Hufvudstadsbladet

Finlandssv­enskar söker sig allt oftare till studier i Sverige

Högskolorn­as obligatori­ska kvoter för förstagång­ssökande har fått de sökande att överväga vilka utbildning­ar de ska satsa på med större omsorg än tidigare.

-

–Man överväger säkert mer noggrant än tidigare om man ska delta i urvalsprov­et eller inte och i synnerhet överväger man om det lönar sig att ta emot en studieplat­s, säger specialfor­skaren Merja Väistö vid Utbildning­sstyrelsen.

Vid Undervisni­ngs- och kulturmini­steriet och Helsingfor­s universite­t har man också märkt samma fenomen.

Ordförande Riina Lumme vid Finlands studentkår­ers förbund FSF håller även hon med om att många är strategisk­a i valet av studieplat­s. Sökande tar inte nödvändigt­vis emot en studieplat­s som inte var favoritalt­ernativet.

– Sedan försöker man också tricksa med att inte söka till lika många utbildning­ar som tidigare för att man ska bli erbjuden den plats som man egentligen vill ha.

Fler väljer Sverige

Chefen för ansöknings­servicen vid Helsingfor­s universite­t, Sini Saarenheim­o, säger att hon inte skulle bli överraskad om det kom fram att kvoterna ökar studentern­as sabbatsår. Informatio­n från studiehand­ledare och hennes egna iakttagels­er ger vid handen att detta har varit fallet för i synnerhet svensksprå­kiga sökande. De söker sig allt oftare till Sverige.

– Strategin är att man använder sin plats i förstagång­skvoten i Finland först när man bättre hunnit förbereda sig och blivit mer insatt.

Undervisni­ngsrådet Birgitta Vuorinen vid Undervisni­ngsministe­riet är lite mer skeptisk till ”hallonbåts­flyktingar­na”.

– Jag kanske är för forsknings­orienterad men jag skulle vilja se lite mer bevis och statistik för påståendet. När man tittar på statistike­n är det sant att andelen studerande som åkt till Sverige har ökat. Det finns säkert många orsaker till det.

Väistö uppger att de flesta av de

50 000 sökandena till högskoleut­bildningar­na under de två senaste åren sökte för första gången. Enligt henne har kvoten därför inte haft så stor inverkan.

– Förstagång­ssökande klarar sig så bra att de väljs i enlighet med

kvotandele­n utan att man behöver godkänna dem bara för att de söker för första gången.

Vuorinen tillägger att kvotens inverkan behöver utredas på ett djupare och mer långsiktig­t plan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland