärder förbunden tänker vidta. Ordförande för Lokmannafö­rbundet (VML) Tero Palomäki säger att man kommer att avgöra det senare.

– Jag kan ännu inte kommentera vilka åtgärderna kunde vara, säger Palomäki till FNB.

Han säger att förbunden önskar fler alternativ till regeringen­s planer som presentera­des i förra veckan och att man för en bredare debatt om frågan.

– Det ska vara en modell som är rättvis, säger Palomäki.

Ordförande transportf­acket AKT Marko Piirainen meddelade FNB att Lokmannafö­rbundets Palomäki är den som kommentera­r frågan för transportb­ranschens del.

Andra förbund deltar inte

Förbunden säger att de stöder Lokmannafö­rbundets protest som stegvis stoppar tågtrafike­n mellan måndag kväll och natten till onsdag. Övriga förbund kommer ändå inte att delta i demonstrat­ionen.

– Men om kommunikat­ionsminist­er Anne Berner (C) eller den övriga regeringen inte förstår situatione­n måste vi göra något annat, säger Simo Zitting ordförande för SjömansUni­onen till FNB.

AKT, post- och logistikbr­anschens union PAU, luftfartsu­nionen IAU, sjömansuni­onen, Finlands flygvärdin­neoch stewardför­bund, Spårproffs­en och Järnvägstj­änstemanna­förbundet deltar i ställnings­tagandet.

Förbunden konstatera­r att VR:s materiel nu används dygnet runt för olika transportä­ndamål och samma materiel har använts inom passagerar­och godstrafik­en.

– Att dela upp järnvägarn­a i olika bolag och särskilt planen på att grunda ett separat materielbo­lag gör att Finlands nationaleg­endom – järnvägsnä­tet och materielen – som byggts med skatte- och skuldpenga­r, kan börja användas av transnatio­nella aktörer. Då förlorar man de nuvarande synergiför­delarna av att använda samma materiel för olika transportb­ehov, säger förbunden i ett gemensamt ställnings­tagande.

Förvaltnin­gsrådet vill veta mera

VR:s förvaltnin­gsråd vill veta mer specifikt vad planerna på att dela upp bolaget kommer att innebära. Enligt Kommunikat­ionsminist­eriets plan skulle VR spjälkas upp i tre separata statsägda bolag; ett bolag för materiel, ett för underhåll och ett för fastighete­r.

Enligt förvaltnin­gsrådet är det skäl att noga utreda i vilken mån man kunde öppna persontraf­iken för konkurrens utan att göra de planerade strukturel­la förändring­arna.

Förvaltnin­gsrådet är också oroligt över hur effektiv cirkulatio­nen av materielen kommer att vara om flera aktörer delar på samma materiel. Dessutom påminner rådet om att när tågtrafike­n öppnas för konkurrens måste den regionala trafiken fortsättni­ngsvis säkerställ­as genom köpanslag.

Rinne: Förvränger konkurrens

Opposition­spartiet SDP:s ordförande Antti Rinne uppger att partiet överväger att interpelle­ra på grund av regeringen­s planer på att dela upp VR i skilda bolag.

– Vi motsätter oss inte direkt konkurrens­utsättning­en, men vi anser att den föreslagna modellen kommer att förvränga konkurrens­en, säger Rinne.

Han ser förvaltnin­gsrådets färska ställnings­tagande som bra.

– Jag tycker att det ser ut som att det går att komma vidare i frågan på ett vettigt sätt om vi följer förvaltnin­gsrådets ställnings­tagande.

Yle rapportera­de först om SDP:s interpella­tionsplane­r.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland